10. augusti 2015

Barnens bästa vinbärssylt

En god sylt på svarta vinbär är standard på morgongröten. Med mixade bär blir sylten len och passar alla små munnar. Det här är barnens bästa vinbärssylt.

I år har mina sticklingsförökade svartvinbärsbuskar gett stor skörd. De hårt beskurna buskarna har nästan gett 40 liter bär. Förra året kunde jag stoppa 3 liter bär i frysen, men i år når jag mitt mål om att kunna fylla förrådet med sylt så det räcker för hela året.

Sara plockar svarta vinbär.

Det är en stor glädje att kunna koka egen sylt till barnen, det gör plockningen roligare.

 

Mina barn älskar smaken av svarta vinbär, men de gillar inte när skalbitarna fastnar i munnen. Den här sylten blir len och fin i konsistensen och blev snabbt en favorit. Om bären plockas när de precis blivit mogna, och alltså inte är övermogna, blir sylten lagom syltig och inte så rinnig. Om bären är mycket saftiga kan mängden vatten minskas något i receptet.

Jag har valt att göra en laddning som ger många burkar när jag ändå kokar. Det blir ungefär åtta burkar av storlek honungsburk av den här satsen, men det går förstås att minska receptet med hälften om du har mindre skörd.

Sylten är lika god på gröt och fil som smörgås. Prova själv!

Vinbär i en stor aluminiumbunke.

 

Du behöver:
4 liter rensade svarta vinbär
2 kilo socker
5 deciliter vatten

Gör så här:
Lägg bären i en rymlig gryta.
Mixa bären med en stavmixer så det blir en någorlunda slät smet.
Häll i socker och vatten.
Koka upp.
Låt puttra i 30 minuter och skumma (lyft med en sked bort det skum som bildas på ytan då sylten kokar) efterhand.
Häll upp på välj sköljda och uppvärmda burkar. Jag brukar fylla hett vatten i burkarna en stund innan de ska fyllas med sylt, och häller förstås ut det när sylten ska i.
Lagra burkarna svalt och ställda uppochner för att inte luft ska tränga in i burkarna och förstöra sylten.

Förstås går det lika bra att koka sylten utan att mixa bären, eller bara att mixa dem lite lätt.
Om vattenmängden minskas med hälften blir det en mycket god marmelad.
/Sara Bäckmo

20 svar till “Barnens bästa vinbärssylt”

 1. gunilla kindmark skriver:

  Hej Sara, jag brukar också göra sylt på svarta vinbär. Blir lite kryddigt och väldigt gott till all sorts gröt och pannkakor, och glass kanske. 🙂 Ska prova att mixa sylten denna gång. 🙂

 2. Katarina arvedson skriver:

  Hej Sara, följer din blogg från USA där jag numera bor. Odlar mycket o lägger in på burk som sen kokas i vattenbad så burkarna konserveras. Själv värmer o steriliserar jag burkarna i ugnen. Smidigt tycker jag då de hålls varma även om nåt barn kommer o vill nåt när man står mitt i jobbet 😉 fortsätt o skriv! Det är jätte bra!

 3. Christina skriver:

  Om en har flera olika slags vinbär så är det väldigt gott att göra sylt av (ungefär) lika delar röda, vita och svarta. Jag tar minimalt med vatten och får en ganska fast sylt som vi bland annat använder som tillbehör till kött (istället för vinbörsgelé) men den är också helt perfekt till pannkakor.

 4. Maria skriver:

  Jagmixar och min svratvinbärs sylt. Det är superbra att göra så. Jag kokar på hälften syltasockor o hälften vanligt socker och den blir lagom tjock.

 5. Cecilia skriver:

  Oj, min sylt blev som marmelad. Måste nog ha i mer vatten med de bären jag använde.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det skiljer sig lite från bär till bär hur mycket vatten det är i dem. Hoppas du kan använda sylten ändå! /Sara

 6. Annika skriver:

  Tog till mig idén att mixa direkt och gjorde blåbärssylt. Blev ganska fast sylt (använde syltsocker, det var nog onödigt) och supergott! Bara irriterad att jag inte kom på det själv. 😉

 7. Ska verkligen göra sylt av vinbär i år! Tack för tipset! (Om det blev marmelad så kan konsistensen även bero på temperaturen. 105C för sylt och 107-108C för marmelad. 65%socker gör en sylt eller marmelad så gott som evig utan konserveringsmedel)
  Du är fantastisk!! Keep it up! Kramar från kocken

 8. Lena skriver:

  Hej. Hur länge håller sig sylten? Förvaras i kylskåp? Om jag fryser in den sen går det bra..
  Soliga hälsningar Lena

 9. Monica skriver:

  Heja alla syltkokare.
  Jag ska också koka sylt i år. Det blir på röda krusbär och björnbär. Det blir riktigt mycket björnbär i år, när jag ser hur fint den blommar. Och alla humlor och bin är riktigt flitiga. Sylt på rabarber och jordgubbar är redan fixat. Gott på glassen. I år har jag tagit sticklingar från min dotters svartvinbärsbuske. Hon bor på en gård från 1800-talet och där finns gamla buskar med riktigt goda bär. De har rotat sig och ska planteras ut i höst. Så det dröjer innan jag kan skörda.

 10. Ann Britt skriver:

  Du ställ burkar och lock i ugnen 100g
  Där får de stå ca 20 min då är de steriliserade och då kan man hälla i varm sylt i sätta på locket ställ upponer.
  Mycket snidigare än vatten bara ett tipps från en marneladkokerska.

 11. Cilla skriver:

  Jag blev glad för fem deciliter bär på min lilla buske! Det räckte till ett par burkar sylt! "De hårt beskurna buskarna" skriver du. Ursäkta en novis, men ger de mer bär då? Och hur gör man när man beskär?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det finns klipp på YouTube om hur jag beskär buskarna. Vinbär bör beskäras regelbundet för att ge bra skörd. Jag skär dem hårt för att få plats med dem i köksträdgården. Förklarar det i klippet. /Sara

 12. Ann-Christin Eriksson skriver:

  Jag har också gott om svarta och röda vinbär. Då jag inte använder vanligt socker undrar jag om du har något alternativ. Tack för en toppenblogg!?

 13. Lena Wirblad skriver:

  Jag sätter glasburkarna i ugnen på ca 110gr en stund innan så blir de decinficerade och varma. Det tipset fick jag av min man som har jobbat på Felix en gång i tiden.
  //Lena i Lindås?

 14. Helén Jönsson skriver:

  Brukar ha i kryddnejlikor när jag kokar svartvinbärssylt. Blir fantastiskt gott.

 15. Alexandra Sundfors skriver:

  Hej! Svartvinbärssylt är gtt och passar bra til vissa kyckligrätter och gris/ älgkött!!

 16. Maria Blom skriver:

  Snoppar ni de svarta vinbären?

 17. Kristina Norborg skriver:

  Frysta bär, går det lika bra?
  Mvh
  Kristina Norborg

 18. Wanja Nordin skriver:

  Jag fryser alltid in mina bär och kokar sylt efter behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *