Bästa samplanteringen - med jordgubbar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bästa samplanteringen - med jordgubbar

Den här grunden för en samplantering borde alla odlare ha i trädgården! Jordgubbar är ett bra sällskap till mycket!

Ett stort fat med jordgubbar bärs av barnhänder med blått nagellack.

En dröm för en mamma att låta barnen plocka mellanmålet i trädgården.

Jag vet att många av er som följer Skillnadens är jättenyfikna på samplanteringar av olika slag. Grönsaker med grönsaker, grönsaker och blommor, blommor och bär och bär och grönsaker. Du vet sånt där.

I våras skrev jag ett inlägg om hur jag brukar tänka och planera samplantering (läs Grönsaker som passar att odla tillsammans) och jag tänkte dela några exempel under sommaren. Jag börjar med min bästa kombination.

 

Jordgubbar i kanten

Den här bädden kom till hösten 2015 när jag precis blivit gravid med Loa. Jag är riktigt kass långa perioder när jag är väntar barn. Ganska snabbt insåg jag att jag behövde begränsa odlingsytan lite för att inte ta mig vatten över huvudet när orken var knapp.

Då grävde jag upp alla jordgubbar från dåvarande växtplats, delade dem och gjorde ett stort jordgubbsland med sex rader i kvarteret uppe vid stenmuren. Plantorna som blev över satte jag i ytterkant på en bädd i mittenkvarteret. Tanken var att odla jordgubbar i kanterna och annat i mitten.

 

Köksträdgården i högsommarskrud.

Första året samplanterades jordgubbar och palsternackor, planteringen syns bakom bäddens om täcks av kompostgaller.

 

Samplantering med palsternackor

Våren efter att jordgubbarna planterades sådde jag två rader palsternacka i mitten. Jag hade inte gödslat bädden alls och täckodlade inte heller. Jordgubbar vill ha gödning (i min trädgård i form av täckodling) först efter att de gett skörd annars blir bladmassan så förbaskat stor och därför ville jag inte gödsla redan på våren.

Palsternackorna växte fint och gav härlig skörd hela hösten och vintern.

Jordgubbar som nyligen planterats ger inte så mycket skörd första året. Plantorna är fortfarande små då. Det blev till barnen att snaska på och någon glass om jag minns rätt, inte så mycket mer.
 

Klippa ner och rensa upp

Efter säsongen klippte jag ner jordgubbarna, så som jag visar i klippet ovan, och rensade bort revor. Det är praktiskt eftersom jordgubbslandet hålls någorlunda prydligt och inte blir ett virrvarr av revor och alldeles för många plantor

 

Jordiga bäddar i köksträdgården.

Tidigt på våren syns inte jordgubbsplantorna, men de kantar hela bädden i mitten där jag också sått bondbönor.

 

Höga bönor i mitten av bädden och låga jordgubbsplantor bredvid.

Tre månader efter sådd grönskar ytan fint och täckodlas med gräsklipp runt bondbönorna.

 

Samplantering bondbönor

I våras sådde jag bondbönor i bädden mellan jordgubbarna (läs inlägget Bondbönorna i jorden). Tre rader med några bönor i varje hål, de står med andra ord ganska tätt. Nu blommar bondbönorna och en vägg av underbar doft slår emot mig på kvällen när jag rör mig i området. Det är bondbönornas blommor som doftar!

För att slippa rensa ogräs har jag i år lagt på ett ordentligt lager gräsklipp runt bönorna. Jordgubbarna är otroligt kraftiga och fina och har mängder med bär! Alla plantorna har jag förökat upp själv. Kolla gärna klippet nedan där jag delar tips för att få riktigt fina plantor.
Den här samplanteringen är underbar! På ett knappt märkbart sätt minskar den odlingsytan som jag aktivt behöver ta hand om under säsongen, samtidigt som bädden ger skörd av något hela familjen har stor glädje av. Fastän jordgubbssäsongen bara börjat har barnen skördat sex liter som vi kalasat på!

 

Tips för samplantering

 • Tänk på att jordgubbar blir yviga små kuddar i landet under säsongen. Plantera eller så inte för tätt vid plantorna.
 • Var rädd om jordgubbarnas rötter och gräv inte nära plantorna.
 • Samplantera med grönsaker som inte kräver stora doser av gödning tidigt på säsongen, till exempel bönor och ärter.
 • Välj sällskap till jordgubbarna som inte inkräktar på deras område; upprättväxande grönsaker är toppen.

 

Ett stort fat med jordgubbar bärs av barnhänder med blått nagellack.

En dröm för en mamma att låta barnen plocka mellanmålet i trädgården.

 

På sommaren när det är fullt upp med mycket annat i köksträdgården kräver planteringen ingen skötsel alls, det är bara vid beskärningen efter skörd samt lite rensning på våren som behövs. En jättebra kombo! Nu är planen att se till att plantera jordgubbar runt en bädd i varje kvarter. Det skulle ge mycket jordgubbar, lite mindre yta att hålla ordning på under sommaren, samt vackra samplanteringar. Jordgubbar ger ju en härligt frodig inramning till det som växer innanför.
/Sara Bäckmo

 

 

 

22. juni 2017

20 svar till “Bästa samplanteringen - med jordgubbar”

 1. Benni skriver:

  Hei
  I dag har jeg toppet mine bondebønner (Witkiem) som jeg forkultiverte i mars i veksthus og som jeg plantet ut i april.
  Nå var de blitt høye, så jeg toppet de før svartlusa fikk anledning til å komme.
  Jeg hadde tenkt å slenge toppene, men de var så fine at jeg tok de med inn på kjøkkenet.
  Jeg forvellet de i lettsaltet vann omtrent som med spinat og brukte de i grønn pastasaus med kvitløk og chili - så godt?.
  Så topp bondebønnene og spis toppene!!
  Smart med samplanting med jordbær (jordgubbar), men litt vanskelig med nett/skydd mot fugler.
  Hvordan gjør du med det?

 2. Marion skriver:

  Hej

  Har aldrig odlat jordgubbar men blir som alltid när jag läser/hör dina inlägg lite nyfiken på att prova?
  Tack för all inspiration du ger och glad midsommar!

 3. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Perfekt! Jag ska flytta in mina jordgubbar i köksträdgården. Idag står de i ett risigt land vid växthuset. Det får bli som en kant i krav bäddarna. ?

 4. Fabian Erik Möller skriver:

  Jag hade planterat Jordgubbar bredvid Havtorn ( Hippophae ramnoides) och de plantor som var närmast Havtornen bar de största Jordgubbarna. Funderat på att kombinera Jordgubbsodling och Havtorn.

 5. Annika skriver:

  Kantar gärna med smultron över allt uppskattas av barn och barnbarn ger dessutom bär långt in på sommaren MVH Annika

 6. Kitty skriver:

  Tack för ett fantastiskt inlägg. Många fina tips att tänka på. 🙂 Jättefint med jordgubbar som ram!
  /Kitty

 7. Eva Lundqvist skriver:

  Jag har läst att jordgubbarna bildar blomanlag redan på sensommaren/hösten. Hur blir det när du kapar av plantorna? Hinner de ändå bilda blomanlag alltså? Mvh Eva

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det har jag aldrig hört och inte har jag sett att skörden påverkas negativt av att klippas ner heller. De blir jättefina! Uppåt i landet har jag dock hört att det skulle kunna bli problem då plantorna blir svagare och kan frysa sönder. /Sara

 8. Nadja skriver:

  Hej Sara! Har efter att sett din video köot halm som jag tänkte täcka med runt jordgubbarna nu på våren. Men undrar hur du gör med gödning under säsongen med ex gräsklipp lägger du det på halmen? Och tar du bort gammal halm efter en säsong eller låter du det vara kvar? Nybörjare på jordgubbsplantering.. Undrar även vad du menar rejält med gösel. Enligt min påse ska man enbart ha 1 liter/kvm.. Låter lite tycker jag. Innehåller 70% kogödsel.

 9. Sarah skriver:

  Hej, här kommer en till jordgubbsfråga! Jag ska byta ut mina plantor och hade tänkt ha Elin och Maxim i pallkragen. Åkte från handelsträdgården med Ostara istället, men inser nu att det är en ampeljordgubbe. Blir den väldigt hängig och icke lättskött där tror du?

 10. […] Läs gärna: Bästa samplanteringen med jordgubbar […]

 11. […] Läs mer: Jordgubbar som kantväxt […]

 12. Thilda skriver:

  Hej! Tror du man kan plantera luktärtor med jordgubbar? 🙂

  • Hanna Rickberg skriver:

   Jag satt här och funderade precis på samma sak! Har lite jordgubbar jag behöver plantera om och har också lite försådda luktärter (variant som blir cirka 150 cm). Men funderade på om det kan resultera i att jordgubbarna producerar mycket blad men inte så mycket bär? Eller så ska man testa helt enkelt. När man googlar verkar bönor/ärtväxter ändå rekommenderas med jordgubbar.

 13. Anne Marie skriver:

  Hur skyddar ni jordgubbarna från fåglar när ni samplanterar

 14. Hannas krypin skriver:

  Men så bra tips! Jag har högtflygande drömmar med min trädgård men tar mig aldrig tid till den. Vill egentligen ha både grönsaker och bär framöver. Jordgubbar har jag redan och landet är riktigt ledset, tar till mig tipsen.

 15. Maria skriver:

  Jag använder jordgubbsplantor som marktäckare på endel ställen (och rycker bort revor när de fås syn på) ett tunt lager halm under jordgubbarna också. På så vis hittar man lite gott här och där i trädgården 😀 tänkte jag. Plus, skydd av marken. Och minimerar att revor rotar sig i ett virrvarr. Lite så, tänkte jag 😊

 16. […] Läs mer: Bästa samplanteringen med jordgubbar […]

 17. Ellin skriver:

  Fint med jordgubbar i kanterna men hur gör du för att skydda mot fåglar? Mina jordgubbar får alltid besök av fåglar och det blir inte mycket kvar. Tänker därför att det är mer praktiskt att ha alla jordgubbar på en yta som täcks med nät eller annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *