Marie Mandelmann: Beskär persika som du vill

Jag har fått proffstips om hur jag ska beskära persikoträd i tunnelväxthuset. Det är en utmaning att inte följa regelboken och efter dagens samtal med Marie Mandelmann känner jag mig peppad att klippa och forma efter eget huvud.

Bild inifrån tunnelväxthuset med vackra träd längs kanterna och ljus träflis på marken.

Så här växer mina persikoträd längs ena långsidan av tunnelväxthuset.

 

Idag blev jag överraskad av ett telefonsamtal på förmiddagen. Hej, det här är Marie Mandelmann, sa Marie. Oj, tänkte jag!

För en tid sedan hade jag mailat Mandelmanns och frågat om råd om persikoträden jag planterat i tunnelväxthusen. Jag blev ju helt förälskad i deras sätt att plantera träd i växthus och min egen plantering har inspirerats av den frodiga grönskan i ett av växthusen på Djupadal. Det kan du läsa om nedan.

 

Läs mer: Mandelmanns inspirerande träd-gård

 

Jag planterade träden trots att jag vet att jag inte kan någonting alls om beskärning. Jag blir snurrig i bollen så fort beskärning kommer på tal och reder inte ut vad de olika spröten och grenarna kallas och när på året en ska göra vad. Min plan var att ta tag i det när det uppstod ett behov av kunskap och nu har jag kommit dit. Eftersom Gustav och Marie var min inspirationskälla chansade jag och skickade ett mail. Och idag ringde alltså Marie.

 

Beskär persika

Jag vill att mina träd ska ledas upp i taket för att där forma sina "kronor", ungefär så som träden växer hos Mandelmanns. Jag är alltså inte ute efter att spaljera träden längs ena långsidan eller kortsidan utan vill att de ska få växa ganska fritt, men breda ut sig upptill. Men hur gör man då?

Marie tycker att jag ska klippa så som jag vill ha träden och inte snegla för mycket på regler och råd.

- Klipp efter huvudet! Det är alla gånger bättre att klippa än att inte klippa alls. Glesa ut så det blir luftigt mellan grenarna, då minskar risken för angrepp.

En del är noga med att beskära persikor enligt JAS, alltså månaderna juli, augusti, september, och det tycker Marie funkar bra. Men hon klipper också när hon tycker det finns tid till det. På våren finns det gott om energi i träden alldeles innan blomning och en teori kan vara att de med extra energi kan läka sig efter beskärningen fint. Och när hon väl beskär gör hon det helt utifrån den form hon tycker passar bäst.

- Jag klipper som jag vill ha det. Det enda som är svårt är att när man är två som samsas om trädgården så vill man inte alltid samma. Jag vill klippa vackert, Gustav vill klippa knasigt, skrattar Marie.

 

Läs mer: Fyra sorters persikor

 

Ett tunnelväxthus på vintern, kalt och kallt.

Till vänster står ett aprikosträd och till höger ett persikoträd. Utmaningen är att få dem att växa upp i taket och leda grenarna så de inte skadar växthusplasten.

 

Så gjorde jag

Det här var perfekt pepp för mig! Jag släpper helt enkelt min beskärningsångest och fortsätter på det spår jag redan tidigare slagit in på. Jag klipper som jag vill! Det gjorde jag faktiskt redan i vintras och är glad nu att det antagligen ger bäst resultat så.

Det jag gjort är att jag valt några kraftiga huvudgrenar som jag leder uppåt i växthuset. Längst ner på dessa har jag klippt bort grenar som växer i sidled. När huvudgrenarna nått punkten där växthusväggarna kröker sig upp mot taket har jag toppat grenarna så de växer längs taket och inte rakt upp genom växthusplasten. Jag har också glesat ur de grenar som växte fram förra året (där blommorna utvecklas i år) och konsekvent sparat de som växer i rätt vinkel uppåt och inåt växthuset. Allt som växer utåt och uppåt åt fel håll har jag klippt bort.

 

En stående bild med ett litet träd längs ena långsidan av tunnelväxthuset.

Det här lilla persikoträdet kommer att blomma mycket fint inom kort. Jag behåller de grenar jag tycker växer åt rätt håll och tar bort de andra.

 

Så snart jag har tid ska jag försöka sätta upp något längs stommen i växthuset som jag försiktigt kan binda fast grenar i och liksom leda dem åt rätt håll, tämja dem. Och om några år kanske jag har mitt ett persikotak i tunnelväxthuset att sitta och njuta under.

Summa summarum kan man säga att jag följt Maries råd ganska väl.

- Det är bara att göra! Det brukar bli bra hur som helst.

Ett annat av Maries tips just för aprikoser, nektariner och persikor i växthus är att med jämna mellanrum duscha trädens bladverk underifrån med kallt vatten. Det motverkar spinn, som är ett jättejobbigt skadedjur i växthus. Men det är till senare på säsongen. Just nu blommar aprikoserna i växthusen i Djupadal och innan humlorna letat sig fram till blommorna får Marie själv pollinera blommorna, som doftar fantastiskt.

 

Läs mer: Sommar i tunnelväxthuset

 

Ett litet träd fullt med små vita frukter.

Det lilla trädet av sorten 'Ice Peach' bågnade av frukt 2018, sammanlagt drygt 30 frukter trots att jag under försommaren gallrat bort mycket.

 

Följ Mandelmanns här

Glöm inte att följa Mandelmanns Trädgårdar i sociala medier. Här hittar du länkar:

Mandelmanns på Facebook
Marie Mandelmann på Instagram
Gustav Mandelmann på Instagram
Mandelmanns Trädgårdar hemsida

I sommar hoppas jag kunna ta med mig hela familjen och åka och hälsa på i Mandelmanns Trädgårdar igen. Det är verkligen ett utflyktsmål som är spännande och roligt att besöka!
/Sara Bäckmo

 

11. mars 2019

12 svar till “

Marie Mandelmann: Beskär persika som du vill

 1. Chatrine skriver:

  Det där med träd är nog något vi tråkiga Svenskar behöver tänka om med. Vi är ofta i Frankrike och där har de en härligt respektlös inställning till träd. Vid ett av våra besök blev jag väldigt fascinerad över en så vackert blommande kanthäck i en gammal trädgård. Böjde mig ner och tittade och upptäckte till min förtjusning att det var äppelträd - 50 cm höga med en grundstam som var ca 20 cm i diameter. Frågade damen som hade trädgården och hon berättade att häcken var 30 år gammal och det var hennes far som planterat träden och fått den låga höjden genom att börja forma redan året efter han ympat in önskade äppelsorter. Varje år skördade de massa kilo frukt trots deras ringa höjd. Hon visade en bild från hösten och häcken var helt full med mogna fina äpplen.

 2. Viveca Luc skriver:

  Du skulle inte vilja dela med dig av de bortklippta grenarna? Söker ympris för att prova ympa!

 3. Jennie skriver:

  Anledningen till att det är viktigt att hålla sig till JAS är för att Prunus blöder. Äpplen och päron kan man ge sig på året om.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Men tänk, är det inte ganska inspirerande att få tips av någon som provat själv och tycker det funkar bra?

 4. Anna skriver:

  Så klart man ska prova sig fram. Friskt vågat hälften vunnet.
  Även om det är klippt ur regelboken kan det ju vara bra att känna till (och som du kanske vet) att persika bär frukt på fjolårsskotten. Det är lite annorlunda mot äpple t ex som bär frukt på samma gren år efter år.
  Tre knoppar som sitter tillsammans är de knoppar som kan komma att ge frukt. Efter skörd kan du skära tillbaka till ett skott som har utvecklats under året.
  Att sedan se hur man ska göra och få till det i praktiken är inte alltid så lätt, eller hur?
  Jag har själv inget eget persikoträd än men ser fram emot att skaffa mig ett och skaffa mer erfarenhet. Antingen får det plats i min lilla tunnel, eller så ska jag spaljera det mot vår husvägg.
  Lycka till med dina träd och hoppas att du får mycket frukt! 🙂

 5. cattismagnusson skriver:

  Yees!
  2 av mina idoler som snackar och kommer fram till saker som jag får ta del av! Häftigt!!
  Håller precis på att planera för 2 träd, till att börja med, i min tunnel. En persika och ett fikon!
  Jag mår så bra när jag får fixa i min köksträdgård och äta mina egna grönsaker!

  Och du Chatrine! En äppelhäck, va! Jag går igång, som Ernst!!

 6. […] Dags att ta sticklingar av lavendel Så grönsaker i mars Beskär persika […]

 7. Carina skriver:

  Hej Sara! Odlar du något persikoträd i kruka? Det ser ut som att du har några träd i krukor/hinkar på första bilden. Har precis köpt mitt först tunnelväxthus och funderar på att testa detta, eftersom jag vill kunna flytta på det vid behov. Då blir ju även trädet flyttbart. Tankar om det?

 8. […] Mandelmanns inspirerande träd-gård Marie Mandelmann: Beskär persika som du vill […]

 9. […] persika, nektarin och aprikos Marie Mandelmann: Beskär persika som du vill Vit persika - Ice Peach Fyra sorters persikor Träd och buskar i mitt […]

 10. Suzanne Simonsson skriver:

  Hej. Köpte mig ett litet ympat persikoträd som kanske inte ska bli mer än någon meter högt. Det blommade inte i år men några grenar har vuxit sig väldigt långa och otympliga. Tror du att jag bara kan kapa dom?
  Önskar dig all lycka till med ditt tunnelväxthus.

 11. Ingeborg Møller skriver:

  Selvom jeg ikke har væksthus, står der nu et abrikostræ på friland i vores nye, gamle have. Er spændt på at se, hvordan det har klaret vinteren, det er en robust sort fra Armenien. Jeg beskar træet i en mild periode i vinter og skal beskære igen i april. Krydser fingre, også for at rådyrene har ladet det stå. En gammel vinstok bliver jeg også nødt til at beskære kraftigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *