Stäng menyn

Bergsrabatten - från gräs till blommor

I år har jag gjort en ny blomsterrabatt i min lilla trädgård på berget. Det blev en rabatt bara för blommor att göra buketter av. En helt ny utmaning.

En liten röd stuga med blomsterrabatt framför.

Min lilla stuga på berget har omgetts av blommor och grönt i år.

 

Det är den här kicken jag älskar med att odla upp en ny plats. Att från en tid till en annan skapa förbättringar jag kan glädjas åt på många olika sätt. Dels det visuella, förstås, men också stoltheten i att gå från idé till handling och att rent praktiskt, med mina egna händer, forma något som känns magiskt. I år har jag gjort flera nya bäddar i min lilla trädgård på berget, Berghem, och den som fångat allra mest uppmärksamhet är utan tvekan bergsrabatten.

I inlägget nedan kan du läsa om starten i mars 2020.

 

Läs mer: Min nya blomsterbädd - bergsrabatten

 

Idén var alltså att göra en rejält tilltagen odlingsplats på den pyttelilla tomten, där jag skulle kunna odla blommor till buketter. En rufsig snittbloms-rabatt, helt enkelt. Jag har faktiskt aldrig förut haft det temat i mina odlingar och var väldigt peppad.

I korta drag har jag gjort följande när bädden anlades. För med pekaren över bilden, eller klicka på den om du läser i mobilen, för att se bildtexterna.

 

En röd stuga på ett berg med ett kyrktorn i bakgrunden.

Så här ser min lilla stuga ut i vårsolen. Ytan till vänster i bild är platsen där jag börjat göra min nya bädd.

 

En sträng gräsmatta med kartong och gödsel på.

Ovanpå gräset ligger nu ett lager kartong och ovanpå det färsk hästgödsel.

 

Stenmur med massa växter ovanför.

Istället för en illa bevuxen gräsmatta nedanför berget har massor av blommor vuxit upp under sommaren.

 

Gula och vita blommor framför ett rött hus.

Alla blommor i bädden är valda för att passa till snitt, utom blomstertobak. De gula blommorna är en dahlia och i bild syns också vaniljgul rosenskära.

 

Massor av växter med grönt bladverk framför ett rött litet hus.

Rabatten ligger precis i ögonhöjd för den som promenerar förbi och jag har fått så otroligt många fina kommentarer av vännerna i byn. Några har med tårar i ögonen sagt tack, tack och tack för alla blommorna - även om de bara växer och inte är för allmänheten att plocka. Det är så fint!

 

En hink fylld av blandade blommor.

Det här är en skurhink fylld av blandade blommor från mestadels bergsrabatten. Jag brukar sticka till grannarna lite trädgårdsgåvor och just den här är till damen vars mor levde här i huset. Jag frågade henne om hon föredrog att få färdiga buketter eller att få blommor hon själv kunde fixa med. Med stort leende bad hon att få bara blommor. Det var en av sommarens finaste stunder att få överlämna den här hinken och se hur den togs emot.

 

En del av trädgården, med vägen i bakgrunden och bergsrabatten bredvid.

Ett mål med rabatten var att jag skulle ha något fint att titta på från trappen på framsidan. Gissa om jag varit nöjd med resultatet!?

 

Blommorna jag odlat

Vid planteringen fick jag lite halvt panik och insåg att det jag odlat fram till just den här bädden inte skulle räcka på långa vägar. Det behövdes hundratals plantor och jag fick nalla en hel del av dem från projekt som var planerade hemma på Skillnadens. Jag prioriterade helt enkelt den här rabatten. Av den anledningen är det svårt att lista alla växter jag odlat och exakt sort av dem. Men jag gör ett försök att sammanställa de jag minns.

 

 • dahlia (fyra sorter)
 • rosenskära (två gula sorter)
 • jätteeternell (tre eller fyra sorter)
 • vädd 'Salmon Queen'
 • jätteverbena
 • lejongap
 • låg luktärt
 • zinnia (tre sorter)
 • majs
 • luktreseda
 • aster
 • irländsk klocka/musselsyska
 • sommarrudbeckia 'Cherry Brandy'
 • solros
 • amarant 'Garnet Red'

 

För att fylla ut i rabatten satte jag också en hel del vit blomstertobak, samt några virginiatobak. Det ångrar jag dock i efterhand. De tog över och dominerade mycket av ytan, bland annat genom att de vek sig över andra "viktigare" växter som då inte utvecklades bra. Tobaken har jag inte använt till snitt, den var bara utfyllnad, så där hade jag kunnat tänka annorlunda. Till exempel genom att dra upp en senare vårsådd av något passande och sätta ut på försommaren.

 

Hur blev det?

Smashing! Den här platsen har sett oerhört trist och livlös ut i så många år. När jag köpte huset i mars 2019 stod ett gammalt päronträd på den smala gräsremsan, men det har inte gett någon frukt på många år. Från det, till detta - jag tycker det blev så himla bra!

Jag valde att plantera allting i en salig blandning, endast med ett halvt tänk på höjd så att saker och ting inte skulle skugga varandra mer än nödvändigt. Ja, tobaken var en miss, men i övrigt funkade det rätt bra. Mitt mål med att kunna sitta på trappen på framsidan och njuta av blommor nåddes med råge. Det har vuxit oförskämt bra i bädden, trots de väldigt enkla förutsättningarna. Jag har inte gödslat något extra under året. Endast sett till att bevattningen funkat tipptopp med hjälp av soldrivna bevattningen. Inför en fotografering med magasinet Lantliv i augusti lade jag också ut en annan provisorisk bevattning för att se till att alla växter stod frodiga och fina till fotograferingen. Och det blev himla bra.

 

Blandade blommor växer i en rabatt och fotograferas i morgonljuset.

Dagen då Lantlivs fotograf kom tidigt på morgonen, gladdes jag åt att jag legat i och vattnat som en tok i några dagar innan. Växterna trivdes och var så fina.

 

En tjej i blåa kläder och pippitofsar med en blombukett i handen.

Alba kom innan skolan för att plocka blommor och vi får se om hennes lilla bukett får vara med i Lantliv till våren. Så fin lilltjejen!

 

Blandade blommor växer sida vid sida i rabatten.

Jag har inte tänkt någonting på hur växterna ser ut sida vid sida i bädden, allt är planterat helt utan tanke. Inte det mest estetiska, men jag är så himla glad över att det vuxit bra.

 

En stor back fylld med eterneller på hög.

En tidig morgon åkte jag till berget för att skörda eterneller. De måste skördas när de är i knopp, eftersom de slår ut fullt då de torkar.

 

En hög med eterneller i olika rosa nyanser.

Eternellerna blev till ett tiotal buketter som nu har torkat inne i stugan. Det blir till trädgårdspresenter i vinter.

 

Något jag måste tänka på till nästa blomsterbädd jag gör är uppbindningen. Eftersom jag oftast odlat sommarblommor tillsammans med grönsaker, och aldrig använt blommor till snitt, har jag aldrig behövt tänka på varken växtstöd eller krokiga stjälkar. Grönsakerna har stöttat blommorna, och vice versa. Och krokiga stjälkar är ju aldrig något problem så länge man inte vill ha raka i en bukett.

Förutom det roliga i att anlägga den här rabatten och se hur väl det vuxit, har förstås varit att ha möjlighet att omge mig med alla dessa blomster. Jag har plockat sååååååååååå mycket blommor! Och mina vänner har plockat blommor! Och mina barn har plockat blommor! Och jag har frossat i blommor som vi fotograferat och filmat! I vinter när vi behöver som mest pepp ska jag se till att bombardera dig med blommig sommar-inspiration.

 

Flower bouquet with lots of color

Aster, dahlia, eterneller, luktärt och jätteverbena från bergsrabatten, tillsammans med andra blommor från lilla trädgården. Ida Sjöö har fotograferat buketten.

 

Hoppas den här bädden kan ge en kick till dig inför kommande år, både vad gäller sätt att bygga nya odlingsbäddar och kanske också till att odla mer blommor. Om du vill se mer av blommorna jag odlat på berget i år får du gärna följa mitt blomsterkonto på Instagram - @skillnadensblommor.
/Sara Bäckmo

11. november 2020