Barnens odling nästa år

Vilken överraskning det blir för barnen - vi ska odla bananplantor! Fast det vet de inte om än. Vanligt och ovanligt blir vår melodi när barnens odlingar planeras.

Jag är så himla glad över att barnen är maximalt stöttande i min trädgårdsiver. Självklart är det kul att Philip är så positiv till all mat jag odlar och att du som läser bloggen får en massa inspiration, men att kidsen älskar trädgården är nog ändå det bästa.

Ett av mellanbarnen har en särskild förmåga att säga kärleksfulla och känslomässigt fenomenala saker. Han lägger ofta sitt huvud mot mitt bröst och säger sånt som "Sallaten du odlar till mig är den bästa som finns!" och "Du är världens bästa mamma som har gjort en så bra trädgård!". Va! Vem skulle inte känna sig inspirerad att fortsätta odla då?!?

 

En fullproppad pallkrage med kål.

Årets utropstecken i barnens pallkragar var den magnifika kål-lådan. Barnen älskar svartkål och skördade mycket till sina restauranger, fabriker och olika laboratorier.

 

Vad vill de odla?
I takt med att de första inomhussådderna av ärtskott är färdiga för skörd, kruktomaterna spirar och minipaprikorna likaså, börjar barnen och jag prata om nästa säsong. Vad vill de odla?

Alla barn har två pallkragar var, men de brukar disponeras lite hipp som happ och inte helt konsekvent. Vanligtvis gör jag de första sådderna på vårvintern, de skördar och leker och sår sedan nytt på senvåren och sensommaren. Jag tycker att de har lättare att hitta odlingsgnistan när de rent fysiskt ser att något finns att skörda och äta. Då blir de lockade att så nytt själva.

 

Det här står på barnens önskelistor i trädgården till nästa år:

Otto, 8 år:
Kronärtskocka
Gurka
Bondbönor
Morötter

Viggo, 7 år:
Nyzeeländsk spenat
Grön sallat
Morötter

Alba, 5 år:
Persilja
Morötter
Ärtskott

Loa, 1 år:
Rädisor
Sockerärter
Gräslök
Kinesisk salladskål/pak choi

Deras önskningar stämmer på pricken med vad de gillar att äta, inga nyheter. Ja, ettåringen har vi förstås valt till. Här om dagen överraskade han mig genom att slänga i sig en ordentlig portion stekt salladskål. Annars är sockerärter, stekta sojabönor och rädisor favoriter. Rädisorna jag odlar är milda och fina, läs gärna inlägget Peppriga rädisor och milda rädisor för att få tips om hur rädisorna blir som bäst. Sojabönor kommer jag också att odla mycket av nästa år, men eftersom jag inte vill att barnen ska äta råa bönor blir det på annan plats. Småknoddar stoppar som bekant det mesta i munnen.

Barnens önskemål ovan är ju väldigt enkla. Inget är särskilt svårt att odla fram. Pallkragarna de odlar i är uppbyggda av ogräs för drygt ett år sedan, som jag visar i videon nedan. Materialet är redan finaste jord och innan sådd gräver jag bara ner en hink bokashi-kompost som gödsel. Inget mer behövs.

 
 

Läs och se mer:
Live: Att odla med barn
Brännskador av grönsaker
Gröna mattor är lätta för barnen att skörda

 

Världens häftigaste överraskning
Ända sedan jag började odla i så stor skala har barnen hävt ur sig en rad knäppa grejer de skulle vilja odla. Listan har alltid toppats av bananer. Och de har gapskrattat varje gång de sagt att de vill odla bananer.

Guess what?Jag har köpt bananfrön!!!

Hur jag kunnat missa den lilla röda sammetsbananen på Impecta vet jag inte, men nu har jag i alla fall köpt fröer. Vilken överraskning. Läser att den odlas i huvudsak som krukväxt på våra breddgrader, men man vet ju aldrig. Den kan ge frukt! Min bror fick en apelsinplanta när han föddes. Plantan har vårdats av vår mamma i alla år och nån gång efter att både bror och träd fyllt 40 år blommade det och gav några frukter. Bananen får bli det här husets gemensamma utmaning.

Till barnen har jag också köpt lite andra roliga fröer som vi får ta oss an tillsammans. Jordnötter, jordmandel, ambraträd (att odla som bonsai), levande stenar och flaskkurbits. Både jordnötter och jordmandel har jag odlat tidigare utan särskilt imponerande resultat. Hoppas på bättre utdelning nästa år.

 

Ett litet barn som ålar omkring på marken i färgglada kläder.

Mitt motto när jag odlar med barnen är "Låt dem!". Saker förstörs, men det blir annorlunda allteftersom. Och då kommer jag sakna de här färgglada larverna som drar upp grejer!

 

Tips till dig som vill odla med barn:

 • Välj grönsaker som barnen gillar
 • Ge dem egna land som inte behöver vara snygga eller lyckade odlingar
 • Visa dem hur man bredsår grönsaker och låt dem göra det efter förmåga med allt
 • Var tillåtande och låt dem odla och skörda som de vill
 • Ät upp deras grönsaker oavsett hur de ser ut

Jag har skrivit en del på bloggen om hur jag odlar med barnen, men alldeles för lite egentligen. Jag vet att det är något som många vill läsa om. Det har bara fått stryka på foten nu när min egen tid, både till jobb och trädgård, är så begränsad just för att vi har en stor familj. Det är så mycket annat jag vill dela med mig av. Ska försöka att skriva mer om det efter årsskiftet.
/Sara Bäckmo

11. december 2017

2 svar till “Barnens odling nästa år”

 1. Sofia skriver:

  Jag kommer verkligen försöka få mina barn att intressera sig för odling nästa år. Jag har redan köpt hem Djungelgurka som kanske kan locka dem, åtminstone av namnet.
  Jag såg i något klipp och har läst att du använt barnens tomma legokalendrar till att så i. Min fråga är om du gör små hål i botten på facken eller använder du dem som den är?
  Vänlig hälsning Sofia

 2. Jennie skriver:

  Jag blev så inspirerad av livesändningen du hade för ett tag sen. Jag har försökt få dottern intresserad sen hon var bebis. Släpat med henne till odlingslotten och till slut gett upp. Mitt barn gillar inte utomhus. Och så köpte vi hus och oj vilken skillnad det blev. Plötsligt blev det inte ett projekt att komma utanför dörren. Men intresset för att så och gräva har varit svalt. Och ny mat är konstig så man kan ju inte smaka på vad som helst.
  Bonusen gillar det och vill vara med i trädgården, så jag har liksom konstaterat att dottern inte gillar att odla. Att dom är olika.
  Men så såg jag dina tips och insåg att jag har börjat i fel ände. Att det visst finns en chans ändå. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *