26. februari 2020

Solcellsdriven bevattning till trädgården

Läs mer om det suveräna soldrivna bevattningssystemet Irrigatia som jag använder i mina trädgårdar. Här får du som läser Skillnadens också en fin rabatt på systemen.

Styreneheten i det soldrivna bevattningssystemet.

Den smarta vattenpumpen till Irrigatia drivs av solenergi och behöver inte anslutas till eluttag eller vattenutkast.

 

Jag tror sällan något i min trädgård rönt så många frågor och hurra-rop som den solcellsdrivna bevattningen jag installerade förra sommaren. Jag använder olika typer av den här bevattningen hemma i stora köksträdgården på Skillnadens, i stora tunnelväxthuset i samma trädgård och i min lilla distansodling på Berghem. Redan året innan såg jag bevattningen i en webbutik, men lät bli att köpa eftersom jag tyckte det såg krångligt ut. Så korkat. Jag hade haft stor nytta av soldriven bevattning den torra sommaren 2018!

I det här blogginlägget ska jag berätta hur jag använt solbevattningen Irrigatia i mina trädgårdar. Och jag tipsar också om den rabattkod som jag ordnat tillsammans med Impecta Fröhandel på systemet. Du som läser Skillnadens eller besöker något av mina föredrag under året får 10 % rabatt på systemen som heter C12 (går att koppla till 12 bevattningsställen) och C24 (går att koppla till 24 bevattningsställen).

För att nyttja rabatten anger du koden vattna2020 i kassan hos Impecta. Direktlänkar till bevattningen hittar du här:

Irrigatia C12
Irrigatia C24

Du kan också läsa mer om erbjudandet på sidan Rabatter, erbjudanden & köpställen. Där hittar du direktlänkarna också om du tappat bort just det här blogginlägget.

 

Pallkragar i rött planterade med blandade grönsaker

Den här pallkrageodlingen vattnades med korta fuktslangar kopplade till ett C24-system.

 

Vad är solcellsdriven bevattning?

Det här systemet består av en liten men kraftig pump som drivs av ett batteri, som i sin tur laddas av solen. Alltihop ryms i en dosa som är cirka 15 cm x 20 cm, som hängs upp på en vägg eller stolpe i ett soligt läge nära odlingen.

Från pumpen går två smala slangar; en slang hängs i en tunna med vatten och en slang leds ut i odlingen. När pumpen slås på hämtas vatten från tunnan och leds genom apparaturen, som justerar hur mycket vatten som ska skjutsas ut i odlingen. Hur mycket vatten som används styrs av mängden solljus som träffar den lilla solpanelen. När det är soligt vattnar systemet mer och när det är molnigt vattnas mindre. När det är mörkt och natt vattnas inget alls.

Pumpen går igång en stund var tredje timme och har ett surrande ljud, som man absolut inte blir galen på. Det är bara oerhört trivsamt att hör surret och veta att växterna vattnas utan min insats!

Pumpen kan placeras rätt långt från vattenkällan och odlingen. Därtill kan det vara en rejäl höjdskillnad, där pumpen ändå klarar av att pumpa vattnet från vattenkällan till odlingen. Systemet som heter C12 är av svagare kapacitet än C24. Det större systemet klarar av att pumpa vattnet till fler bevattningsställen och något längre från vattenkällan.

 

En liten slang med filter hänger ner i en vattentunna.

Vattensystemet hämtar sitt vatten i en regnvattentunna utanför mitt växthus. I änden på slangen sitter ett filter, som kan bytas om det slaggar igen. De två sensorerna som sitter bredvid kan ge signal till pumpen om vattnet tar slut. Dessa går att koppla ur enkelt, vilket jag gjort på de flesta av mina system.

 

Hur vattnar systemet?

Från pumpen går en smal svart matarslang. Den kan delas och kopplas ihop med olika kopplingar på en mängd olika sätt. Till exempel kan det kopplas på slangar med små droppmunstycken i ändarna. Dessa kan placeras i krukor. På så sätt droppar vatten var tredje timme i krukorna och försörjer dem helt med vatten - under hela säsongen.

I en pallkrage kan du istället koppla på max en meter långa bitar av en droppslang, där vattnet trycks ut genom slangen jämnt fördelat och vattnar i pallkragen.

Ett tredje alternativ är att använda en längre bevattningsslang, som fylls med vatten via pumpens tryck och sedan pytsar ut vattnet över en slinga på max 25 meter. Den här lösningen har varit oslagbart bra för mig i min distansodling på Berghem. Min stora paradrabatt på framsidan har vattnats enbart med den här under sommaren 2019 och växterna har älskat det. Den långa bevattningsslangen kopplas till C24 och kombineras inte med de andra bevattninglösningarna, om du inte väljer att korta slangen förstås.

 

Tänk på att

Läs på vad systemet innehåller innan du köper! Du behöver eventuellt köpa till droppmunstycken och/eller  slangar så att systemet passar just din odling.

 

En slang ligger dold under plantorna på marken.

Det här är den såkallade bevattningsslangen, som kan läggas ut i 25 meter lång slinga och kopplas till C24. Den vattnar suveränt och försörjer en stor bädd med vatten.

 

En maffig blandad bädd med grönsaker och blommor.

Så här såg bädden med bevattningsslang ut i början av augusti, då slangen vattnat regelbundet i några månader.

 

Smart solcellssystem i rabatt med sallat.

I pallkragarna har jag lagt 80 cm långa droppslangar, två i varje pallkrage, som vattnat under hela sommaren. Här har jag dock behövt stödvattna de allra varmaste dagarna eftersom pallkrageodlingen slukar mer vatten än odling rakt ner i jorden.

 

Fördelar med solcellsdriven bevattning

Den mest uppenbara fördelen är ju helt klart att jag aldrig behöver bry mig om att vattna där jag använder de soldrivna systemen. Det är alltid lagom fuktigt i krukor och övriga odlingsplatser. När jag inte behöver oroa mig för vattningen och lägga tid på att kolla hela tiden, kan jag göra annat. Med bra bevattning kan jag helt enkelt odla bättre och mer.

På Skillnadens har jag gjort en lösning där vatten transporteras från uppsamling vid stuprören och ner till en tunna vid växthuset. På så vis nyttjar jag regnvattnet till bevattning inne i växthuset och behöver egentligen bara då och då fylla på vattentunnan för hand.

På andra platser har jag tunnor som jag behöver fylla på med vattenslangen emellanåt. Men det är ett mycket enkelt jobb. Och det är perfekt att bara kunna be min man fylla på tunnan, istället för att ge enskilda instruktioner om vad som ska vattnas och på vilket sätt, till exempel då jag är på resande fot.

 

Tips

 • det är inte svårt att sätta ihop systemet - det är jättelätt
 • se till att matarslangen klipps i raka snitt så att kopplingarna blir helt täta
 • sätt inte fler kopplingar till systemen än vad som rekommenderas, då funkar det inte optimalt
 • det gör inget om det hamnar skräp i vattentunnan, det finns ett filter i änden på slangen
 • om du är osäker på vilket system du ska välja - köp det stora så har du maximal effekt

 

En krukodling längs en vägg.

Att odla i krukor på varm plats i trädgården kräver regelbunden bevattning och det har jag lyckats få till med den solcellsdrivna bevattningen. I varje kruka sitter ett litet droppmunstycke som droppar vatten en tid var tredje timme ungefär.

 

Smart droppmunstycke i det soldrivna bevattingssystemet.

Så här ser droppmunstycket ut, som regelbundet droppar vatten i jorden intill. Mer vatten när det är soligt och mindre vatten vid molnigt väder.

 

I en liten trädgård kan de här systemen vattna en stor del av odlingen och avlasta mycket. I en stor trädgård kan de sköta en del av odlingen och skapa mer tid för skötsel på annat håll. Det kan vara värt mycket! Inför 2020 har jag totalt tio Irrigatia C24 som ska hjälpa mig att vattna i krukor, i växthus och på friland. Jag har till exempel avsatt ett system som ska vattna i mitt varmaste och torraste område på Skillnadens, i kvarteret vid stenmuren. Jag ser mycket fram emot att se effekten av det. Ett annat system ska kopplas in i lilla växthuset och sköta 24 tomatplantor under året. Det är knappt jag vågar tänka på hur härligt det blir att inte behöva oroa mig för att inte hinna eller inte vattna tillräckligt.

Jag är superglad för att Impecta vill ge oss rabatt, därtill under hela året. Om du är nyfiken på systemet har jag det med mig på alla föredrag så att ni kan klämma och känna på det. Rabatten på bevattningssystemen gäller under hela året så du har gott om tid att fundera på om det är något för dig, med reservation förstås för att produkten tar slut.

Har du frågor om systemet får du gärna lämna en kommentar här eller maila till Impectas kundtjänst för proffs-svar. De nås på info@impecta.se.
/Sara Bäckmo

 

15 svar till “Solcellsdriven bevattning till trädgården”

 1. Erika Romero skriver:

  Tack för detta Sara! Jag har köpt 3 C24 till mina tunnelväxthus så jag slipper släpa hinkar i sommar. Älskar solel!

 2. Katinka skriver:

  Hej Sara, jag har köpt 3 bevattningar och använde två förra sommaren. De fungerar verkligen helt suveränt. Det enda som jag tycker är lite jobbigt är jag förmodligen måste köpa ny matarslang, klippa till och göra om alla kopplingar till våren. Alla slangar och droppmunstycken är ju anpassade efter odlingen och växterna som fanns förra sommaren. Jag har försökt märka ut de olika slingorna med masktejp så att det ska gå att återsätta allt precis som det var, men risken ärnog tyvärr stor att det inte passar. Krukor står inte på samma ställen och där tomaterna stod förra sommaren växer något annat i år. Om någon har kommit på ett bra system för en enkel återstart av bevattningen blir jag glad!

 3. Anna Davidsson skriver:

  Mår pumpen dåligt om vattnet tar slut i tunnan?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, den ska ju helst ha vatten i tunnan och inte torrköras. Det finns en angivare som piper om det blir torrt. Jag har kopplat ur den på de flesta av mina pumpar eftersom jag ändå är där och kollar hela tiden.

 4. Shören Melin skriver:

  Hej!

  Undrar om det går att ha i näringslösning i tunnorna, typ lakvatten från bokashin, eller blir det för mycket med C24?

  Tack för all inspiration du ger!

 5. Nadja Johansson skriver:

  Hej! Funderar verkligen på att skaffa en sånt 🙂 Min fråga är blir det inte för mycket vattning om jag ska också vattna men gödselvatten som bukashi osv. Hur löser du det? ☺️

 6. Erika Gard skriver:

  Hej! Så himla toppen att man kan använda droppslangar till pallkragarna! Har funderat på hur bra det egentligen skulle bli med droppmunstyckena.
  En fråga - hur många droppslangar klarar en C24? Tänker att det bör bli färre än de 24 munstycken den klarar 🙂

 7. Andrea skriver:

  Hej! Jag försökte använda mig av koden vattna2020 nu men får felmeddelande "Kodens giltighetstid stämmer inte". Kan det vara så att den inte är aktiv på något sätt? Det är fri frakt till och med den 13 april så vore trevligt att kunna beställa innan dess 🙂 Det ska bli spännande att prova bevattningssystemet i sommar!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Som det står på sidan kan erbjudandet inte användas tillsammans med andra rabatter och därför är den pausat under helgen.

 8. MarcusL skriver:

  Hej!
  Har just gjort en order på tre st C24, där jag tänkte att en enhet skulle vara kopplad med en 25m microporous slang för att bevattna några upphöjda odlingsbäddar (B:120cm) och ett vanligt trädgårdsland. Eftersom det blir några meter som går åt i onödan där slangen går mellan bäddarna och landen skulle jag vilja skarva den på 4-5 ställen.
  Har du koll på om det går?
  Räcker det med en rak slinga per bädd, eller hade du lagt den i sicksack/dubbelvikt?
  Tänkte använda de andra enheterna främst för bevattning av tomat/gurka i 20L hinkar i växthus men har inte köpt hinkarna ännu. Ska man satsa på vanliga hinkar med hål i botten eller hinkar med vattenmagasin?
  Mvh Marcus

 9. Anna skriver:

  Hej, har just installerat c12 till mitt lilla väggväxthus som jag tänkt fylla med tomater. Men jag blir verkligen galen på pumpljudet, trodde inte det skulle låta så högt. Finns knep för att dämpa ljudet? Den är nu monterad på husväggen.

 10. Carina skriver:

  Hej!
  Gäller rabattkoden endast en gång? Jag har tänkt att köpa ett c24 system och en bevattningsslang också men för tillfället är slangen slut därav min fråga.

 11. Sätt systemet på en stolpe bredvid huset i stället. Huset fungerar som en försärkare för ljudet

 12. Marie Sjöman skriver:

  Hej. Köpte ett sånt här bevattningssystem, två somrar höll det, sen var munstyckena så igengrodda att hälften inte fungerar, trots rengöring, och då är garantitiden ute och jag fick dessutom ändå stödvattna när det är varmt. Ljudet från pumpen är vasst och irriterande så då går jag nån annanstans. Men hade bara munstyckena fungerat bättre så hade det varit värt att slippa bära allt vatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *