Basilika för sen skörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Basilika för sen skörd

Mitt i sommaren gror basilika snabbt och på kort tid ger plantorna skörd. Passa på att så ännu en omgång och njut av färska blad sent på säsongen.

Basilika är en suveränt användbar bladgrönsak. Ja, jag ser den mest som bladgrönsak faktiskt och inte så mycket krydda. Jag odlar den både i kruka och i bäddarna under andra grönsaker och frukter i tunnelväxthuset. På våren och hösten står gärna krukor i fönstren inomhus eller under extrabelysning.

Det finns tusen sätt att använda basilika på, men katten vet om inte det godaste trots allt är att använda bladen som smörgåsgrönsak. Har du provat?

 

Perfekt för sommarsådd

På sommaren gror baslikan raskt och är snabb med att växa till sig. Jag passar på att så nytt för att kunna skörda sent. I juni sådde jag ett tråg med 24 ganska stora celler, motsvarande en kruka på cirka 9 centimeter. 5 påsar basilika såddes, ungefär alltså 500 frön. Du ser tråget i  klippet nedan. När plantorna blivit hanterbara har de skolats om. Merparten står i en frigolitlåda grundad med bokashi-kompost och några plantor står i svarta plastkrukor. I tunnelväxthuset hålls jorden varm och fuktig och basilikan växer snabbt.

 
 

En viktig sak vid sådd av basilika är att plantorna blir snyggast om många fröer sås på samma plats. Istället för att så ett frö i varje kruka sår jag alltså ett helt litet kluster och får en fyllig planta. Var inte rädd för att fröerna hamnar tätt inpå varandra och strunt i rekommendationen på fröpåsen. Blir ruggen för stor när fröerna grott är det lätt att dela vid omplantering.

 

Grönsaker i tunnelväxthuset och en frigolitlåda på marken med små plantor i.

Just nu står en del av junisådden i växthuset i en frigolitlåda. Lådan är grundad med bokashi-kompost med planteringsjord på toppen.

 

Tips för sommarsådden

 • Fyll upp krukor med planteringsjord och lämna några centimeter till kanten.
 • Strössla med tummen och pekfinger ut fröer i kluster i krukan, täck med ett tunt lager jord.
 • Vattna och ställ varmt, till exempel i uterum eller växthus.
 • Håll jorden fuktig under groningstiden, det tar drygt en vecka för fröerna att gro.
 • Plantera om i större krukor när basilikan kommit upp en bit.

 

En planta basilika i närbild.

Jag är väldigt förtjust i de storbladiga sorterna av basilika som kallas för salladsbasilika. Det här är sorten 'Mammoth' som är på väg att växa till sig.

 

Koll på utvecklingsstiden

För alla grönsaker som sås under sommaren är det bra att veta något om hur lång tid det tar innan de är skördeklara. Eller, i alla fall inte bli besviken om det tar längre tid än önskat. Tiden mellan sådd (i vissa fall grodd) och skörd kallas för utvecklingstid. Just basilika brukar bli färdig för skörd 2-3 månader efter sådd. Och på sommaren växer de som sagt snabbt och ger snabbt skörd.

Tänk på att basilika är en värmeälskare! När dagar och nätter blir kyligare kan krukor med basilika bäras in och ge skörd länge till. Den som har tid och ork tar små sticklingar av plantorna efterhand och rotar i glas med vatten - då räcker plantorna ännu längre.

Så, fastän vi är mitt i sommaren - prova så basilika!
/Sara Bäckmo

11. juli 2017

8 svar till “Basilika för sen skörd”

 1. Siv Svensson skriver:

  Tack för bra info. Älskar din kommentar om att strunta i odlingsinfo på påsen. Nu ska jag så mer basilika.
  Den luktar Italien och ör helt underbar till mycket.

 2. Malinmittiprick skriver:

  Har du något knep för att spara (del av) skörden till vintern? Vi får massa basilika på balkongen som vore fin att kunna njuta av även när det är kallt.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Frysa den! Antingen i isbitskuber med olivolja, eller direkt i påse. Blir lite annorlunda smak än färsk men funkar toppen. /Sara

 3. Anna-Karin Skoglund skriver:

  Jag brukar göra pesto och lägga i frysen, det funkar jättebra! Plus frysa in bara blad, jag tycker de håller sig till jul ungefär utan att tappa smak.

 4. Alexandra skriver:

  Jag fick en påse vaniljbasilika i vintras som jag sått. Den doftar helt annorlunda *(och ser rätt annorlunda ut) än "vanlig" basilika. Är inte så van att använda basilika för huvud taget och ännu mindre en som är helt annorlunda. Några förslag på hur jag kan använda den? Doften är nästan söt.

 5. Så spännande att odla i frigolitbackar!

 6. Ellinor skriver:

  Vad tror du om att odla basilika direkt i pallkrage utomhus o täcka med fiberduk? Är det helt lönlöst mån tro? :p sugen på att testa

  Btw. Sitter o lyssnar på din bok i detta nu. Så himla inspirerande!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Jag tycker inte att jag lyckats tillräckligt bra med basilika utomhus, vädret är så himla varierat och basilikan är väldigt kräsen vad gäller värme. Men kanske du lyckas mycket bättre. Prova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *