Bästa samplanteringen - med jordgubbar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bästa samplanteringen - med jordgubbar

Den här grunden för en samplantering borde alla odlare ha i trädgården! Jordgubbar är ett bra sällskap till mycket!

Ett stort fat med jordgubbar bärs av barnhänder med blått nagellack.

En dröm för en mamma att låta barnen plocka mellanmålet i trädgården.

Jag vet att många av er som följer Skillnadens är jättenyfikna på samplanteringar av olika slag. Grönsaker med grönsaker, grönsaker och blommor, blommor och bär och bär och grönsaker. Du vet sånt där.

I våras skrev jag ett inlägg om hur jag brukar tänka och planera samplantering (läs Grönsaker som passar att odla tillsammans) och jag tänkte dela några exempel under sommaren. Jag börjar med min bästa kombination.

 

Jordgubbar i kanten

Den här bädden kom till hösten 2015 när jag precis blivit gravid med Loa. Jag är riktigt kass långa perioder när jag är väntar barn. Ganska snabbt insåg jag att jag behövde begränsa odlingsytan lite för att inte ta mig vatten över huvudet när orken var knapp.

Då grävde jag upp alla jordgubbar från dåvarande växtplats, delade dem och gjorde ett stort jordgubbsland med sex rader i kvarteret uppe vid stenmuren. Plantorna som blev över satte jag i ytterkant på en bädd i mittenkvarteret. Tanken var att odla jordgubbar i kanterna och annat i mitten.

 

Köksträdgården i högsommarskrud.

Första året samplanterades jordgubbar och palsternackor, planteringen syns bakom bäddens om täcks av kompostgaller.

 

Samplantering med palsternackor

Våren efter att jordgubbarna planterades sådde jag två rader palsternacka i mitten. Jag hade inte gödslat bädden alls och täckodlade inte heller. Jordgubbar vill ha gödning (i min trädgård i form av täckodling) först efter att de gett skörd annars blir bladmassan så förbaskat stor och därför ville jag inte gödsla redan på våren.

Palsternackorna växte fint och gav härlig skörd hela hösten och vintern.

Jordgubbar som nyligen planterats ger inte så mycket skörd första året. Plantorna är fortfarande små då. Det blev till barnen att snaska på och någon glass om jag minns rätt, inte så mycket mer.
 

Klippa ner och rensa upp

Efter säsongen klippte jag ner jordgubbarna, så som jag visar i klippet ovan, och rensade bort revor. Det är praktiskt eftersom jordgubbslandet hålls någorlunda prydligt och inte blir ett virrvarr av revor och alldeles för många plantor

 

Jordiga bäddar i köksträdgården.

Tidigt på våren syns inte jordgubbsplantorna, men de kantar hela bädden i mitten där jag också sått bondbönor.

 

Höga bönor i mitten av bädden och låga jordgubbsplantor bredvid.

Tre månader efter sådd grönskar ytan fint och täckodlas med gräsklipp runt bondbönorna.

 

Samplantering bondbönor

I våras sådde jag bondbönor i bädden mellan jordgubbarna (läs inlägget Bondbönorna i jorden). Tre rader med några bönor i varje hål, de står med andra ord ganska tätt. Nu blommar bondbönorna och en vägg av underbar doft slår emot mig på kvällen när jag rör mig i området. Det är bondbönornas blommor som doftar!

För att slippa rensa ogräs har jag i år lagt på ett ordentligt lager gräsklipp runt bönorna. Jordgubbarna är otroligt kraftiga och fina och har mängder med bär! Alla plantorna har jag förökat upp själv. Kolla gärna klippet nedan där jag delar tips för att få riktigt fina plantor.
Den här samplanteringen är underbar! På ett knappt märkbart sätt minskar den odlingsytan som jag aktivt behöver ta hand om under säsongen, samtidigt som bädden ger skörd av något hela familjen har stor glädje av. Fastän jordgubbssäsongen bara börjat har barnen skördat sex liter som vi kalasat på!

 

Tips för samplantering

  • Tänk på att jordgubbar blir yviga små kuddar i landet under säsongen. Plantera eller så inte för tätt vid plantorna.
  • Var rädd om jordgubbarnas rötter och gräv inte nära plantorna.
  • Samplantera med grönsaker som inte kräver stora doser av gödning tidigt på säsongen, till exempel bönor och ärter.
  • Välj sällskap till jordgubbarna som inte inkräktar på deras område; upprättväxande grönsaker är toppen.

 

Ett stort fat med jordgubbar bärs av barnhänder med blått nagellack.

En dröm för en mamma att låta barnen plocka mellanmålet i trädgården.

 

På sommaren när det är fullt upp med mycket annat i köksträdgården kräver planteringen ingen skötsel alls, det är bara vid beskärningen efter skörd samt lite rensning på våren som behövs. En jättebra kombo! Nu är planen att se till att plantera jordgubbar runt en bädd i varje kvarter. Det skulle ge mycket jordgubbar, lite mindre yta att hålla ordning på under sommaren, samt vackra samplanteringar. Jordgubbar ger ju en härligt frodig inramning till det som växer innanför.
/Sara Bäckmo

 

 

 

22. juni 2017