Blåbärssticklingarna har rötter! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Blåbärssticklingarna har rötter!

Det här inlägget är jag så överraskad över att kunna skriva. Det har bara gått fyra veckor sedan sticklingarna togs - nu har hälften bildat rötter.

Mina experiment med att ta sticklingar av blåbär har tagit en helt ny vändning. Det är bara några dagar sedan jag tittade till lådorna, för att ännu en gång konstatera att inga rötter utvecklats. Sen vänder en ryggen till i en dag eller två och så är de där. Som om de tryckts ut ur den lilla sticklingen på bara en dag. Jag har inte haft så stora förväntningar på sticklingarna och tänkt att merparten nog kommer att gå samma trista öde till mötes som mina experiment tidigare år. Gissa om jag är överlycklig! I klippet nedan kan du se hur sticklingarna ser ut, de späda rötterna ses på startbilden.
 

En sak jag noterar är hur otroligt ömtåliga och späda blåbärsrötterna är. Jämfört med till exempel blåbärstry ser de helt olika ut. Blåbärstryet har kraftiga, helt vita rötter som ser väldigt livskraftiga ut. Blåbärets är som jättesmala glasnudlar, helt genomskinliga. De ser extremt späda ut och på varje rot syns tydligt en liten samling av vatten som ligger utanpå. Det går inte att ta miste på behovet av fuktig miljö. Det gör mig nervös över hanteringen. Säkert kommer någon att duka under av chocken att planteras om.

 

 

En liten rotad stickling ligger i min hand.

Blåbärstryets rötter är mycket kraftigare än blåbärets och dessutom helt vita.

 

Nu är alla rotade sticklingar omplanterade i krukor med torv. Jag är lite osäker på hur jag bäst tar hand om dem nu, men har låtit de stå kvar i en plastback i tunnelväxthuset. Det är kyligt på nätterna så jag kanske tar in dem till fönsterbrädet i alla fall. Jag har inte riktigt bestämt mig.

Produkterna jag använt till mitt experiment heter Root Riot, Clonex Mist och Clonex Rotningsgel, samt ett vanligt minidrivhus som passar på fönsterbrädet. De finns att köpa i välsorterade nätbutiker.

 
 
 

Sedan första delarna i experimentet publicerades för en månad sedan har flera hört av sig och tycker att jag ska göra avläggare. Det finns också ett annat sätt att rota grenar som sitter kvar på själva plantan för att föröka den. Men just nu är jag mest intresserad av sticklingar. Jag tycker det är så smidigt och ger mig full kontroll över den lilla plantan. Till exempel kan jag ställa dem på skyddade platser där inte barn och hundar kommer åt att av misstag förstöra något. Därför vill jag experimentera vidare med just sticklingar.

Om några veckor tittar jag till dem igen för att ge en ny rapport!
/Sara Bäckmo

05. juli 2017