Stäng menyn

Att skörda sparris

Ska man verkligen behöva vänta i flera år innan man får skörda sin sparris? Det kan låta knäppt att det ska ta så lång tid innan den här läckra grönsaken blir färdig att skörda, men ja det är sant. Här är en enkel guide till när du kan skörda sparris från olika slags plantor.

En lila sparrisknopp tittar upp ur kolsvart jord.

En lila sparris tittar upp ur jorden, juni 2015, samma år som de tvååriga plantorna satts ner i jorden. De är sådda från frö året innan.

 

Oj, så många frågor jag fått den här säsongen om att skörda sparris i den egna odlingen! Det gör mig strålande glad att så många provar på att odla egen sparris. Det är ju bland det godaste som finns att hämta i trädgården - pinfärsk - och äta till all typ av mat, kokt eller stekt eller rentav färsk.

Du ska snart få se årets första video i serien Sparris - från sådd till skörd, där jag visar mina plantor efter övervintringen. Eftersom serien följer min odling och det i den inte hänt något särskilt med plantorna sedan senast har jag inte haft så bråttom med att dokumentera. Men jag vet att ni är nyfikna och ska försöka få till en rapport under veckan. Hela serien kan du se i länken nedan.

 

Se mer: Sparris - från sådd till skörd

 

Så, hur är det då med sparris. Hur går det till att skörda sparris som man odlat hemma från frö eller köpta plantor? Och varför är det så komplicerat? Här är några saker att hålla reda på.

 

Vad vi äter

På sparrisplantorna skördas skotten som växer fram ur jorden på våren. På etablerade plantor, alltså sådana som stått på växtplatsen några år, äts alla skott som växer fram till och med midsommar. Alla skott!  De skördas då de är kring tjugo centimeter långa, då är de mjälla och fina. Om de får växa mer blir de trådiga och inte lika goda.

 

Frösådda plantor

Medan andra grönsaker växer och ger skörd redan första året är sparris en mycket långsammare grönsak. Den är flerårig, det kallas för att den är perenn, och behöver några år på sig att bli så stora att de kan skördas utan att plantan skadas. Med andra ord; skörda inget på plantor som du sått från frö innan du läst på om hur du ska göra, till exempel längre ner i det här inlägget. Om de smala stänglarna bryts av på små plantor har de svårt att växa vidare och utvecklas bra. Frösådda plantor kan börja skördas fjärde året efter sådd.

 • år 1=sådd
 • år 2=plantering
 • år 3=etablering
 • år 4=skörd

 

Köpta kronor

Kronor kallas de sparrisplantor som köps utan jord, de ser ut som en sjuk och ihoptorkad bläckfisk ungefär. I mitten på plantan sitter en liten knopp som efter planteringen får liv och börjar växa. Det är lagom att skörda sparris från planterade kronor det tredje året efter plantering. En del säger att det går bra att skörda redan år två, om plantorna etablerat sig bra. Men eftersom det ibland är svårt att avgöra vad som är "bra etablering" väntar jag hellre ett år.

 • år 1=plantering
 • år 2=etablering
 • år 3=skörd

 

Krukodlade plantor

Dyraste sparrisen till trädgården är exemplar som köps i krukor, men de är också de som har flest år på nacken och kan ge tidigast skörd. De är ofta kraftiga och bor in sig snabb på den nya växtplatsen om de sköts ordentligt. Redan andra året efter planteringen kan de skördas.

 • år 1=plantering
 • år 2= skörd

 

Ett riktmärke är alltså att större och kraftigare plantor ger skörd tidigare än små och ej fullt utvecklade plantor. Är du osäker är det bättre att vänta ett år extra än att trötta ut plantorna med för tidig skörd.

 

Skörda varsamt

Ja, stopp, stopp, stopp. Nu när du definierat vilka plantor du har så är det ändå inte bara att kasta sig ut och kapa alla läckra toppar som växer fram. Dessvärre. Du måste vara försiktig så du inte utarmar plantorna.

Om du vill skörda sparris sådär pyttelite och bara för att få ett smakprov, så är det lagom att norpa en eller två stänglar från dina tvååriga nya plantor ska du bara ta ett skott eller två - på hela säsongen. Näst år du skördar utökar du och skördar allt som tittar upp under till exempel tre-fyra veckor. Kommande år skördas alla skott som växer fram ända till midsommar. Efter midsommar är det stopp, då ska plantan hämta energi och får växa upp, leva ett härligt sparrisliv och skänka flärd till trädgården med sina fina vippor.

 • skördeår 1=1-2 stänglar från varje planta
 • skördeår 2=skörda alla stänglar under 3-4 veckor
 • skördeår 3 och framåt=skörda alla stänglar fram till midsommar

 

Läs mer om sparris

Skörda vit eller grön sparris
Sparris, den läckraste vårprimören
Plantera om frösådd sparris

 

Det här är en enkel liten kom-i-håg att hålla sig till när det gäller sparris. Förstås gör alla avstickare ibland för att vi inte kan hålla oss. Men det är synd att konsekvent strunta i att låta plantorna ta den tid de behöver till att bli starka innan de avkrävs skörd. Det finns sparrisplanteringar som är över etthundra år gamla så om du ger det lite tid har du förhoppningsvis många fina års sparris att se fram emot. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

29. maj 2019