Bädd för rotsaker och sena sommarblommor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bädd för rotsaker och sena sommarblommor

Sommarmorötterna skördas under juni-juli och ger då ordentligt med plats mellan palsternackor och haverrot för att sätta ut plantor av sommarblommor.

Cykelbädd

Jag fortsätter att dela konkreta exempel på bäddar i årets version av köksträdgården. I helgen sådde jag den cirka 6 meter långa och 1,20 meter breda bädd som gränsar till skrotcykelstaketet.

Den här bädden har kanonförutsättningar nästan varje år. Först och främst ligger bädden i bra läge, med skydd från nordvind genom växter som klänger på cyklarna och full sol hela dagarna. Med jämna mellanrum gräver jag ner några hinkar Bokashi-kompost här. Det tillsammans med en löpande täckodling under säsongen ger växterna bra med näring.

Den näringsrika jorden gör att jag kan plantera eller så tätt. Det utnyttjar jag till fullo. Raderna som såtts under helgen ligger med knappt 20 centimeters mellanrum.

Cirka 30 centimeter från cyklarna ligger första raden, som såtts med palsternacka. Den är sen i starten och är fortfarande behändig i sin storlek i juli, sedan växer den sig betydligt större. Jag sår fröna i kluster om 3-4 stycken och gallrar inte. Då får jag behändiga rötter som inte är för stor att användas.

Knappt 20 centimeter från palsternackorna har jag sått 2 rader sommarmorot. Dessa växer snabbt och kommer att vara skördeklara i juni-juli.

I raden närmast gångplankan har den underbara rotsaken haverrot såtts.

Så fort plantorna kommit upp 5-10 centimeter börjar jag att täcka all jordyta med gräsklipp, växtdelar och annat som jag har över. Det ger energi till jorden, behåller fukten i marken och förhindrar ogräs att få fäste. Jag fortsätter att täcka löpande under säsongen.

Men var är sommarblommorna?

Mellan palsternackorna och cykelstaketet sätter jag i början av juni ut fina plantor av luktärt. Samtidigt sår jag nya luktärtfrön på plats för att få plantor som växer till sig under säsongen. Luktärterna kommer att klänga fint, hoppas jag, på cykelstaketet och bilda en fin fondvägg mot palsternackornas massiva gröna blad.

Sommarmorötterna skördas som sagt under juni-juli och ger då ordentligt med plats mellan palsternackor och haverrot (som bägge ska stå kvar mycket sent i landet) för att sätta ut plantor av sommarblommor. Förra året kombinerade jag palsternackor med den underbara rosenskäran 'Sunset Yellow', det gav ett vilt och härligt intryck. I år tror jag att jag ska välja en blomma som är något lägre, men fortfarande vit eller möjligen rosa i färgen. Det lutar åt atlasblomma eller vit doftnattljus. Sommarblommorna drar jag upp från frö i maj och skolar om i egna krukor då de är lagom stora. Papperskrukor är perfekta till detta. Allteftersom jag skördar morötterna sätter jag ut en blomsterplanta. På så sätt är raden fylld med växtlighet under hela säsongen.

Haverroten har långa, ganska smala blad upptill men är ganska kal nedtill. Kanske sår jag någonting runt fötterna på den om det finns någon decimeter över.
/Sara Bäckmo

16. mars 2015