03. september 2014

Bered tid för beredning

Alba, 2 år, hjälper till att bära kinesisk gräslök i Skillnadens Trädgård.Det knivigaste med att odla så mycket grönsaker är att ta hand om allt. 350 kvadratmeter producerar rasande mycket mat. Och precis som med inomhusskafferiet så är det surt att behöva slänga saker i trädgårdsskafferiet. 

Efter några års intensivt odlande kommer det ganska naturligt att jag hittar nya användningsområden för saker och ting. Blast är inte bara blast. Stjälkar är inte bara stjälkar. Det är potentiell mat. Men för att det ska bli något vi har nytta av måste jag vara kreativ och periodvis jobba en del för att ta hand om allt. 

Det är en omställning som alla hemmaodlare måste vara beredda på. Det tar lite tid att få maximal användning av växterna eftersom vi måste vänja oss vid att äta och arbeta på annorlunda sätt än då vi köper emballerade grönsaker i spegelförsedda kyldiskar.

Men var inte rädd för den förändringen! Den är av godo. Inte farlig. Inte ohälsosam. Bara inte riktigt så som vi brukar ha det. Mycket bättre!

Idag har min medhjälpare och jag skördat hela famnar av libbsticka, stjälkar från rotselleri, stjälkar från rotpersilja, kinesisk gräslök (bilden) och blad och stjälkar från krasse. Allt ska nu torkas och mixas till buljongpulver att användas i matlagningen. En del gör jag också grönsakssalt på. 

Libbstickan binder jag i knippen och hänger att torka. Gräslöken och de andra stjälkarna och bladen skär jag i mindre bitar och låter lufttorka på en stor gammal fönsterbåge med illrosa tyll häftad på.

Om det klurigaste som hemmaodlare är att ta hand om grönsakerna och skapa användning för så mycket som möjligt i hushållet, vad är då det enklaste?

I mitt tycke är det lätt som en plätt att få saker och ting att växa. Nästan allt som planteras eller sås överlever och växer, på något sätt. Kanske inte alltid så som jag vill dock. Men det växer. 
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *