Little Gem - bästa sallaten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Little Gem - bästa sallaten

Jag vet att den är en favorit hos många. Inte konstigt alls med tanke på hur god den är. Här är ett sallats-tips inför nästa säsong.

En grön växtplats med grönsaker och bärbuskar i olika höjd.

Vet du vad jag längtar efter allra mest när ett gäng vintriga veckor passerat efter årsskiftet? Nyskördad sallat! Redan nu i början på vintern, när vi knaprar blad efter blad från de sista av årets plantor, börjar jag drömma om nästa års skörd.

Hemodlad sallad är vansinnigt gott. Som ett grönt godis. Mina barn odlar flera sorter i sina lådor bara för att kunna mumsa och leka med. Och jag är så glad att jag har ett tämligen långt odlarliv framför mig så jag hinner upptäcka och utforska åtminstone en del av alla sorter som kan vara värda att odla.

Just nu är det här en av mina favoriter:

 
 

I tunnelväxthuset har jag en hel pallkrage med pytteplantor av både 'Little Gem' och den röda systern 'Intred' som står och överlever kylan. Om de gör de kan jag förhoppningsvis skörda dem tidigt nästa vår. Om...

 

Många sorter

Jag har gjort flera inlägg och klipp om hur jag odlar sallat och vilka sorter jag väljer. Val av sort varierar över säsongen och jag är noga med att kika på kvaliteterna som de olika sallaterna har. Är någon särskilt tålig för kyla? Eller sommarvärmen? Är det någon som växer extremt snabbt? Lämpar sig extra väl att odla som småblad? Tips om några fina sorter har jag delat med mig av i inlägget Vilken sallat ska jag välja?.

Fröpåsarna innehåller ganska ofta en ordentlig mängd frön och det kan tyckas onödigt att köpa många olika sorter, det blir ju så mycket. Men just variationen är så himla viktig för oss som odlar och äter mycket grönsaker från de egna landen. Jag börjar skörda sallat i mars och slutar i bästa fall i december - inte vill jag äta samma sort dag ut och dag in då! Satsa på ett helt gäng olika sorter i olika färger och former.

Fler klipp om sallat finns att se på min YouTube-kanal:
Värdefull sallat tidig vår
Planterar sallat på friland
Vinterodling i tunnelväxthus maj 2016

 

Röda sorter

Nästa år tror jag att jag ska odla fler av de röda sorterna. En liten iakttagelse jag gjort är att sniglarna i högre grad ratar det som är rött. Förhoppningsvis kan det stöta bort en del av sniglarna, som gladeligen ätit lite för mycket av sallaten i år. Dessvärre har jag ett barn som konsekvent vägrar att äta sallat som inte är grön. Men han kanske har ändrat sig nästa år.

Har du någon sallat du gillar mer än andra? Vilken är det och vad gör att den är din favorit?
/Sara Bäckmo

12. november 2016

12 svar till “Little Gem - bästa sallaten”

 1. Kitty skriver:

  Två av årets favoriter: Den ekologiska romansalladen 'Tantan' från Nelson blev snabbt stora, saftiga, krispiga och goda. Likaså gillade jag deras eko bataviasallad 'Redlo'. Den var brinnande orange på förpackningen, men min blev riktigt intensiv rödlila! Sååå vacker! Skördade av den ända till mitten av oktober (på vår breddgrad).
  /Kitty

 2. Ulla Troeng skriver:

  Little Gem och röda salladssorter

 3. Nina skriver:

  Vad bra att du tar upp detta! (jag frågade frågan av dej i fredags ;))
  Jag tycker inte att jag får nån god smak på de salladssorter jag har testat hittills.
  Gödslar du salladen lr kör du med täckodling där?
  Till nästa års odling ska jag absolut testa little Gem, blir nog en beställning från Sverige då.
  Funkar little Gem att vinterså också?

 4. Lena Andersson skriver:

  Batavia Mohican Rz ett vackert öppet huvud, med rödvioketta inslag rund kanterna. Krispig och otroligt god.
  Pellets från Lindbloms frö. Den finns inte alltid att få tag på, men är lycklig ägare till ett titet rör med frö.

 5. Annica Pierrou skriver:

  Little Gem är även min favorit men jag vill också slå ett slag för en annan cossallat som heter Rouge d'Hiver. En utmärkt sallad som är grön/röd i förgen - växer snabbt- blir fort stora blad - köldtålig och står därmed länge. Sniglarna gillar den men den verkar ändå få stå hyfsat ifred. Little Gem ligger sämre till vad gäller sniglar.

 6. Kerstin skriver:

  Amaze liknar little gem men med rödbruna blad. Snygga tillsammans och Goda!

 7. Sofie skriver:

  Jag har problem att få little gem att gro, försår den i byttor men oftast är det bara enstaka som gror. Synd för den är så god! Någon som har ett tips?

 8. Lina skriver:

  Alltså, jag älskar också little Gem, men sniglarna älskar den lika mycket, särskilt när jag täckodlar med gräsklipp, någon som har nåt tops där? Vi har inga mördarsniglar ännu tack och lov, men miljoner åkersniglar å dom är ganska glupska dom också..

 9. My Enlund skriver:

  Tack för din trädgårdssida som förgyllt mitt liv! Jag lyckas inte få litle gem att gro, annan sallat gror hos mig. Har testat att gro fröna i blött papper och grobarheten var mycket hög... Tacksam för dina råd?

 10. Cristine Sjöberg skriver:

  Salladen Barba dei Frati är jättegod! Som en eklövssallad, men litet köttigare blad, och den växer jättebra, även i värme.

 11. […] Läs mer: 'Little Gem' - den bästa sallaten […]

 12. Harald skriver:

  Little gem är den överlägset godaste salladen. Den ger ganska lite så jag brukar så även Jericho som ger mer och påminner om Little gem i smaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *