Bilder från min täckodling

När värmen kommer märks extra tydligt hur bra jorden mår av att täckodlas. Trots att det översta lagret är prassligt och torrt är det fuktigt och fint i jorden. Här är tio bilder från min täckodling i början av juli 2015.

Kålplantor i ett täcke av ensilage.

Kålen står i ett ordentligt täcke som består av grönmassa från förra årets odling, halm och ensilage. De törstiga plantorna mår fint i trots att det är varmt ute.

 

Morötter i ett täcke av gräsklipp.

Höstmorötterna har fram till ganska nyligen stått i bar jord. Det är svårt att täcka en bädd med morötter tidigt eftersom de små plantorna är så ömtåliga. Det är lättare att så direkt i en väl täckt bädd men det hade jag inte möjlighet till i år. Ett tjockt lager gräsklipp har lagts på nu och det kommer att hålla mycket av ogräset borta vilket gör mig väldigt glad. Morötterna växer i trädgårdens varmaste del och det gör gott för jorden att få ett täcke på sig så att fukten behålls.

 

Salladslök i täcke av gräsklipp.

Salladslöken har planterats i små grupper om tre-fyra lökar i varje. Då plantorna vuxit till sig något har jag täckt med gräsklipp noga runtom plantorna, som står ganska tätt i en pallkrage.

 

Vitlök står i en djupbädd som är täckt av gräsklipp.

Det här är vitlök som jag förökat från topplök och halslök från tidigare skördar. I år hoppas jag på lök som innehåller stora fina klyftor. Men för att löken ska orka bilda klyftor behöver den gott om näring. Här står löken i en djupbädd och dessutom är den täckt med gräsklipp. En superkombination för de flesta grönsaker. Förutom topplök som är inne på sitt tredje år efter plantering står också lök från förra och förra året här.

 

Purjolök i ett täcke av gräsklipp med sommarblommor emellan.

Purjolöken är planterad i djupa rännor som fyllts igen allteftersom löken vuxit till sig. Nu täcker jag i tjocka lager med det jag kommer åt för att lökens stjälk ska bli blekt vit och riktigt spröd och fin. Purjolök gillar fuktig jord och också här är täckodlingen suverän. Mellan purjolöken står atlasblomma, som är en av mina favoriter att samplantera med grönsaker.

 

Mangold i täckodling

Mangold 'Fordhook Giant' odlas i en lång rad i en upphöjd bädd, flankerad av rosa och vit klint, persilja och trädgårdsportulak. Persilja och portulak är sådd direkt i landet och fortfarande så små att de inte går att täcka. Istället har jag täckt bara en av de bäddens yttre kanter med gräsklipp. Det skyddar från avdunstning och ger näring även om inte hela bädden är täckt.

 

Rödbetor i täckodling.

I rödbetsbädden står grönsakerna tätt. Rödbetorna har varvats med rader av sommarslöja och mellan dem kommer direktsådd dill att spränga upp. Här finns inte plats för att täcka mellan raderna. Istället har jag täckt en tjock sarg runt hela bädden med gräsklipp.

 

Potatisen täckodlas med ogräs.

Allteftersom potatisblasten breder ut sig syns mindre och mindre av täckodlingen. Men under en stor del av säsongen matar jag den här odlingen med material genom att fylla på med ogräs, rabarberblad, växtdelar, halm eller annat som råkar finnas över mellan raderna. Det blir till fin halvkompost i skuggan av blasten under sommaren och ger ytterligare massa för potatisen att växa i. Potatislandet är en utmärkt plats att kombinera en kompost och täckodling. De brunfärgade växtresterna under potatisblasten i bild är gamla rabarberblad.

 

Ogräs torkar på en sten i köksträdgården.

Den bortrensade ängsfräken rotar sig lätt om den kommer i kontakt med jord. Jag låter den torka upp på en sten i köksträdgården innan ogräset återgår till jorden genom täckodlingen. Allt ogräs blir en del av täckodlingen. En del rens hamnar direkt på toppen av täckmaterialet om det är fint väder och jag bedömer att det kommer att torka snabbt. Annat får torka på annan plats innan det läggs på.

 

Honungsfacelia stor i en stor rabatt i köksträdgården.

Glöm inte bort att använda all ledig yta till att odla täckmaterial. Här växer honungsfacelia i en del av barnens köksträdgård. Honungsfacelia är en fantastiskt vacker växt som ger stor bladmassa. Jag klipper ner den innan blommorna satt frön, då hinner den växa upp igen innan sommar och höst blir kall. Utmärkt material att använda i täckodlingen.

Ännu har inte mördarsniglarna hittat till täckodlingen, de håller sig på baksidan av tomten och är än så länge ganska få. Jag ämnar fortsätta min täckodling med samma entusiasm och energi som förut och tänker att jag ändrar på det om eller när det behövs. Vill inte drabbas av panik och riva upp allt som fungerar så bra om jag verkligen inte blir tvungen. Därför fortsätter jag att hämta gräsklipp, ensilage, löv och annat från betrodda trädgårdar och vårdar den täckodling som ger mig så fina grönsaker.
/Sara Bäckmo

02. juli 2015

10 svar till “Bilder från min täckodling”

 1. Det är inte risk att grönsakerna ruttnar i värmen och täckodlingen?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Bessan,
   Jag har aldrig hört att grönsaker riskerar att ruttna i en täckodling. Det kan säkert ha hänt men då undrar jag om det verkligen är täckodlingen som är boven i dramat. När jag lyfter på mina täcken i landen en riktigt varm sommardag så är förstås ytan på täckmaterialet uppvärmt och torrt. Men därunder är det svalt och fuktigt. Så det är en superbra kombination för grönsakerna med härlig sommarsol ovan jord och fuktig och fin sommarjord under täckmaterialet.

   Däremot har jag varit med om att rötter skadats på annat sätt under täckmaterial. Gnagare satte i sig en stor del av min halmodlade vinterpotatis förra året. Och i år är det en del av den kål jag satte ut i maj som strukit med efter att rötterna på något vis angripits.
   Hälsningar Sara

 2. Cissi skriver:

  Hej Sara,
  Finns det inte risk att det bildas mögel i täckodlingen?
  Mvh,
  Cissi

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Cissi,
   Jag har aldrig varit med om att det bildats mögel i täckodlingen. Så fort det ligger på backen börjar ju nedbrytningen och då är det naturens gång som jag litar på. Maskar och mikroorganismer är mycket effektiva med att ta hand om materialet och ju mer mat jag ger dem desto mer arbetar de och förökar sig. I skog och mark bildas ju inte heller mögel där löv och växtdelar samlas på hög.

   Det största problemet jag stött på, och som verkar vara återkommande för många som testar täckodling för första gången, är att det läggs på allt för tunna lager för få gånger under säsongen. Då hinner materialet brytas ner och blir inte det skydd för jorden mot till exempel ogräs som vi vill ha. Vilket får till följd att det oönskade ogräset ändå bryter igenom.
   Hälsningar Sara

 3. badtunna skriver:

  Er trädgård är fantastisk!
  Härlig start på din dag!
  🙂

 4. Anton skriver:

  Hej Sara, Du skriver att "Det är lättare att så direkt i en väl täckt bädd", men du sår väl inte direkt i täckmaterialet? Gör du fåror i täckmaterialet och sår i jorden under? Tack för en fantastisk blogg!

 5. Yvonne skriver:

  Hej, jag undrar om du lägger grästäcke över dina sådden när dom har kommit upp? Jag har också lagt en grästäcke på en tom pallkrage och runt om purjolöken, tycker att det inte ser fräsch ut under den överste lag gräs och mycket flygor? Ska det vara så? Mvh Yvonne

 6. Anna Malm skriver:

  Hej Sara! Jag undrar hur långt en storbal ensilage räcker? Jag har ca 100m2 nyanlagda rabatter som jag tänkte täcka och tycker det är svårt att veta hur många balar som går åt. Har du någon uppfattning om detta? Med vänlig hälsning, Anna

 7. Theres skriver:

  Hej. Kan vi använda trästockar från dallras i skogen som är angripna av typ svamp och liknade i vår täckodling? Eller för det med sig sjukdomar som går över till växterna??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *