Beskär och föröka björnbär

Här beskriver jag hur jag beskär de här taggiga rackarna för att få hanterliga plantor och fantastisk skörd av björnbär.

 

Jag har tre björnbärsplantor, två taggfria från butik och en supertaggiga från mitt barndomshem. Gissa vilka som ger godast bär? Visst är det så, därför anammar jag min mammas sätt att ta hand om björnbärsplantorna, med viss modifikation.

 

Gödsel till björnbär - blöjor och fiskrens

Mina föräldrar grävde under hela säsongen ner både fiskrens och barnens blöjor (på 70-80-talen var de inte av plast...) mellan björnbärsplantorna och huset. Antagligen därför bären var i storleksordningen jordgubbar. Just den här sorten är olik alla andra björnbär jag smakat. Väldigt saftiga, söta och inte alls någon smak av vildhet som både hallon och björnbär kan ha som växer för sig själv nånstans.

Mitt barnrum vätte mot den spaljé där björnbären huserade. Varje sommar fick min pappa avlägsna både en och flera björnbärsrankor som klämde sig in i rummet via vädringslucka och fönster.

Alla i vår familj som skulle hantera björnbären blev beordrade galonjackor på, som tidigare kasserats på grund av läckage. De hängde och väntade i tvättrumet och lades fram då det var dags att plocka björnbär. Materialet i regnjackorna var nämligen en bra barriär mot taggarna.

Björnbärsplanteringen i min gen trädgård innan sensommarens beskärning.

Under sommaren växer ett otal skott ut från björnbären - växtkraften är enorm. Varje skott får grenar i varje bladveck som i sin tur växer ut i lika rasande fart. Plantan blir lätt ohanterlig om den inte beskärs.

De taggiga skotten begränsas och binds upp så att plantan blir lätt att hantera trots taggarna.

För att göra det drägligt att plocka bären beskär jag plantan på sommaren. Jag väljer att behålla två av de kraftiga skott som skjuter ut från plantans bas under det här året, samt de skott jag behållt från föregående år och som ger bär i år. Alla andra klipper jag bort. Sedan kapar jag de kraftiga skotten i höjd med spaljéns övre del. Sidoskott från huvudskotten klipper jag bort, utom några kraftiga revor som kan ledas ut åt sidorna, men inte så många. Dessa grenar kommer att ge fin skörd nästa år, tillsammans med helt nya skott som växer fram i bladvecken.

De grenar som bär björnbär i år gör jag ingenting med, de får växa som de vill. Möjligen binder jag upp dem så de inte är i vägen.

Planteringen efter beskärning. Nu kan barnen lätt plocka från planteringens bägge sidor.

Efter årets skörd klipper jag ner den huvudstam som grenat sig och gett alla de skott som burit bär. Kvar finns då de två huvudskotten. Ett av dessa binder jag upp längs spaljén och låter sidoskotten växa ut horisontellt. Det andra huvudskottet har jag i reserv och det får ligga längs marken. Om det uppbundna huvudskottet skulle stryka med under vintern har jag ett i reserv. Kommande vår och försommar klipper jag bort reservskottet, samt alla nya skott som skjuter upp från basen, binder upp alla sidoskott från huvudstammen och hoppas på god skörd.

 

Föröka björnbär

Björnbär är liksom hallon mycket enkla att föröka. Den som har björnbär i trädgården har sällan problem med att plantorna är för få. Det allra enklaste är att pilla upp småplantor som fått grott då björnbär trillat ner på backen. De tar sig raskt då de växer planteras på ny växtplats.

Ett annat sätt att göra nya plantor är att böja ner toppen på en gren och lägga den mot jorden med en sten på. Då utvecklas rötter från grenen, det kallas för avläggare. Den rotade toppen kan sedan klippas av och sättas i egen kruka.
/Sara Bäckmo

 

17. augusti 2014

15 svar till “Beskär och föröka björnbär”

 1. Thina skriver:

  Jag har också två björnbärsplantor på ett dumt ställe. Tänker flytta till en södervägg. Efter bärperioden borde vara ett lämpligt tillfälle eller hur?

 2. Sanna skriver:

  Finns det möjlighet att få film på detta? Är lite svårbegripligt i text tycker jag ?

 3. Maria Hjortman skriver:

  Om du klipper bort alla skott när du tar extra skottet, då blir det väl inga skott kvar till nästa års skörd eller?

 4. Eva skriver:

  Jag fattar ingenting! Huvudstam, huvudskott, skott, sidoskott, grenar, bladveck, plantans bas. Kan vi få en serie teckningar, snälla?

 5. Annika skriver:

  Tack för att du delar med dej av din kunskap. Toppen!!

 6. Britt-Marie Lindman skriver:

  Hej. Fattar heller ingenting? Jag har björnbär i kruka på balkongen, har dragit upp de längsta "slanorna" och låter dom löpa i balkong taket där jag har öglor att fästa försiktigt de längsta slanorna. Om vintern i år blir som vanligt, knappt minusgrader, ingen snö där jag bor, ska jag klippa ner de 5 meter långa utväxterna? Tacksam för svar :?))
  Britt-Marie

 7. […] Läs mer: Beskär och föröka björnbär […]

 8. Trädgårdssaga skriver:

  Jag har tre förädlade björnbärsbuskar hemma, taggfria. Jag brukar vara snabb med att klippa ner rankorna som har gett bär under hösten. I höstas blev det inte av och först nu i våras tog jag tag i rankorna som ramlat ner och lagt sig rabatten. Varenda en hade slagit rot ? det var bara att klippa av och plantera ner de felvända rankorna i krukor, gratis björnbärsplantor ????

 9. Perra Eriksson skriver:

  Har idag 16/11 planterat om björnbär i nästan hela 5h.

  Hämtat björnbärsplantor från min äng och planterat utmed ett staket, min roshäck som också stå utmed staketet växer på tok för dåligt.

  Därav tills rosenhäcken växt upp få björnbärsplantorna agera avskiljare samt ”stoppa människor” från att beträda min tomt.

  Hoppas självklart på massor av bär.

  Läste Sara Bäckmos inlägg och det vart för avancerat utifrån hur jag tänker göra.
  Jag har 50m staket och kommer enbart låta grenarna gå i marken och själv öka, torkade grenar få fungera taggigspärr mot icke välkomna besökare.

  Tack för era fina inlägg

 10. […] Läs mer: Beskära björnbär på friland […]

 11. […] Beskär och föröka björnbär – Sara Bäckmo – Föröka björnbär. Björnbär är liksom hallon mycket enkla att föröka. Den som har björnbär i trädgården har sällan problem med att plantorna är för få. Det allra enklaste är att pilla upp småplantor som fått grott då björnbär trillat ner på backen. De tar sig raskt då de växer planteras på ny växtplats. […]

 12. Alexandra skriver:

  Hej!
  Intressant, lite som att beskära hösthallon förstår jag det som. Min moster har en björnbärsbuske som hon klippte ner. När den växte upp igen så har den blivit sådär otrevligt taggig. Har någon annan samma erfarenhet?
  Alexandra

 13. Stefan Johansson skriver:

  Hej,

  Så det kan funka att ta mogna björnbär och fröså?
  Detta ska jag testa, har inte hittat någon info om att ta frö från björnbär.
  Ska de torkas, kylförvaras osv?
  När ska fröna sås i så fall?

  Mvh Stefan

 14. Cecilia skriver:

  Jag har taggfria björnbär där det ibland kommer taggiga skott. De måste man klippa bort. När fåglarna sen strör ut bären kommer det jtyvärr jobbiga taggiga långa slingor lite här och var.

 15. Berit skriver:

  Om en gren från björnbär har blommat och fått björnbär, kan den få nya björnbär nästa år eller ska grenen tas bort? Min vännina påstår att de ger bär år efter år och jag säger att de precis som hallonen bara kan ge skörd en gång. Vore bra att veta vad som är rätt eftersom jag beskurit hennes buskar o tagit bort torra grenar och påstår att de inte kan ge mer skörd. Hon anser att jag förstört hennes björnbärsplantering och jag säger att de som nu inte gett skörd kommer att ge nästa år. Vad är rätt egentligen? Skulle jag sparat torra grenar o även de som gav skörd i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *