16. november 2017

Att så när det är snö

En del menar att det inte går att så bara för att det är snö och vinter. Jag menar att de har fel, men har full respekt för den som inte vill odla när det är snö och vinter. Fast det är ju en helt annan sak.

Skillnadens trädgård i vinterskrud

Även om delar av trädgården ligger täckt av snö har jag odlingsplatser att så - om jag vill.

 

Jag vet att det ligger snö i delar av landet redan. Och snart kommer den med all sannolikhet till mig med. Då blir det vinterodling på allvar. Jag längtar dit. Älskar utmaningen det för med sig att odla en trädgård i vinterskrud. Allt är möjligt och omöjligt på en och samma gång.

När jag skriver om hur jag sår och skördar under vintern händer det alltid att läsare hör av sig med kommentarer i den här stilen: "Hö, hö, hö, det går ju inte. Det ligger ju snö!!!!" följt av en massa grinande smileys. Som för att göra mig uppmärksam på hur galet det är att uppmana till sådd under vintern. Det är inte bara odlare i norr som kommenterar, de kan höra hemma söderut med och ändå dela uppfattningen att just snön är ett hinder för allt typ av odling.

Ni har fel.

Det är inte sant att det inte går att så bara för att det ligger snö. Vi är många som gör det och experimenterar och trixar för att hitta sätt att bemästra vintern. Sen är det många som inte vill odla när det är vinter, eller inte kan av andra fysiska orsaker. Men det är ju en helt annan sak. Att blanda ihop viljan med vad som är praktiskt möjligt här är inte så bra. Så idag vill jag ge några knep till dig som skulle vilja prova att så något under vintern, som inte vill vänta tills allt har tinat fram på vårkanten. Av nyfikenhet, trots eller bara för att ha något att göra.

 

Förbered, förbered, förbered

Ett sätt att komma runt det faktum att det ligger ett vitt täcke över trädgården, är att på förhand förbereda för sådd. Förbereda, förbereda, förbereda. Egentligen är det så enkelt. Också jag som har en trädgård i södra delarna av landet behöver förbereda. Tips i videon nedan.

 

 

Det vanligaste är att odlingsåret börjar på våren. Då går vi ut och krattar iordning våra land och sår frön för skörd under sommaren. Men faktum är att man kan odla på annat sätt med. Genom att kratta iordning och förbereda odlingsplatser redan under hösten, innan vintern kommer, kan vi så också på vintern. Och en sådd under vintern av många bladgrönsaker ger en oerhört tidig skörd, flera veckor tidigare. Det gäller också dig som odlar på många platser i norr. Full förståelse för den som vill odla på annat sätt och ta det lite lugnt och puttra på. Men många vill maxa sin odling och då är min uppmaning till dig att våga spänna bågen och testa vintersådd - att så fröer under vintern.

 

Läs mer om i kategorin Vinterodling på bloggen

 

Det vi kan göra för att förbereda platser som är möjliga att så, fastän det ligger snö. Bygga på höjden! Samla ihop ett gäng pallkragar och ställa dem tre på höjden. Fylla med trädgårdsskräp och toppa med jord. Fixa lock. Där har vi vår odling! Ställa den på en plats som är lätt att nå även om det ligger snö, nära huset, nära en gång eller vid en vägg till ett uthus. Några odlingslådor av den här typen, som sedan bredsås under vintern med läckra bladgrönsaker, ger mat från och med april hos mig. Något senare förstås uppåt i landet. Men tro inte annat än att det ger tidigare skörd också för många av er som odlar i norr, det visade särskilt kommentarerna efter förra vinterns #spenatupproret.

Se mer om vinterodling på min YouTube-kanal

 

Glöm inte växthusen!

Sist men inte minst, glöm inte växthusen! Det finns växthus av olika slag, både glasväxthus och tunnelväxthus, i var och varannan trädgård. I de flesta står det trädgårdsmöbler och gräsklippare under vintern. Tokerier. Passa på att förbereda där med. Rensa bort gammalt, gräv ner kompost, kratta ytan och gör den redo för sådd (om det inte redan står en massa vintergrönsaker där). Så allt du kan under vintern, då har du mat så det räcker och blir över till våren. Kolla videon nedan från maj 2016 med allt som prunkar; sallat, kål, rucola, rädisor, spenat och lök. Mina tunnelväxthus ger skörd hela vintern och hela våren, genom upprepade sådder också när det är kallt.

 

 

Med det här inlägget vill jag inte säga något särskilt om att en del bara inte vill odla på vintern. Det är mer än okej, all respekt och kärlek till den som tycker att sommarodlingen räcker gott och väl. Men jag tycker också det är bra att visa att det i många fall inte handlar om att det är stört omöjligt att odla fastän det är vinter och ligger snö. Omöjligt kan vara möjligt, om vi bara vet hur.
/Sara Bäckmo

 

3 svar till “Att så när det är snö”

  1. Maud skriver:

    Efter att ha lyssnat retroaktivt på dig och Johannes alla poddavsnitt sen i somras och läst dina blogginlägg och nyhetsmail är jag superpeppad! Fixar nu pallkragar för vintersådd och ska sätta vitlök i helgen. Längtar redan till kommande sommar och höst när jag kan så vintersallat och bladgrönt till hösten och vintern. Det blir distansodling i fritidshuset tills jag flyttar dit på heltid. Tack - ni är så inspirerande!

  2. Carina skriver:

    Jadu Sara....dom vet tydligen inte hur fel dom har för du ligger steget före och gillas väl inte av vissa...... !! Ingen annan. Inget annat proffs. Ingen annan "förstå-sig-påare" eller annat yrkeskunnigt folk och sajter har fått mig, iaf att inse att det är fullt möjligt att odla 365 om året - utan det var "bara" du Sara som fick mig att förstå det lilla "vinter-undret" -och att det är möjligt....tom. i zon 4! TACK för all inspo och alla fina klipp du delar med dig av - Jättekul att följa dig och ta in fina odlingstips och se en "vanlig" trädgård utan piff och style som liknar den man själv har! Kör hårt!

  3. Peter skriver:

    För att citera en klok man, Hans Rosling, även om det gällde en helt annat ämne: "The seemingly impossible is possible"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *