Aubergine i kruka

Ny del i serien där vi följer min aubergine från sådd till skörd. Efter en knackig start har växterna nu fått nya krukor och bor utomhus nedanför berget.

Gröna plantor i krukor nedanför ett berg

Efter omplanteringen står plantorna alldeles nedanför berget. Det är de två plantorna till höger, närmast berget.

 

Än så länge är det långt kvar till skörd, men i är ändå en bit på väg. Om sommaren blir fin och lång ska det nog bli något att äta så småningom. Jag odlar de flesta plantor av aubergine i krukor i år, förutom några hemma på Skillnadens som står i en bädd i tunnelväxthuset. I nya delen av serien Aubergine från sådd till skörd visar jag hur plantorna såg ut i början av juni och hur jag sätter ner dem i sina slutliga krukor.

 

Bladlöss och småkryp

Årets aubergine fick en flygande bra start. Alla utom plantorna jag sådde till den här serien... Hum hum. Det går inte alltid som man tänkt sig. Men efter en sen sådd och sen omplantering såg det ändå rätt okej ut, ända tills plantorna nära nog knäcktes av bladlöss under våren. Det är första året jag driver upp plantor i min lilla stuga och det visade sig vara en miss att inte redan tidigt göra en plan för bladlöss. Jag borde satt in nyttodjur redan då fröerna grott. Tillväxten saktade av rejält på grund av angreppen.

 

Se mer: Del 2 i serien Aubergine från sådd till skörd

 

När jag under våren tröttnat på att hålla efter krypen tog jag hem de fyra plantor som jag följer i serien. De har fått växa vidare inomhus först, och sedan i tunnelväxthuset. Där fick de också en släng av spinn. Självklart. Nu när de börjar blomma har de fått komma ut i sina krukor och placerats längs berget för att växa vidare.

Jag har ju aldrig haft den här typen av växter i kruka på just den här platsen, i frustugan nedanför berget. Jag har inte en susning om hur växterna gillar klimatet. Det kanske är för varmt? Blir det för kyligt? Är sommaren tillräckligt lång för att frukten ska mogna? I värsta fall får jag väl köra hem krukorna till växthuset eller helt enkelt göra om och göra rätt nästa år.

 

Närbild på en vit blomma med gul mitt.

När blommorna slår ut syns tydligt att äggplanta är släkt med både tomat och potatis.

 

Aubergine är en värmeälskande och näringshungrig växt. Den får inte heller torka ut. Det har varit så mycket annat fix nu under försommaren att jag ännu inte hunnit installera den soldrivna bevattningen, men jag hoppas att det ska ordnas snart. Just nu är jag ändå här nästan varje dag och tittar till saker och ting, så vatten är inget problem.

 

Läs min guide: Odla läcker aubergine

 

De första blommorna har slagit ut nu en tid efter omplantering. De är så vackra! Eftersom jag har två bikupor på tomten tänkte jag inte själv pollinera plantorna något. Men om blommorna börjar trilla av lite för frekvent, då plockar jag fram penseln och gör en insats. Bladen har blivit kraftigare efter omplanteringen, mer mörkt gröna och bladlössen har minskat rejält. Glad!

Hur går det med dina auberginer? Börjar du få frukt? Hemma på Skillnadens tycker jag det ser ut som om sorten 'Wenta' är först med att bilda frukter. Ska bli spännande att se vilken sort som blir först att skörda.

 

Närbild på en planta med gröna blad.

Drygt en vecka efter omplantering har växterna kraftigare och friskare blad, fler blomknoppar och en del blommor.

 

Om du inte hunnit så aubergine så är det på tok för sent nu i juni. Plantorna har ganska lång utvecklingsstid och är bra att så i början av året. Men det kan finnas plantor att köpa i trädgårdsbutiken, om du har tur.
/Sara Bäckmo

25. juni 2020

6 svar till “Aubergine i kruka”

 1. Judde Alm skriver:

  Jag odlar aubergine för första gången i år, en sort som heter Diamond och har faktiskt börjat få runt sex frukter redan. En snart lagom att skörda! Fastän jag trodde att jag skulle behöva slänga plantorna tidigt i våras pga bladlöss... Aldrig trodde jag att de skulle repa sig. Jag är nyfiken på i hur stora krukor du planterar din aubergine? Tacksam för svar.

 2. ulrika.utterberg skriver:

  Jag odlar aubergine för första gången och av sorten Victoria. Kanske har jag nybörjartur? Redan I maj, inomhus bar de frukt. Plantorna drog i höjden i det soliga köksfönstret där de placerats efter att de inte fick plats under belysningen längre. Någon kapade jag nog, om jag minns rätt. I månadsskiftet maj/juni såg jag angrepp troligtvis av spinn. Ut med rasket som fick en såpadusch och sedan dess har de stått utomhus mot husväggen. Frukterna är nu 20 cm långa och börjar avta i färg, samtidigt som nya blommor och frukter bildas. Klämmer på de största och tycker fortfarande att de känns lite för hårda. Vågar jag skörda? Klipper av stora gulnade blad när jag ser att nya bildats i grenklykor, vattnar med guldvatten och lakvatten från bokashi.
  Tack Sara för fantastisk inspiration! Har följt din blogg i många år, är också medlem, men har aldrig skrivit någon kommentar tidigare.

 3. ulrika.utterberg skriver:

  Nu hittade jag fröpåsen! Sorten heter Teresa F1.
  Ska bli 60 cm står det, men mina högsta är en meter...
  Har skördat några nu iaf...

 4. pernilla skriver:

  Jag odlar sorterna De Barbentane och Golden Eggs. Golden Eggs satte frukt redan inomhus i våras, små gula frukter. De Barbentane däremot har precis börjat sätta första frukten. De står vindskyddat på friland med sol hela dagen så jag hoppas det blir bra med frukt. Hoppas ha fått upp en tunnel till nästa vår (eller kanske tidigare) som de kan bo i nästa år.

 5. Louise skriver:

  Hej jag har flera fina auberginplantor av två olika sorter. Alla plantor har väldigt mycket blommor som är superfina. Dock torkar de ihop och ramlar av.(förutom en liten aubergin som jag är så glad över..) Har de inte hunnit bli pollinerade då eller vad kan den uteblivna frukten bero på?

 6. Karin Sundqvist skriver:

  Jag odlar aubergine för tredje året. Har provat lite olika sorter men fastnat för Black beauti och en sort som får långa, gröna och smala frukter. Båda sorterna ger stor skörd i mitt växthus. Den gröna sorten har även funkat utomhus i en rabatt. Jag har aldrig hittills haft problem med bladlöss. Jag gödslar plantorna ordentligt från att de kommit i stora krukor eller ut på friland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *