Bildstölden efter Kronofogden

I förra veckan hade jag möte med min advokat för att diskutera hur jag går vidare med bildstölden som upptäcktes i somras.

Detta är den bild företaget olovligen använt i sin annonsering. Det är jag, Sara Bäckmo, som är fotograf.

 

Innan jul skickades en ansökan till Kronofogden för att få hjälp att kräva betalning av företaget som snott min bild. De har tidigare bestridit mina fakturor. Nu har ärendet behandlats och jag har fått svar.

 

Vad har hänt?

Det var i augusti 2018 som en av mina läsare hörde av sig och frågade om jag var medveten om att ett lokalt annonsblad använder min headerbild på hela sin förstasida i senaste numret, som annons för ett mäklarföretag. Nej, det var jag förstås inte medveten om. Lite research senare visade det sig att företaget använt min bild inte bara en, utan två gånger, i annonsen. Därtill i publiceringar på nätet för samma annons. Annonsbladet var ansvariga för bildvalet och publiceringen.

 

Läs allt här: En viktig bild har blivit stulen

 

Med stöd av uppgifter från Svenska Fotografers Förbund fakturerades 150 000 kr + 25 % moms (totalt 187 500 kronor). Fakturan bestreds av företaget i ett brev. Därefter betalade de summan 6000 kronor och några månader senare också momsen. Jag ansökte därefter hos Kronofogdemyndigheten om betalningsföreläggande.

 

Läs mer om ansökan till Kronofogden här

 

Bestrider ansökan

Annonsföretaget fortsätter att bestrida fakturan, så lyder svaret från Kronofogdemyndigheten. Företagets advokater skriver "Svaranden bestrider yrkandena och kan inte heller vitsorda några belopp utöver yrkad ränta."

I det här läget har jag tre val. Jag kan antingen låta bli att göra något mer och se historien som avslutad. Eller så kan jag meddela Kronofogden att jag vill driva det vidare till tingsrätten, för att få min begäran om ersättning prövad. Eller så kan jag välja att gå vidare på annat sätt. Tillsammans med min advokat har jag bestämt mig för det tredje alternativet och ska berätta mer om det snart.

 

Om öppenhet

För mig känns det viktigt att kunna fortsätta berätta om turerna kring det här fallet. De flesta av mina kollegor som jag hör varit med om liknande hamnar i situationer, där de av olika anledningar inte kan berätta vad som händer, eller vad parterna kommer överens om. Det gör det svårt att veta hur man som enskild ska handskas med en sån här händelse när den dyker upp. Jag har bett min advokat om råd och efter det avgjort att jag fortsätter att berätta vad som händer, men utan att lägga någon värdering i det. En slags händelserapportering alltså, så får vi ta känslorna när fallet är avslutat. Hoppas det känns ok för dig som följer.

Nu ser vi fram emot fortsättningen!
/Sara Bäckmo

 

 

29. januari 2019

11 svar till “Bildstölden efter Kronofogden”

 1. Malin Johansson skriver:

  Hej Sara!
  Är ganska ny här på din blogg men uppskattar den verkligen!
  Har en liten undring, jag läste nämligen vidare bland dina länkar angående ägarskap av bilder.
  Vid något tillfälle har jag sett någon bild jag velat spara som inspiration i min Pinterestmapp. Jag har inte vetat hur jag ska hantera den riktigt och den är ju inte min och jag har inte heller skrivit att den skulle vara det men inte heller vems det ev kan vara! Gissar att detta blir fel och jag ska nog gå in och ta bort dessa eller iaf se till att de blir taggade på något sätt. Hur fungerar det där? Jag använder ju inte bilden till någon reklam men jag bryter ju kanske kopplingen till upphovsmannen? Som exempel skulle det kunna vara så att jag väljer att spara en bild från en blogg (får man med länken då?)
  Kort och gott, får man göra så?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack för att du läser Malin! Så länge du använder Pinterest och delar från den plattformen, liksom du delar ett inlägg från tex Skillnadens Facebook så är det okej. Då följer liksom bildcred med automatiskt och den som sedan läser ser ju varifrån inlägg med text och bild kommer. Men om du sparar en bild från ett av mina inlägg eller en random bild från Pinterest, som sedan får illustrera ett av dina blogginlägg eller en uppdatering på Facebook, ja då är det en olovlig hantering av bilden. Extra knivigt förstås om du har en ekonomisk vinning av publiceringen, som illustreras med en bild du inte äger rättigheterna till.

 2. Katinka Bille skriver:

  Bravo Sara! Upphovsrätten är SÅ viktig att försvara, både av bilder och text. Alldeles för många tror att det är okej att ”låna” från nätet. Okunskapen om copyright verkar vara bottenlös och respekten för upphovsmannens/kvinnans äganderätt till ord och bild saknas ofta. För mig är det självklart att tala om vem som är forografen, om det inte är jag. Men man ser ofta anonyma bilder både i bloggar och på facebook.

 3. Malin Johansson skriver:

  Tack för svaret Sara! ❤️
  Min känsla är lite att bilderna snurrar iväg långt på Pinterest så att de ibland blir lite anonyma men samtidigt så är det ju också lite bonus som kan locka till läsare om man bloggar och försäljning om man så önskar!
  Jag fortsätter att sprida men med noggrannhet om länkningen och ser det som en positiv spridning!
  Och absolut aldrig aldrig ta andras bilder! Finns ju faktiskt fantastiskt fina bildbanker fulla med billigare bilder att KÖPA istället av sådana som vill tjäna en slant med.

 4. Soltanke skriver:

  Helt otroligt vilka rättigheter ett etablerat företag tror att de kan ta sig. Bra att du kämpar emot.

  För ett antal år sedan emigrerade vår familj till Kanada och gjorde passbilder till vår näst yngsta som var ett år gammasl. Ett par månader senare kom vi tillbaka för att göra minstingen som då var några veckor gammal. Då möts vi av reklamafficher i skyltfönstret och på flera ställen i butiken täckta är vår son. De hörde ju att vi skulle emigrera och tyckte väl att det var safe att göra så. Relativt nyförlöst med barn fem på åtta år och med en nära förestående långflytt så orkade jag inte ta tag i det.

 5. Charlotte Edlund Nygren skriver:

  Hej, ett litet tips bara; när motparten har bestritt kravet är det tvistigt och då ska du inte ansöka om betalningsföreläggande utan stämma direkt vid domstol. Det kan vara skadeståndsgrundande att ansöka om betalningsföreläggande när en fordran är tvistig, och det är ju lite onödigt när man i princip har rätt. Eftersom du driver näringsverksamhet utgår jag från att du har en företagsförsälring som omfattar rättegångskostnader. Nu kräver du ett belopp som är så stort att det handlar om ordinarie process. Det tar tid och även om du får rätt finns det många sätt för motparten att under tiden göra din fordran värdelös. Därför kan det vara smartare att i liknande situationer i framtiden kräva ett belopp som ligger precis under 1/2 basbelopp. Då blir det ett förenklat tvistemål, du kan bara få ersättning för en timmes rådgivning + kostnader, men riskerna minskar och chanserna att faktiskt inte bara få rätt utan att också få betalt ökar. Prata med din advokat och gör en rutin för hur du ska hantera den här sortens ärenden i framtiden, för det kommer sannolikt fler. Det är svårt med bilder som lever sitt eget liv på nätet.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Vi har kanonfin hjälp med hur vi går vidare och ser fram emot att få ett beslut från högre instans om det blir nödvändigt.

 6. Fia skriver:

  Heja Sara! Så bra att du står på dig och inte ger dig! Du är en inspiration på många sätt!

 7. […] Planen var att göra det ganska snart, men eftersom vi fått lite oförutsedda utgifter i och med den tråkiga bildstölden och lite annat så har de planerna lagts på […]

 8. Stefan Åhbeck skriver:

  Hej Sara, God Fortsättning!

  Hur har det gått med det här, hittar inget från det att du sagt att ni ska gå vidare enligt alternativ tre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *