29. maj 2019

Att skörda sparris

Ska man verkligen behöva vänta i flera år innan man får skörda sin sparris? Det kan låta knäppt att det ska ta så lång tid innan den här läckra grönsaken blir färdig att skörda, men ja det är sant. Här är en enkel guide till när du kan skörda sparris från olika slags plantor.

En lila sparrisknopp tittar upp ur kolsvart jord.

En lila sparris tittar upp ur jorden, juni 2015, samma år som de tvååriga plantorna satts ner i jorden. De är sådda från frö året innan.

 

Oj, så många frågor jag fått den här säsongen om att skörda sparris i den egna odlingen! Det gör mig strålande glad att så många provar på att odla egen sparris. Det är ju bland det godaste som finns att hämta i trädgården - pinfärsk - och äta till all typ av mat, kokt eller stekt eller rentav färsk.

Du ska snart få se årets första video i serien Sparris - från sådd till skörd, där jag visar mina plantor efter övervintringen. Eftersom serien följer min odling och det i den inte hänt något särskilt med plantorna sedan senast har jag inte haft så bråttom med att dokumentera. Men jag vet att ni är nyfikna och ska försöka få till en rapport under veckan. Hela serien kan du se i länken nedan.

 

Se mer: Sparris - från sådd till skörd

 

Så, hur är det då med sparris. Hur går det till att skörda sparris som man odlat hemma från frö eller köpta plantor? Och varför är det så komplicerat? Här är några saker att hålla reda på.

 

Vad vi äter

På sparrisplantorna skördas skotten som växer fram ur jorden på våren. På etablerade plantor, alltså sådana som stått på växtplatsen några år, äts alla skott som växer fram till och med midsommar. Alla skott!  De skördas då de är kring tjugo centimeter långa, då är de mjälla och fina. Om de får växa mer blir de trådiga och inte lika goda.

 

Frösådda plantor

Medan andra grönsaker växer och ger skörd redan första året är sparris en mycket långsammare grönsak. Den är flerårig, det kallas för att den är perenn, och behöver några år på sig att bli så stora att de kan skördas utan att plantan skadas. Med andra ord; skörda inget på plantor som du sått från frö innan du läst på om hur du ska göra, till exempel längre ner i det här inlägget. Om de smala stänglarna bryts av på små plantor har de svårt att växa vidare och utvecklas bra. Frösådda plantor kan börja skördas fjärde året efter sådd.

 • år 1=sådd
 • år 2=plantering
 • år 3=etablering
 • år 4=skörd

 

Köpta kronor

Kronor kallas de sparrisplantor som köps utan jord, de ser ut som en sjuk och ihoptorkad bläckfisk ungefär. I mitten på plantan sitter en liten knopp som efter planteringen får liv och börjar växa. Det är lagom att skörda sparris från planterade kronor det tredje året efter plantering. En del säger att det går bra att skörda redan år två, om plantorna etablerat sig bra. Men eftersom det ibland är svårt att avgöra vad som är "bra etablering" väntar jag hellre ett år.

 • år 1=plantering
 • år 2=etablering
 • år 3=skörd

 

Krukodlade plantor

Dyraste sparrisen till trädgården är exemplar som köps i krukor, men de är också de som har flest år på nacken och kan ge tidigast skörd. De är ofta kraftiga och bor in sig snabb på den nya växtplatsen om de sköts ordentligt. Redan andra året efter planteringen kan de skördas.

 • år 1=plantering
 • år 2= skörd

 

Ett riktmärke är alltså att större och kraftigare plantor ger skörd tidigare än små och ej fullt utvecklade plantor. Är du osäker är det bättre att vänta ett år extra än att trötta ut plantorna med för tidig skörd.

 

Skörda varsamt

Ja, stopp, stopp, stopp. Nu när du definierat vilka plantor du har så är det ändå inte bara att kasta sig ut och kapa alla läckra toppar som växer fram. Dessvärre. Du måste vara försiktig så du inte utarmar plantorna.

Om du vill skörda sparris sådär pyttelite och bara för att få ett smakprov, så är det lagom att norpa en eller två stänglar från dina tvååriga nya plantor ska du bara ta ett skott eller två - på hela säsongen. Näst år du skördar utökar du och skördar allt som tittar upp under till exempel tre-fyra veckor. Kommande år skördas alla skott som växer fram ända till midsommar. Efter midsommar är det stopp, då ska plantan hämta energi och får växa upp, leva ett härligt sparrisliv och skänka flärd till trädgården med sina fina vippor.

 • skördeår 1=1-2 stänglar från varje planta
 • skördeår 2=skörda alla stänglar under 3-4 veckor
 • skördeår 3 och framåt=skörda alla stänglar fram till midsommar

 

Läs mer om sparris

Skörda vit eller grön sparris
Sparris, den läckraste vårprimören
Plantera om frösådd sparris

 

Det här är en enkel liten kom-i-håg att hålla sig till när det gäller sparris. Förstås gör alla avstickare ibland för att vi inte kan hålla oss. Men det är synd att konsekvent strunta i att låta plantorna ta den tid de behöver till att bli starka innan de avkrävs skörd. Det finns sparrisplanteringar som är över etthundra år gamla så om du ger det lite tid har du förhoppningsvis många fina års sparris att se fram emot. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

9 svar till “Att skörda sparris”

 1. Hilde skriver:

  Hei Sara!
  Har du erfaring med å flytte etablerte aspargesplanter og i tilfelle noen råd å ta med seg for hvordan man kan lykkes med det? Eller er det et dødfødt prosjekt?
  Mvh
  Hilde

 2. Matilda skriver:

  Bra och lättläst text hur man gör, tack! Ngt som slog mig om man gillar sparris och Om man vill skörda färsk sparris under längre tid, kan man så varje år o få till ett litet kretslopp kanske? Att man utarmar på flit för man har ändå sått så man hela tiden har äldre plantor att skörda från nästa år?

 3. Eva skriver:

  På våra plantor, som är minst 5 år, kom många skott när vi var bortresta och de hann bli för höga för att skördas. Jag tänker att vi kan låta dom vara och bara skörda nya som kommer. Men min man tror att det slutar komma nya skott om man inte hela tiden tar bort alla som kommer upp. Kan det vara så?

 4. Monika skriver:

  Går det att flytta etablerade sparrisplantor? Frösådda har hamnat vid / under ett plankstaket.

 5. Elisabeth Lindahl skriver:

  Hej Sara.
  Följer gärna dig i mycket av det du gör.
  Nu har vi haft fyra sparrisplantor i tvåvåningspallkrage i minst tre år. Läget är lite halvskuggigt fm och resten av dagen full sol. Gödslar med tång och kompostjord, och uppp kommer två-tre stjälkar, vågar ju inte skörda när det ser ut så här.
  Har du något tips.
  Bettan

 6. Nettan skriver:

  Hjälp Sara,
  Köpte en sparris planta och har i kruka. Nu vet jag inte vad som gäller (tänker plantera ut den) den bara växer och växer är nu 60 cm. Vad ska jag göra? Plantera ut den i samma höjd/nivå som den står i krukan eller djupare? Ska den beskäras? Snälla hjälp ?
  /Nybörjaren

 7. Pia skriver:

  Finns det någon särskild regel hur man skördar sparris, tex om man inte får skära av eller om man inte ska ta av för nära marken etc etc.?

 8. Christina Darforth skriver:

  Varför blir en del sparris jättehöga och spinkiga och "blommar"? Går inte att äta, är som en gummislang i konsistensen.

 9. Marie Olofsson skriver:

  Hej sara
  jag satte plantor i år och nu har jag fått långa smala sparris. Ska jag låta dem vara eller vad gör jag? Så att jag inte tar sönder dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *