25. april 2016

Att skörda rucola

Rucola kan förstås skördas blad för blad från plantorna, men för vår del är det alldeles för omständligt och pyssligt eftersom vi ofta behöver lite större mängder.

Något som tog lite tid för mig att lära den första tiden som jag odlade riktigt mycket grönsaker, var att hitta bra sätt att skörda. Jag tyckte inte jag hittade så mycket info om det. I alla fall inte det jag behövde för att kunna anpassa en skörd efter det sätt vi kommit att använda grönsakerna på. Sätt att skörda är också något som jag får frågor om och därför tänkte jag dela några av mina varianter. Start med rucola idag.

Innan tillgången på egenodlade grönsaker var så stor köpte vi ett litet tråg nån gång ibland med rucola. Som garnering till någon rätt eller som ingrediens i ganska begränsad mängd. Det var en stor överraskning att vi skulle använda så mycket av den i vår matlagning när jag kom att odla den själv. Och lite större mängder, som till tre plåtar pizza eller ett gäng frukostsmörgåsar, är så pyssligt att skörda blad för blad att jag behövt göra på annat sätt.

 

Skörda rad för rad
Jag sår rucola tätt, tätt i strängar som kanske är en-två centimeteter breda. Då växer en ganska tät och yvig grön rad upp. Den skördar jag genom att helt enkelt klippa eller vrida av bladen cirka fem centimeter från jordytan. Bit för bit av raden skördas och jag börjar aldrig på en ny rad innan en rad skördats klart. Hur det ser ut syns tydligt i bilden överst i inlägget.

 

Ny uppväxt av rucola

I den nyss skördade raden börjar bladen genast att växa till sig igen. Om några dagar kan jag ta en ny skörd på plantorna.

 

Äldre plantor av rucola

Beroende på sort och förutsättningar vad gäller värme och vatten på växtplatsen blir plantorna förr eller senare ganska träiga och trista.

Ofta tar jag två skördar från varje rad men inte mer än så.  Om plantorna börjar gå i blom rycker jag bort dem eller skördar för att göra till exempel bröd. Eftersom jag med största sannolikhet har nya rader på gång någon annanstans finns alltid nytt att skörda.

 

En yvig och sallatslik rucola med ljust gröna blad.

Det finns en rucola som brukar kallas för salladsrucola hos vissa fröfirmor. Den har rundade blad som liknar sallat i utseendet och väldigt mild och god smak.

 

De gånger jag skördar rucola blad för blad är det oftast då jag vill ha särskilt fina blad till någonting. Eller när jag vill ha blad som är väldigt "sallatslika" som jag kan gömma ner i en vanlig grön sallad. Jag odlar mest av en sorts rucola som kallas för salladsrucola, just för att den är mild och fin. Mina barn är inte jätteförtjusta i rucola, tycker den är för pepprig, men den milda fina salladsrucolan brukar jag kunna fuska ner i maten. Men då vill det till att bladen smälter in i allt det andra gröna och inte är det minsta flikiga eller mörka i bladnerverna, som rucola inne på sin andra skördeomgång lätt blir.

Läs mer om rucola:
Frodig rucola i köksträdgården
5 tips för att lura jordlopporna
Saftigt bröd med mycket rucola

Rucola är en jättefin grönsak att odla för att kunna skörda i olika stadier. De stora sallatslika bladen är saftiga och fina, medan de nästan nyss uppvuxna bladen i en rad är så späda och mjuka att de nästan smälter i munnen. Bara att välja vad som passar de egna smaklökarna.

Har du tips på fler sätt att skörda rucola på?
/Sara Bäckmo

 
5 svar till “Att skörda rucola”

 1. Camilla skriver:

  Har tidigare mest förodlat i tråg inomhus och planterat ut i rader i drivbänk. Har i år direktsått i rader i varmbänk som jag tänkte skörda blad för blad men också sått ett lagom antal fröer i mindre plastkrukor, tanken är att skörda en hel kruka i taget. Men då gör vi inte åt några större mängder.

 2. Cecilia Morawski skriver:

  Du har intressanta och nya idéer! Kul!
  En fråga; När jag anlägger en ny odlingsbädd ( gräver ett v, täcker med tidningar och material) kan jag då lägga v-materialet i bädden? Eller ska det till komposten?
  Lycka till med det nya lilla barnet! Och tack för en inspirerande blogg!
  Vänliga hälsningar
  Cecilia

  • Sara Bäckmo skriver:

   Absolut kan du använda det! Jag brukar vända upp den där strängen av gräsmattan som en liten vall mellan nya bädden och lilla kanalen mot övriga gräsmattan. /Sara

 3. Åsa skriver:

  Men kommer ruccolan om igen? Är det därför man inte tar upp den med hela roten?

 4. Jane skriver:

  Min ruccola (i pallkragen) brukar överleva vintern här nere i Göteborg, ibland kan man skörda på vintern. Det kommer redan en massa nya små blad efter att de sett väldigt risiga ut och jag klippt ner dem något. Borde jag kanske klippt ner den mycket mer, till typ 5 cm ovan jord (nu 20 cm) eller t o m ryckt upp dom? Odlas dom som perenn i Italien? Hursomhelst kommer jag nog att rycka upp de gamla plantorna i rakt med att de nya fröplantorna kommit upp. Jag hinner ofta inte ta hand om dem så ibland sprids fröna ibland småstenen i gången mellan lådorna och då samlar jag helt sonika ihop dom på våren och planterar dom i lådan. Tacksam salladsväxt. De är så otroligt lätta att rycka upp, så de blir aldrig ett problem. Jag har märkt att sorten/sorterna med gula blommor är mildare/spädare (och godare, tycker jag själv) - än de med vita blommor som blir kraftigare och beskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *