04. september 2017

Bättre text på fröpåsarna väntas

Fröpåsarnas odlingsanvisningar kan få ny utformning. Den stora variation i så-tid behöver speglas på ett bättre sätt. Skillnadens har fått fröföretag att tänka nytt!

Det här är en fin nyhet för alla oss som odlar grönsaker hemma, det kan göra att det blir lättare för nya odlare att se hur stora möjligheterna är för att odla under en större del av året. Och förhoppningsvis kan det bidra till att vi vågar odla mer i våra trädgårdar utan att oroa oss för rätt eller fel.

 

Vårsådd dominerar
Som odlingsanvisningarna många gånger ser ut på fröpåsarna är det lätt att bli förvirrad. Det är sällan anvisningarna ger en bra bild hur många olika sätt det finns att odla grönsaker på. Oftast står det att fröerna ska sås någon gång på vårkanten, i rader. Morötter sås till exempel bäst i april-juni, fast vissa av oss upplever att sådden blir bäst i om de sås i december-juli. Eller så säger fröpåsen att spenat absolut ska sås i april-juni, medan vi är många som får bäst resultat vid sådd januari-mars och sedan i juli-september. Vad gäller? Vem ska man tro på?

I många fall är nybörjarodlarens närmaste guide till sådden just baksidestexten på fröpåsen, så här vill det ju till att det står något som odlaren verkligen har nytta av. Något som inte är för komplicerat.

 

 

Funderar nytt
Vid helgens release-fest av boken Skillnadens skörd berättade Ulf Fransson, som är produktutvecklare på Nelson Garden, att företaget börjat se över hur odlingsanvisningarna ska utvecklas. Bland annat har mitt jobb med att visa hur fantastiskt bra resultatet blir vid sådd under olika delar av året varit en bidragande orsak. Ett exempel är det härliga #spenatupproret där jag tidigare i år uppmanade odlare över hela landet att så spenat mitt i vintern för att kunna jämföra resultat av vintersådd och vårsådd. Det blev succé! En ordentligt sammanställning kommer på bloggen senare.

Så här berättar Ulf Fransson på Nelson Garden om dåtidens fröpåsar och informationen på dem:

- När jag tittar på sparade fröpåsar från 40-talet ser jag att de många gånger stämmer mer överens med sättet du förespråkar, med många sådder vid olika tider på året. Vi funderar starkt på att ändra texten på en del fröpåsar så att de bättre passar hur vi vill och kan odla idag, säger Ulf Fransson.

 

Blev bekväma
Fröpåsarna på 40-talet förespråkade sådd under större delen av året. Informationen berättade om sådd både på våren, sommaren, hösten och vintern. Men från 50-talet och framåt ville man förenkla en hel massa saker, det har väl att göra med en viss mått av bekvämlighet kan jag tro, och under decennierna förändrades den utspridda sådden till att bli mer koncentrerad till våren. Enkelt och tydligt. Men hör och häpna, många av oss har mycket större nytta av att sprida ut sådderna över andra delar av året, sådär som de gjorde på 40-talet!

Den största vinsten med att så under hela året och nyttja alla årstider är främst att skörden sprids ut under en större del av året. Till det kommer också det fantastiska i att jag som odlare slipper de stora arbetstopparna. Med jämnare frekvens i arbetet orkar jag odla mer och kan på så vis också skörda mer mat. Allt det här skriver jag om i nya boken Skillnadens skörd.

 

Den stora nyttan
Det bästa en ändrad utformning av odlingsanvisningarna på fröpåsar kan tillföra är ge nya odlare information som gör att de vågar odla mer utan att behöva ha någon särskild förkunskap. En del odlare struntar i odlingsanvisningarna och experimenterar jättemycket, men de allra flesta gör inte det utan behöver bra och tydlig vägledning från fröföretagen för att våga peta ner fröer vid andra tidpunkter än våren. Många jag möter tror att det är helt omöjligt att så saker och ting på andra vis än det som står på fröpåsen och om nyfikenheten kan bli större skulle det vara toppen. Då tror jag att folk skulle odla mer, eftersom de vågar mer när fröpåsarna öppnar för en större variation i så-tid.

- Du ska vara stolt över att ha påverkat det här, säger Ulf Fransson, produktutvecklare på Nelson Garden. Vi kanske inte kan ändra alla fröpåsar i ett första skede, men jobbar för att hitta nya lösningar som tar upp det här med att odla grönsaker under en större del av året.

 

Skillnaden gör skillnad
Och ja, jag är jättestolt över att höra att min trädgård och sättet jag skriver och berättar om den kan göra avtryck i den svenska odlarvärlden. Nu vet jag ju inte alls hur resultatet av just det här med ändrade baksidestexter på fröpåsarna kommer att se ut (och jag gissar att det dröjer en tid innan det blir verklighet) men jag hoppas förstås att det kommer att göra skillnad för många odlare

Skriv gärna en rad om vad du tror att ändrade eller mer mångsidiga baksidestexter kan få för betydelse för dig.

Avslutningsvis. Det här är inget inlägg som sponsras av Nelson Garden. Jag har inget betalt samarbete eller samarbete kring produkter med företaget. Om/när jag eventuellt har det kommer det att märkas ut enligt gällande regler för sponsrade inlägg. Det här lyfter jag på bloggen för att jag tycker det är en nyhet som är viktig att berätta om. Jag får ofta frågor från förbryllade odlare som inte vet vad de ska tro, när fröpåsen säger en sak och diskussionen om samma grönsak säger något helt annat.
/Sara Bäckmo

 

8 svar till “Bättre text på fröpåsarna väntas”

 1. Linda skriver:

  Bra jobbat Sara! 🙂 Det blir mycket tyngre att processa infon när du säger en sak och fröpåsarna en annan. Iallafall för en trött småbarnsmamma som gärna ser att egna barnen får det de behöver av grönt. Men jag ser ju att det funkar för dig, så varför skulle det inte funka för mig? I sommar har jag jobbat på att fylla alla nytillverkade odlingslådor med material för att kunna utöka till nästa sommar. Rödbetor har såtts i pluggboxar nu och då för att kunna plantera ut vartefter det blir plats i lådorna jag redan har. När palsternackorna tittat upp så brukar det alltid vara ett visst bortfall och där har jag satt ner rödbetor. Sniglarna finns här med men pga ryggproblem har jag inte orkat jaga dem som tidigare. Men det går bra ändå. Nästa vecka kommer ett tunnelväxthus hem från Gjordnära. Det gäller bara att komma ihåg att inte köra på för mycket för om 2 år måste jag börja jobba igen efter att ha varit hemma med lillan. Då ska det orkas med heltidsjobb och odling..... Jag har inte ett jobba hemifrån-jobb så vi får se hur det går. Det jag saknar är en plan för att få växelodlandet att funka bara. Måste sätta mig ner och gå igenom vad jag kladdat ner bakpå gamla kuvert de senaste åren och se hur jag ska lägga upp allt. 🙂 Tack återigen för all inspiration och odlarlust du ger med dina inlägg. Dock fungerar inte alla gamla betalvloggar att se utomlands. Har försökt med flera men det går inte. Natta trädgården t ex funkar inte.

 2. Caroline skriver:

  Fantastiskt! Hatten av för dig Sara!!

 3. stig ekström skriver:

  Grattis Sara Tänk att få stora företag att ändra sig men även hemmaodlare vi är nog ganska mång som i zon4 har sått våra flesta grönsaker i maj månad och sen suttit med armarna i kors o väntat på skörden någon gång i jun jul aug och sen var det slut för året nej visst höstgrävningen så att man fick ont i ryggen nu för tiden sår man större delen av året o skördar också större delen av året Ett stort tack Sara

 4. Karolin skriver:

  Sådde spenat i vintras efter jag läst om ditt spenatuppror. Har aldrig lyckats bra med spenat tidigare men i apr/maj i år fick jag superfin och kanon stor skörd av en sort som heter Lazio F1. Har nu på höstkanten sått massor igen och hoppas på ännu mer god spenat!

 5. Lina skriver:

  När jag har läst på fröpåsar är det mycket som är förvirrande och att saker o ting gror ju vid andra tidpunkter också. Nu sår jag rädisor som attans och spenat och mycket annat. Texten på fröpåsarna känns väldigt förlegade så en uppdatering hade varit toppen. Och om texten hade varit mer förlåtande som att berätta att du kam så vid andra tillfällen för att få microblad. Jag har lärt mig mycket av dig och testar mycke själv och för varje sak jag sår destå mer lär jag mig vad som funkar för mig och min trädgård och den informationen står inte på någon fröpåse men att våga så på andra tidpunkter har jag lärt mig här. Längtar redan efter din nästa bok om vinterodling. Här sår jag för fullt och skördar varje dag. Min 1,5 åring vräkte i sig rödbetsbiffarna från din bok. Att tillägga är att hon aldrig ätit rödbetor innan!!! Och jag är inget stort fan av rödbetor heller men dessa biffarna är så fantastiskt goda att jag längtar till nästa gång de ska lagas. Tack för allt!
  Med vänlig hälsning, Lina

 6. Christina Forsberg skriver:

  Bra Sara! Om vi kunde få de olika försäljningsställena att ha kvar sina fröer ute i butiken också , vore bra! Nu på hösten när vi vill fortsätta stt odla, så har butikerna plockat bort alla fröpåsar!? Jag tiihör den där generationen tanter som inte planerar så bra som du å hellst vill "ta på" det jag käper å inte sitta på nätet å bli frustrerad...så fröer hela året i butikerna, tack!
  Tack, för en underbar bok Sara!
  Christina

 7. Tina Appelros skriver:

  Hur börja? Kan inget. Vet inget om odling. Behöver extranäring ögonavböj enl doktorer. Har redan alla kosttillskott som finns fr sjukvård. Älskar sallad men affären som man som sjuk får handla från har inget ätbart. Heller inga fröer. Mycket tankdammen för minsta lilla praktiska råd om var o vad köpa . Älskar groddar tex . Allt utom linser o bönor klarar min kropp=40, 8 kg . 176cm. Adresser, namn , kostnad, skötsel mm. Någon? Tina

 8. NinaKarinemagnussen skriver:

  Og kanskje den txt som står øverst kunne plasseres også ett annet sted. For hva skjer vel,når man klipper opp /åpnet opp posen øverst ....

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *