Stäng menyn

Beskär och föröka björnbär

Här beskriver jag hur jag beskär de här taggiga rackarna för att få hanterliga plantor och fantastisk skörd av björnbär.

 

Jag har tre björnbärsplantor, två taggfria från butik och en supertaggiga från mitt barndomshem. Gissa vilka som ger godast bär? Visst är det så, därför anammar jag min mammas sätt att ta hand om björnbärsplantorna, med viss modifikation.

 

Gödsel till björnbär - blöjor och fiskrens

Mina föräldrar grävde under hela säsongen ner både fiskrens och barnens blöjor (på 70-80-talen var de inte av plast...) mellan björnbärsplantorna och huset. Antagligen därför bären var i storleksordningen jordgubbar. Just den här sorten är olik alla andra björnbär jag smakat. Väldigt saftiga, söta och inte alls någon smak av vildhet som både hallon och björnbär kan ha som växer för sig själv nånstans.

Mitt barnrum vätte mot den spaljé där björnbären huserade. Varje sommar fick min pappa avlägsna både en och flera björnbärsrankor som klämde sig in i rummet via vädringslucka och fönster.

Alla i vår familj som skulle hantera björnbären blev beordrade galonjackor på, som tidigare kasserats på grund av läckage. De hängde och väntade i tvättrumet och lades fram då det var dags att plocka björnbär. Materialet i regnjackorna var nämligen en bra barriär mot taggarna.

Björnbärsplanteringen i min gen trädgård innan sensommarens beskärning.

Under sommaren växer ett otal skott ut från björnbären - växtkraften är enorm. Varje skott får grenar i varje bladveck som i sin tur växer ut i lika rasande fart. Plantan blir lätt ohanterlig om den inte beskärs.

De taggiga skotten begränsas och binds upp så att plantan blir lätt att hantera trots taggarna.

För att göra det drägligt att plocka bären beskär jag plantan på sommaren. Jag väljer att behålla två av de kraftiga skott som skjuter ut från plantans bas under det här året, samt de skott jag behållt från föregående år och som ger bär i år. Alla andra klipper jag bort. Sedan kapar jag de kraftiga skotten i höjd med spaljéns övre del. Sidoskott från huvudskotten klipper jag bort, utom några kraftiga revor som kan ledas ut åt sidorna, men inte så många. Dessa grenar kommer att ge fin skörd nästa år, tillsammans med helt nya skott som växer fram i bladvecken.

De grenar som bär björnbär i år gör jag ingenting med, de får växa som de vill. Möjligen binder jag upp dem så de inte är i vägen.

Planteringen efter beskärning. Nu kan barnen lätt plocka från planteringens bägge sidor.

Efter årets skörd klipper jag ner den huvudstam som grenat sig och gett alla de skott som burit bär. Kvar finns då de två huvudskotten. Ett av dessa binder jag upp längs spaljén och låter sidoskotten växa ut horisontellt. Det andra huvudskottet har jag i reserv och det får ligga längs marken. Om det uppbundna huvudskottet skulle stryka med under vintern har jag ett i reserv. Kommande vår och försommar klipper jag bort reservskottet, samt alla nya skott som skjuter upp från basen, binder upp alla sidoskott från huvudstammen och hoppas på god skörd.

 

Föröka björnbär

Björnbär är liksom hallon mycket enkla att föröka. Den som har björnbär i trädgården har sällan problem med att plantorna är för få. Det allra enklaste är att pilla upp småplantor som fått grott då björnbär trillat ner på backen. De tar sig raskt då de växer planteras på ny växtplats.

Ett annat sätt att göra nya plantor är att böja ner toppen på en gren och lägga den mot jorden med en sten på. Då utvecklas rötter från grenen, det kallas för avläggare. Den rotade toppen kan sedan klippas av och sättas i egen kruka.
/Sara Bäckmo

 

17. augusti 2014