Rabatt på soldriven bevattning till trädgården

Få rabatt på Impectas populära bevattningssystem! Systemet drivs av en pump kopplad till batterier som laddas av solenergi. Perfekt till pallkragar, krukor och frilandsodling.

Styreneheten i det soldrivna bevattningssystemet.

Den smarta vattenpumpen till Irrigatia drivs av solenergi och behöver inte anslutas till eluttag eller vattenutkast.

 

Jag tror sällan något i min trädgård rönt så många frågor och hurra-rop som den soldrivna bevattningen jag använder sedan några år tillbaka. Jag har olika typer av den här bevattningen hemma i stora köksträdgården på Skillnadens, i stora tunnelväxthuset i samma trädgård och i min lilla odling vid frustugan på berget i byn.

I det här blogginlägget ska jag berätta hur jag använder solbevattningen Irrigatia i mina trädgårdar. Längre ner i inlägget kan du läsa om rabatt på soldriven bevattning hos Impecta Fröhandel. Alla Skillnadens läsare får 10 % rabatt på bevattning hela 2024!

Pallkragar i rött planterade med blandade grönsaker

Den här pallkrageodlingen vattnas med korta fuktslangar kopplade till ett C24L-system.

 

Vad är soldriven bevattning?

Det här systemet består av en liten men kraftig pump som drivs av ett batteri, som i sin tur laddas av solen. Alltihop ryms i en dosa som är cirka 15 cm x 20 cm, som hängs upp på en vägg eller stolpe i ett soligt läge nära odlingen.

Från pumpen går två smala slangar; en slang hängs i en tunna med vatten och en slang leds ut i odlingen. När pumpen slås på hämtas vatten från tunnan och leds genom apparaturen, som justerar mängden vatten som ska skjutsas ut i odlingen. Hur mycket vatten som används styrs av  solljuset som träffar den lilla solpanelen. När det är soligt vattnar systemet mer och när det är molnigt vattnas mindre. När det är mörkt och natt vattnas ingenting alls.

Pumpen går igång en stund var tredje timme. När vattnet pumpas runt i systemet hörs ett surrande ljud, vilket jag själv tycker är trivsamt eftersom jag vet att växterna vattnas - helt utan min hjälp.

Pumpen kan placeras rätt långt från vattenkällan och odlingen. Därtill kan det vara en rejäl höjdskillnad, där pumpen ändå klarar av att pumpa vattnet från vattenkällan till odlingen. Systemet som heter C12L har svagare kapacitet än C24L. Det större systemet klarar av att pumpa vattnet till fler bevattningsställen och något längre från vattenkällan.

Nämnas bör att det finns större system än C12L och C24L, som du också finner i Impectas webbutik. Det omfattas dock ej av rabatten. 

 

En liten slang med filter hänger ner i en vattentunna.

Vattensystemet hämtar sitt vatten i en regnvattentunna utanför mitt växthus. I änden på slangen sitter ett filter, som kan bytas om det slaggar igen. De två sensorerna som sitter bredvid kan ge signal till pumpen om vattnet tar slut. Dessa går att koppla ur enkelt, vilket jag gjort på de flesta av mina system.

 

Hur vattnar systemet?

Från pumpen går en smal svart matarslang. Den kan delas och kopplas ihop med olika kopplingar på en mängd olika sätt. Till exempel kan det kopplas på slangar med små droppmunstycken i ändarna. Dessa kan placeras i krukor. På så sätt droppar vatten var tredje timme i krukorna och försörjer dem helt med vatten - under hela säsongen.

I en pallkrage kan du istället koppla på max en meter långa bitar av en droppslang, där vattnet trycks ut genom slangen jämnt fördelat och vattnar i pallkragen.

Ett tredje alternativ är att använda en längre bevattningsslang, som fylls med vatten via pumpens tryck och sedan pytsar ut vattnet över en slinga på max 25 meter. Den här lösningen har varit oslagbart bra för mig i min distansodling på berget, där större bäddar kunnat vattnas enkelt och pålitligt under varma somrar. Den långa bevattningsslangen kopplas till C24L och kombineras inte med de andra bevattninglösningarna, om du inte väljer att korta slangen förstås.

 

Tänk på att

Läs vad systemen innehåller innan du köper! Du behöver eventuellt köpa till droppmunstycken och/eller  slangar så att systemet passar just din odling. Via länk nederst i inlägget finner du utbyggnadspaketen, som kan vara till hjälp. Det omfattas också av rabatten Skillnadens läsare får via Impecta.

 

En slang ligger dold under plantorna på marken.

Det här är den såkallade bevattningsslangen, som kan läggas ut i 25 meter lång slinga och kopplas till C24L. Den vattnar suveränt och försörjer en stor bädd med vatten.

 

En maffig blandad bädd med grönsaker och blommor.

Så här såg bädden med bevattningsslang ut i början av augusti, då slangen vattnat regelbundet i några månader.

 

Smart solcellssystem i rabatt med sallat.

I pallkragarna har jag lagt 80 cm långa droppslangar, två i varje pallkrage, som vattnat under hela sommaren. Här har jag dock behövt stödvattna de allra varmaste dagarna eftersom pallkrageodlingen slukar mer vatten än odling rakt ner i jorden.

 

Fördelar med soldriven bevattning

Den mest uppenbara fördelen är ju helt klart att jag aldrig behöver bry mig om att vattna där jag använder de soldrivna systemen. Det är alltid lagom fuktigt i krukor och övriga odlingsplatser. När jag inte behöver oroa mig för vattningen och lägga tid på att kolla hela tiden, kan jag göra annat. Med bra bevattning kan jag helt enkelt odla bättre och mer.

På Skillnadens har jag gjort en lösning där vatten transporteras från uppsamling vid stuprören och ner till en tunna vid växthuset. På så vis nyttjar jag regnvattnet till bevattning i tunnelväxthuset och behöver egentligen bara då och då fylla på vattentunnan för hand.

På andra platser har jag tunnor som jag behöver fylla på med vattenslangen emellanåt. Men det är ett mycket enkelt jobb. Och det är perfekt att bara kunna be min man fylla på vatentunnan, istället för att ge enskilda instruktioner om vad som ska vattnas och på vilket sätt, till exempel då jag är på resande fot.

 

Tips

 • det är inte svårt att sätta ihop systemet - det är lätt
 • se till att matarslangen klipps i raka snitt så att kopplingarna blir helt täta
 • sätt inte fler kopplingar till systemen än vad som rekommenderas, då funkar det inte optimalt
 • det gör inget om det hamnar skräp i vattentunnan, det finns ett filter i änden på slangen
 • om du är osäker på vilket system du ska välja - köp det stora så har du maximal effekt
 • läs instruktionen om du stöter på problem, där finns bra info

 

En krukodling längs en vägg.

Att odla i krukor på varm plats i trädgården kräver regelbunden bevattning och det har jag lyckats få till med den solcellsdrivna bevattningen. I varje kruka sitter ett litet droppmunstycke som droppar vatten en tid var tredje timme ungefär.

 

Smart droppmunstycke i det soldrivna bevattingssystemet.

Så här ser droppmunstycket ut, som regelbundet droppar vatten i jorden intill. Mer vatten när det är soligt och mindre vatten vid molnigt väder.

 

I en liten trädgård kan ett enkelt bevattningssystem sköta en stor del av odlingen och avlasta mycket. I en stor trädgård kan de sköta en del av odlingen och skapa mer tid för skötsel på annat håll. Det kan vara värt mycket!

 

Rabatt till Skillnadens läsare

Fram till 31 december 2024 har alla Skillnadens läsare rabatt på soldriven bevattning i Impectas webbutik, samt på utbyggnadspaketet med fler tillbehör till systemet. Det är där jag köpt samtliga av mina system och tillbehör. Om du vill prova systemet får du 10 % rabatt på soldriven bevattning C24L och C12L, samt tre olika utbyggnadspaket. Se länkar nedan. Använd rabattkoden VATTNA224 i kassan så dras din rabatt vid köpet.

 

Soldriven bevattning C24L
Soldriven bevattning C12L
Utbyggnadspaket bevattningssystem
Utbyggnadspaket bevattningsslang
Utbyggnadspaket droppslang

 

Erbjudandet om rabatt gäller så länge det finns produkter i lager hos Impecta, alternativt senast 31 december 2024. Det går inte att kombinera detta erbjudande med andra som kan dyka upp från Impecta.

Har du frågor om systemet eller ditt köp kan du ta kontakt med Impectas kundtjänst för proffs-svar. De nås på info@impecta.se. Lycka till med bevattningen!
/Sara Bäckmo

 

10. januari 2023

33 svar till “Rabatt på soldriven bevattning till trädgården”

 1. Erika Romero skriver:

  Tack för detta Sara! Jag har köpt 3 C24 till mina tunnelväxthus så jag slipper släpa hinkar i sommar. Älskar solel!

 2. Katinka skriver:

  Hej Sara, jag har köpt 3 bevattningar och använde två förra sommaren. De fungerar verkligen helt suveränt. Det enda som jag tycker är lite jobbigt är jag förmodligen måste köpa ny matarslang, klippa till och göra om alla kopplingar till våren. Alla slangar och droppmunstycken är ju anpassade efter odlingen och växterna som fanns förra sommaren. Jag har försökt märka ut de olika slingorna med masktejp så att det ska gå att återsätta allt precis som det var, men risken ärnog tyvärr stor att det inte passar. Krukor står inte på samma ställen och där tomaterna stod förra sommaren växer något annat i år. Om någon har kommit på ett bra system för en enkel återstart av bevattningen blir jag glad!

 3. Anna Davidsson skriver:

  Mår pumpen dåligt om vattnet tar slut i tunnan?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, den ska ju helst ha vatten i tunnan och inte torrköras. Det finns en angivare som piper om det blir torrt. Jag har kopplat ur den på de flesta av mina pumpar eftersom jag ändå är där och kollar hela tiden.

 4. Shören Melin skriver:

  Hej!

  Undrar om det går att ha i näringslösning i tunnorna, typ lakvatten från bokashin, eller blir det för mycket med C24?

  Tack för all inspiration du ger!

  • Jo skriver:

   Har köpt två C24. Funkar jättebra!
   Undrar samma som jag såg att ngn skrivit lite högre upp - kan man ha lakvatten fr Bokashi i vattentunna där solcellsbevattningen är inkopplad?
   Eller riskerar man då att det blir tillväxt som sätter igen slangarna?

 5. Nadja Johansson skriver:

  Hej! Funderar verkligen på att skaffa en sånt 🙂 Min fråga är blir det inte för mycket vattning om jag ska också vattna men gödselvatten som bukashi osv. Hur löser du det? ☺️

 6. Erika Gard skriver:

  Hej! Så himla toppen att man kan använda droppslangar till pallkragarna! Har funderat på hur bra det egentligen skulle bli med droppmunstyckena.
  En fråga - hur många droppslangar klarar en C24? Tänker att det bör bli färre än de 24 munstycken den klarar 🙂

 7. Andrea skriver:

  Hej! Jag försökte använda mig av koden vattna2020 nu men får felmeddelande "Kodens giltighetstid stämmer inte". Kan det vara så att den inte är aktiv på något sätt? Det är fri frakt till och med den 13 april så vore trevligt att kunna beställa innan dess 🙂 Det ska bli spännande att prova bevattningssystemet i sommar!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Som det står på sidan kan erbjudandet inte användas tillsammans med andra rabatter och därför är den pausat under helgen.

 8. MarcusL skriver:

  Hej!
  Har just gjort en order på tre st C24, där jag tänkte att en enhet skulle vara kopplad med en 25m microporous slang för att bevattna några upphöjda odlingsbäddar (B:120cm) och ett vanligt trädgårdsland. Eftersom det blir några meter som går åt i onödan där slangen går mellan bäddarna och landen skulle jag vilja skarva den på 4-5 ställen.
  Har du koll på om det går?
  Räcker det med en rak slinga per bädd, eller hade du lagt den i sicksack/dubbelvikt?
  Tänkte använda de andra enheterna främst för bevattning av tomat/gurka i 20L hinkar i växthus men har inte köpt hinkarna ännu. Ska man satsa på vanliga hinkar med hål i botten eller hinkar med vattenmagasin?
  Mvh Marcus

 9. Anna skriver:

  Hej, har just installerat c12 till mitt lilla väggväxthus som jag tänkt fylla med tomater. Men jag blir verkligen galen på pumpljudet, trodde inte det skulle låta så högt. Finns knep för att dämpa ljudet? Den är nu monterad på husväggen.

 10. Carina skriver:

  Hej!
  Gäller rabattkoden endast en gång? Jag har tänkt att köpa ett c24 system och en bevattningsslang också men för tillfället är slangen slut därav min fråga.

 11. Mikaela Löfgren skriver:

  Jag fick en i julklapp och ärligt talat, jag blir tokig på ljudet och jag hör det över hela tomten och känner att jag stör mina grannar när den går igång. För min del hade jag velat ha en varning om att den låter rätt illa, det är ett så "hårt" ljud. Det verkar dock inte bara vara jag som störs eftersom jag hittar flera videoklipp på nätet som beskriver hur man kan ljudisolera den.

 12. Sätt systemet på en stolpe bredvid huset i stället. Huset fungerar som en försärkare för ljudet

 13. Marie Sjöman skriver:

  Hej. Köpte ett sånt här bevattningssystem, två somrar höll det, sen var munstyckena så igengrodda att hälften inte fungerar, trots rengöring, och då är garantitiden ute och jag fick dessutom ändå stödvattna när det är varmt. Ljudet från pumpen är vasst och irriterande så då går jag nån annanstans. Men hade bara munstyckena fungerat bättre så hade det varit värt att slippa bära allt vatten.

  • Marianne Green skriver:

   Kontakta Irregatia. Vi fick nytt trots att garantitiden gått ut. Drygt två månader över tid. Pumpen används ju inte mer än kanske 8-9 månadernas Tor garantitid.

 14. Kristina Norborg skriver:

  Hur länge går pumpen när den är igång? Vi har en atrium på 10*7 meter så vi kommer inte undan ljudet. Är det skillnad på ljudnivå mellan de olika modellerna? Kan man ha den högt så kanske det blir tystare?
  Mvh Kristina

 15. Pamela skriver:

  Hej Sara! Jag kommer att köpa C24 till köksträdgården så fort den kommit in för säsongen och funderar även på att köpa en till för blomsterrabatten fram, men känner mig osäker om det är rätt lösning till blommorna. Du skrev att du använde bevattningsslang till din paradrabatt med bra resultat - får man fråga vilken bevattningsslang du använde, och hur tät du la den? Mvh Pamela

 16. Mattias skriver:

  Något nytt om rabattkoden?

 17. MIKAEL skriver:

  Hur mycket vatten går det åt med en droppslang? Tänkte köpa C24 och droppslang, men funderar på hur stor tunna som behövs till trädgårdslandet där jag tänkte dra droppslangen. Räcker två 100 liter tunnor eller blir det för snålt? Svårt att veta hur mycket vatten som går åt...

  • Anders Wingren skriver:

   hej

   Jag köpte två st C24L bevattingsystem. Har haft den igång en vecka nu. Men de ger ju minimalt med vatten. Har dem i vårt orangeritill våra 10 liter hinkar. Det droppar typ 3 minuter var 3de timme. Inget mera. 10 liters hinkarna är alldeles för torra. Kan man ställa nånstans så att det droppar länge och mera eller är system så här dåligt? Våra plantor dör med detta system om vi inte vattnar själva rejält med vatten kanna.

   Hälsar,
   Anders

 18. Therese Viklund skriver:

  Hejsan!
  Vill så gärna investera i ett system för bevattning. Kommer det någon kod nu under våren som du skrev i inlägget? Tack för en fin sida som alltid inspirerar.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Nej, dessvärre har läget i världen ställt till det så det finns inte så många att det räcker till ett erbjudande just nu.

 19. Kerstin skriver:

  Hej
  Jag har precis installerat irrigatia 24. Min fråga är Ska det droppa från munstycken när pumpen inte går?

 20. Kristina skriver:

  Hej! Kan någon beskriva hur man kopplar bort ”pip-ljudet”? Vill ju inte störa grannarna mer än nödvändigt! 😉

 21. Jacqueline skriver:

  Hej Sara. Jag har funderat på att köpa samma system som du pratar om ovan men c 160 eller c240. Har du någon sån stor? Funkar den lika bra som de små?

 22. Zandra skriver:

  Hej Sara!
  Tcak för toppen inlägg, men jag skulle gärna höra utvärdering gällande vilken du föredrar, denna eller gardenas micro drip?

  Gardenas känns enklare och mer pålitlig samt tystare?

 23. Annika skriver:

  Hej!
  Jag köpte Irrigatias system men pumpen gick sönder efter en säsong, detta kan absolut vara på grund av handhavandefel från min sida.
  Nu kör jag systemet utan pump med hjälp av hävert från en vattentunna. Tips till de som tycker pumpen låter högt eller har begränsad budget, samt om pumpen skulle ta slut från tillverkaren.
  Det blir ju inte samma volymer som kommer fram men bra mycket smidigare än att vattna bara med slang och går inte åt lika mycket vatten. Hoppas Irrigatia har rimlig marginal på slang och munstycken bara. 🙂

 24. Bengtsson Gittan skriver:

  Jag har droppmunstycken på som jag placerat ut i bäddarna i växthuset. Fick med droppslang vid köpet och undrar nu om man kan koppla på dom också från samma system?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *