Att tjuva tomater inomhus

Vad betyder det att tjuva tomater? Och vilka sorter av tomater ska tjuvas? Läs hur jag gör med "tomattjuvar" på mina plantor.

Tomatplanta ligger på ett bord, den har två toppar.

Den här tomatplantan är redo att tjuvas; sidoskottet plockas bort.

 

Tomater är ena roliga växter! Om de tillåts växa helt fritt blir de enorma. Massor av sidoskott och blad. Och blommor och en del frukt. Det är kul att se vilken utvecklingskraft växten har, och allt kommer ur ett förhållandevis litet frö. Det finns många olika sorters tomater att odla och gemensamt för flera av dem är att de ska tjuvas. Det betyder att sidoskotten tas bort.

 

Läs mer: När ska man plantera ut tomater?

 

Högväxande tomater

De vanligaste tomaterna att odla är så kallade högväxta tomater. De känns igen på sin höga huvudstam, där både blad och klasar med tomater utvecklas. De behöver stöd under tiden de växer och binds oftast upp vid en pinne eller en lina. Men om växten får utvecklas utan att tuktas, är tomatplantan alltså mycket yvigare än så här. I varje bladveck utvecklas ett sidoskott och utmed stjälken växer också klasar med tomater fram, både på huvudstjälken och senare på sidoskotten.

Förutom högväxande tomater finns lågväxande tomater, så kallade busktomater, kruktomater och ampeltomater. Dessa brukar vi låta utvecklas så som plantan vill, utan att beskära något alls.

 

Läs mer: Tjuva, beskär och toppa tomat

 

Närbild på tomatstjälk med små blad i bladvecken.

Här syns tydligt hur en ung tomatplanta utvecklar sidoskott i bladvecken. Varje skott kan växa sig riktigt stor och kraftig.

Tjuva och tjuvar

Att ta bort sidoskott på tomaten kallas för att tjuva tomaten. Skotten som plockas bort kallas för tjuvar. Namnet kommer sig av att skotten tjuvar energi från växten. Om tomatplantan får växa fritt går mycket energi till att utveckla nya stammar och blad, vilket gör att tomaterna kan bli mindre i storlek och inte lika många. Dessutom kan stora bladmassor påverka hur tomaterna mognar. Mindre ljusmängd in till tomaterna gör att de mognar långsammare.

Ett annat skäl till att ta bort sidoskott är att plantan inte blir lika yvig och tät. Det underlättar ordentligt vid både skötsel och skörd. Detta är mitt huvudargument för att odla högväxande sorter med bara en huvudstjälk, snarare än två eller flera. De gånger jag provat att tillåta mer yviga tomater har jag snabbare sett ohyra spridas i tomatdjungeln och det är svårare att komma till att skörda. Problem som drabbar tomater är bland annat potatisbladmögel, som sprids i täta och fuktiga bladverk på sommaren (på tomater och potatis), samt grönsaksfly. Den senare är en oerhört glupska larv som gärna äter tomater. Dessa är svårare att se när bladen är massiva och täta.

 

Närbild på planta med två tydliga skott, varav ett är sidoskott.

Den här växten har bildat två likvärdiga stjälkar, där det ser ut som om det vänstra är det som kallas för sidoskott. Det har utvecklats i bladvecket.

 

En stjälk har skurits bort från tomatplantan.

Jag klipper bort det vänstra skottet så att det endast är ett kvar på plantan. Det bortsklippta skottet använder jag som en stickling.

 

Sidoskotten brukar tas bort på växten så snart de är stora nog att nypas av. I maj månad kan du låta några växa till några bladpars storlek och klippa av för att använda som sticklingar. Senare på sommaren är det inte säkert att sticklingen hinner utveckla frukt.

Ibland kan det vara svårt att se skillnad på tjuv/sidoskott och början till en tomatklase. Kika noga så du inte knipsar fel! Om du är osäker kan du vänta med att ta bort sidoskottet tills du ser att det är just ett skott och inte en klase. Någon gång kan du råka knipsa fel skott och ta toppen på plantan. Det gör inte så mycket, då låter du närmaste sidoskott växa till toppskott istället.  Om inte plantan är allt för hårt ansad bör du få skörd ändå.

 

Läs mer: Ta sticklingar av tomater

 

Tänk på att du behöver tjuva tomaterna under hela säsongen. Det är bra att gå igenom plantorna då och då, både då de fortfarande står inomhus i kruka och då de blivit utplanterade. Nya sidoskott växer fram hela tiden.

De flesta högväxta tomater brukar tjuvas, både då de odlas i växthus, i krukor utomhus, i pallkragar och på friland. Om du är osäker vad som blir bäst för sorten du odlar kan du googla sortnamnet + tjuva. Det brukar också stå i sortbeskrivningen om sorten bör tjuvas eller inte.

Lycka till med tomaterna!
/Sara Bäckmo

 

05. maj 2021

2 svar till “Att tjuva tomater inomhus”

  1. Siri skriver:

    Hej! Jag Odlar tomater från frö och valde både högväxande och busksort. Barnen och jag blandande ihop dem hej vilt vid omplantering och nu ser jag inte vilken sort som är vilken och därmed vilken som ska tjuvas och inte. Ser en viss skillnad på dem: de undre grenarnas blad välver neråt på en sort och lite mer uppåt på en annan. Men vilken är vilken? Har ni tips?

  2. Judit skriver:

    Hej Sara, mina tomater blir solbrända även nära vänjer dem vid uteliv stegvis. Eller händer dem något annat? Bladen blir silvervita där solen träffar dem. Det händer med andra växter också, inte vara med tomaterna och oavsett sort på tomatplantorna.

    Vad är orsaken och vad kan jag göra mot det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *