Bilder från Skillnadens Trädgård | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bilder från veckan

Trots underbara sommardagar har bikini och strandhäng lyst med sin frånvaro. Jag har låst in mig på övervåningen och skrivit, samt stått framför kameran. Har också passat på att ta lite egna bilder.

Jag är mitt i en period med vrålmycket jobb. Den här veckan har flera dagar vigts åt fotografer och skribenter som förbereder jobb inför nästa år, jag har skickat iväg ännu en version av utkast till manus för vår bok om Skillnadens Trädgård, filmat klipp till nya satsningen på land.se och förberett medverkan på flera evenemang kommande veckor. Tidiga mornar, sena nätter. Trädgårdstid? Förutom att vrida på och av vattenslangen emellanåt har jag haft noll minuter att ta hand om köksträdgården fram till igår. Då sådde jag nytt till vinterodlingen och lyssnade på deckare i solnedgången. En härlig lördag.

Här är några bilder från veckan som gått.
/Sara Bäckmo

Mangold och vit dofttobak.

Den fantastiska mangolden 'Fordhook Giant' levererar fortfarande underbar mat. Kombinationen mangold, blomstertobak och sparris är magnifik, särskilt under kväll, natt och morgon då tobakens blommor lyser i det skumma ljuset och doftar underbart.

 

Sommarblommor bland grönsaker.

Bönlandet blev precis så knalligt som jag önskade med atlasblomma mellan de låga kokbönorna. Ett bra sätt att liva upp en annars ganska grön matta av växter.

 

Hund promenerar glatt mitt i den färgglada odlingen.

Valpen Kapten Kuling tar sig fram överallt och har inte förstått systemet med gångar. Nu är växterna på väg att ramla ihop ändå så jag har stort överseende. Kronärtskockorna har vuxit sämre än sämst i år, dessvärre. Men jag skördar dem små och steker efter inspiration från Sköna, gröna sommar av Hannu Sarenström.

 

Barn i morgonsol.

Sällskap av det mer lättkommunicerade slaget är barnen. När de tittar ut och gör mig sällskap i morgonsolen då jag justerar vattenspridaren blir jag varm i hela hjärtat. Viggo fyller snart fem och är en riktig guldklimp.

 

Solvarma bär i en barnhand.

Smultron och blåbär är några av barnens bärfavoriter. Eftersom hallon och jordgubbar flyttades inför årets säsong har vår bärskörd varit liten. Barnen får plocka som de vill och mumsar de läckra bären under hela dagarna.

 

Brysselkål längs stammen av en planta.

Flera av grönsakerna som tar lång tid på sig att utvecklas visar sig nu. Med brysselkål får en ha is i magen, det är först nu de börjar knyta sig. Mycket händer de kommande månaderna och skörden ser ut att bli fin på både röda och gröna plantor.

 

Rotselleri i en täckodlad bädd.

Också rotselleri tar långt tid på sig att bilda stora knölar. De har flera månaders växttid kvar. Genom att då och då ta bort några av stjälkarna blir roten slät och fin.

 

Svartkål med krusiga blad.

Ljuva svartkål. I år har jag bara två stora plantor eftersom jag gett plats åt mer purpurkål och huvudkål. Svartkålen är så vacker och så god. Riktiga stilleben i köksträdgården och extra vackra i morgondisets motljus.

 

En vit blomma med gul mitt.

Nedanför svartkålen växer en gles matta av vit doftnattljus. Så läcker med sina stora blommor som doftar fint i kvällningen.

 

Rödkål bland annan kål i köksträdgården.

Rödkålen har blad stora som... tja, dasslock. De är enorma och enormt vackra med sina färgstarka bladnerverk. Nu börjar kålens mitt knyta sig och om ett tag träder stora fasta huvuden fram.

 

Färgglada kålblad ligger platt på marken.

I kålkvarteret täcks marken av foderblad från skördad kål. Alla växtdelar återgår direkt till jorden i form av täckodlingen.

 

Ihopbuntad vitlök.

Vitlöken är torkad och sorterad. Vissa stora lökar blir utsäde att sätta i höst, men merparten äter vi upp. Många hundra lökar. Gott.

 

En vinranka växer längs stenmuren.

Nästan roligast den här säsongen har varit att se hur min röda vinranka tagit sig fint. Tre våningar längs stenmuren som värmer plantan under kyliga nätter. Fina klasar pryder övre grenarna och fick mig så entusiastisk i början av säsongen att jag genast planterade två vinrankor till längs stenmuren.

 

 

23. augusti 2015

5 svar till “Bilder från veckan”

 1. Viktoria G Olsson skriver:

  Hur får du din kål att inte bli uppäten av larver? Ser inte ut som om du har väv över eftersom du blandar med blommor. Vill såå gärna odla kål men det bara gåår inte här i Getinge
  Kram Vickie

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh.Jag har nät över, egentligen. Men nu har det varit av några dagar då trädgården har fotograferats. Det sammanföll med horder av fjärilar. Nu kan jag inte lägga över näten förrän jag haft tid att gå igenom merparten av plantorna och klämt en del ägg. Förhoppningsvis hinner jag i eftermiddag. Sen åker nätet på igen. Det har legat på ända sedan utplantering och stannar där till dess jag inte ser några fjärilar mer. Det brukar vara första eller andra veckan i september. Hälsningar Sara

 2. Jenny Larsson skriver:

  Hej! Tack för dina inspirerande inlägg! Jag undrar om du har nåt du kan tipsa om där du skriver om hur du försår? I vilken typ av lokal? Jag kanske har letat dåligt, men hittar inget.

 3. Camilla skriver:

  Hej
  När sår du dina brysselkål? Jag sådde enl påsens tips men de har inte växt alls. Är ca 10-15 cm nu.
  Tack för en toppenblogg
  Camilla

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Camilla! Men dina brysselkål verkar inte gå så bra. De borde vara tio gånger högre =) Jag sår min i mars-april nån gång för att kunna sätta ut i maj-juni. Brysselkål är lite seg med att bilda de små huvudena. Först under hösten börjar de växa till sig här, men då går det å andra sidan fort. Hoppas du lyckas bättre nästa år! Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *