Barnens favoritmat
Svartkål. Växer under nät hela säsongen och blir hög och ståtlig under hösten. Kallas också för palmkål. |
Detta är en storfavorit, särskilt bland barnen som kallar den för ”grön sås”. Barnen är också gröna efter att ha ätit rätten, särskilt ettåringen som äter många portioner - med händerna. Under odlingssäsongen fryser jag in förvällda blad i förpackningar stora nog för en måltid.
Receptet räcker till ca 4 portioner.
Repa 8-10 svartkålsblad från mittnerven.
Förväll bladen 5 minuter.
Spola i kallt vatten och krama ur vätskan.
Hacka bladen.
Fräs sedan i olivolja i en kastrull, tillsammans med lök (går också bra med endast lökblast, om du vill spara själva löken till annat) och vitlök utan att det tar färg.
Späd med grädde.
Lägg i en stor näve ädelost eller getost i bitar.
Servera tillsammans med pasta.
Har du små barn som nyss lärt sig äta är såsen lika god mixad.
Fler svartkålsbilder från förra säsongen på Pinterest.
/Sara Bäckmo
Mmm vad det låter smarrigt! Undrar om jag får till några kålodlingar i år, eller om det blir som alla andra år - kål till rådjuren... Vi får se.
Tack för receptet!
Åh, vad gott och enkelt det lät! Undrar om det blir lika gott med grönkål? Saknar svartkål nämligen... 🙂
Vilken inspirerande blogg du har förresten, hit kommer jag att komma tillbaka!
//Elin