Bara en ranka för 'Olga'

Nakenfröpumpor, efter beskärning, på väg upp för stenmuren.

Nu har jag äntligen ansat de nakenfröpumpor som ska slingra sig på stenmuren. Pumporna på komposten får breda ut sig som de vill men här och på andra platser i mer ordnade planteringar vill jag bestämma hur de växer.

Nakenfröpumpor är en sorts pumpor som främst odlas för frönas skull. De har, som många andra pumpor, inget skal runt fröna och behöver således inte skalas. Hela pumpan är fylld av läckert gröna, stora frön. Precis såna du köper i matbutiken. Genom att odla dem själv kan du njuta av delikatessen färska pumpafrön. Eller torka dem själv, baka i ugn, använda i pesto etc. Mycket odlingsvärd!

Pumpor har en enorm växtkraft. Men väldigt många rankor, stora blad och många frukter kräver mycket näring och vatten för att det ska bli något ordentligt, särskilt om plantorna står i lådor. Jag vill att rankorna ska upp på muren, alternativt slingra sig långt på marken och då behöver jag underlätta för plantan. Ska den långa rankan slingra sig bland andra plantor vill jag inte att det ska bli ett enda virrvarr.

Jag skär bort alla sidorankor. Känns hårt och lite elakt. Och så ser det lite tomt ut precis då det är gjort. Om några dagar har plantan fattat galoppen och återhämtat sig. Alla fula blad klipper jag också bort.

De här plantorna växer i dubbla pallkragar som jag fyllt med bokashikompost under vintern. De ser ut att trivas. Jag har också satt ner majs som sällskap. Då jag samplanterar växter är det extra viktigt att hålla efter bladmassa och rankor på pumporna så att grannarna inte kvävs eller får för lite vatten.

När pumpor ska bo längs eller på en stenmur gäller det att vara extra noga med att titta till dem. Det är lätt hänt att en ranka sätter fart rakt in i muren och kilar fast sig mellan stenarna. Förra året hände det den ranka med flest 'Blue Hubbard-pumpor' på. De klarade sig inte.

Under säsongen låter jag alla pumpor längs huvudrankan vara kvar och utvecklas.

Flera av rankorna som skars bort igår kväll hade bildat rötter längs stjälken. Jag har lagt sex stjälkbitar med rötter på jord med en liten tyngd över och hoppas att de snart bildat nya fina plantor.
/Sara Bäckmo

16. juli 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *