Blommande favoriter att direktså

Många sommarblommor kan enkelt sås direkt i landen. Det minskar arbetet under den hektiska våren samtidigt som grönsaksodlingen blir blommande fin.

Vackra vita små blommor längs en av gångarna i köksträdgården.

 

De flesta sommarblommor jag tycker om att se i köksträdgården kan utan problem sås direkt i bäddarna under våren och sommaren. Det förenklar arbetet och gör att jag inte behöver ägna mig åt att skola om så många plantor på våren när det är mycket att göra. Här är några förslag på vackra blommor som passar fint med sommarens grönsaker.

 

En rosa rosa krasseblomma med gul mitt mot gröna bladverket på gräslöken.

Den rosa krassen är uppseendeväckande vacker tillsammans med de gröna grönsakerna.


Slingerkrasse

Medan många blommor växer rakt upp snirklar sig slingerkrasse överallt den kommer åt. Den är fenomenal att fylla ut hål i planteringar med. Jag blev störtförälskad i sorten 'Purple Emperor' förra året - en vacker sort i rosagula nyanser. Jag odlar den gärna som en slags marktäckare.

 

Atlasblomma

En jättevacker blomma som finns i många nyanser av rosa och vit. Växten är ganska... spretig, jag tycker den är fin att odla tillsammans med grönsaker vars bladverk låter de färgglada blommorna liksom poppa upp där det passar, som låga bönor till exempel. På hösten blir det mycket växtmaterial från atlasblommorna som kan användas som täckmaterial.

 

Ringblomma

Vanligtvis tänker vi ringblomma som de klassiskt knallorangea blommorna. Men det finns många olika nyanser att välja mellan, jag gillar sorterna som går åt de rostfärgade rosa hållet. Det finns flera sorter att välja mellan som passar grönsaker i olika höjd, alltifrån låga sorter till stora jättar på 60 cm. Som kantväxt är ringblomma jättefin. Så ganska tätt och gallra bort eller flytta på plantorna senare så de står med lagom avstånd.

 

Blåklint

De höga och klara blå blommorna gör sig fint tillsammans med grönsaker med högt bladverk, till exempel palsternacka och bondbönor. Det finns också låga sorter som bara blir några decimeter höga och är jättefina som kantväxt. Ett smart sätt är att låta blommorna fröa av sig på växtplatsen. Förhoppningsvis gror det plantor som övervintrar och senare kan flyttas till ny växtplats året därpå. Det spar tid och arbete.

 

Ett grönt hav av grönsaker med rosa blommor insprängda i.

De vackra rosa blommorna gör sig fint bland de högväxta grönsakerna, här kardon och grönkål.

 

Rosenskära

Det här är min absoluta favorit bland sommarblommorna. Vackrast av dem alla! Finns i olika rosa, vita och numera gula nyanser. Rosenskära blir hög och passar till exempel som sällskap till andra höjdare. Superläcker tillsammans med kronärtskocka, kardon och höga kålsorter. Jag försöker komma ihåg att toppa rosenskära för att plantan ska bli extra kraftig och få många sidoskott.

 

Sommarslöja

Jag köper alltid många påsar sommarslöja när det är rea. Vilken kanonblomma! Jag sår en ganska tät rad mellan två rader grönsaker, till exempel rödbetor, och får en läcker vit matta som snabbt fyller ut. Sommarslöja är utmärkt eftersom den blommar tidigt och därför hinner se fin ut till grönsaker som skördas under sommaren. Lätt att rycka bort när grönsakerna skördats för att sedan så en ny omgång. Blommorna är vita och växten ganska låg och yvig. På bilden överst i inlägget kantar sommarslöja en gång, tillsammans med sparris och gulvit krasse.

 

Honungsfacelia

Osedvanligt vackra lila blommor för den som bemödar sig med att kika noga. Bra blomma att så varhelst det finns plats. Växten kallas ofta för dragväxt eftersom den lockar insekter. Den fröar lätt av sig och därför kan det vara bra att klippa ner blommorna innan de bildat frö. De blommar en andra gång några veckor senare.

 

Ett kluster med lila små blommor.

Honungsfacelia bildar en hög matta av lila blomster, som var för sig är små konstverk.

 

Sommarmalva

En perfekt sommarblomma som pluppar upp mellan grönsakerna. Finns höga sorter som mäter sig med bondbönorna under sommaren, men också lägre sorter. Själv tycker jag att malvan passar bäst att odla mellan grönsakerna, inte som kantväxt eftersom den inte alltid är så fin längs marken.

 

Solros

Ett måste i min trädgård, inte främst för att den är så vacker, men den är kul för barnen och ger mängder med användbart material till odlingen. De kraftiga stjälkarna (som vi ibland får kapa med yxa till barnens stora förtjusning) är perfekt att grunda odlingslådor eller djupbäddar med.

 

En rosa solros i köksträdgården.

Solros finns i olika nyanser. Det här är en låg solros i rosa som heter 'Suntastic Bicolor Rose and Yellow'

 

Tänk på att

Sommarblommor som odlas bland grönsaker behöver lite extra planering eftersom helst både blomning och växtsätt ska funka ihop. Några saker som kan vara bra att tänka på är:

 

Höjd: Odla gärna blommor som är lika höga eller något högre än grönsaken så blomman syns i allt det gröna. Alternativt odla en låg slingrande blomma som letar sig ut längs marken.

Blomningstid: Se gärna till att blommorna hinner blomma innan grönsakerna skördas. På fröpåsen står när växten blommar i förhållande till när den sås och det ska då anpassas efter grönsakernas skördeperiod. En grönsak som ska stå länge i landet kan till exempel odlas med en blomma som blommar länge.

Skugga och sol: Både grönsak och blomma behöver ljus för att växa. Tänk över placeringen så att alla växter får det de behöver.

Barn och blommor: Odla inga giftiga blommor! Barn plockar och äter det mesta och om de nån gång fått nys om att en del blommor går att äta (som blåklint, ringblommor och penséer) är risken stor att de tror allt som blommar är ätbart. Giftinformationen har en lista över giftiga växter som du hittar här.
/Sara Bäckmo

11. maj 2016

14 svar till “Blommande favoriter att direktså”

 1. Ylva skriver:

  Underbart roligt att få planera sommarblommor i odlingsbäddarna! Men ett par frågor, hur länge brukar du låta fiberduk ligga kvar över dina odlingar, inte så fint med sommarblommor och fiberduk ? Och det är ju jättevackert med blommor bland kål...men jag undrar, hur blir det då med täckningen av kålen som ju är närapå nödvändigt? Och så detta med avstånd...om jag tex har ca 20-25 cm mellan raderna av huvudsallat, kan jag klämma ner sommarblomsrader mellan dem då?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Jag tycker det är alldeles för långt avstånd med 25 cm mellan sallatsplantorna =) I min täckodlade jord odlar jag dem mycket tätare och kan klämma ner fler på liten yta. Bara en tanke...
   Och absolut kan du odla sommarblommor emellan sallaten. Välj en vars växtsätt passar bara.

   Kålen. Jag låter nätet ligga på till mitten av september. Tricket är att odla sommarblommor som passar i höjd till kålen så att de inte tyngs ner av näten. Det blir en liten surprise när näten tas bort och jag får njuta av allt som står under. Om du har en liten plantering och vill odla höga sommarblommor kan du ju köpa till exempel Turex till kålen och odla utan nät så att du får njuta av prakten. Hälsningar Sara

 2. Monica prentice skriver:

  Undrar vart kan jag hsbfla ekologiska frö och lökar, jag har börjat att planera min trädgård till nästa år och behöber lite hjälp.
  Tack för svar

  • Sara Bäckmo skriver:

   De flesta fröbutiker på nätet har utbud av ekologiska fröer. Titta på Runåbergs, Impecta och Lindbloms, för att nämna några. Också Nelsons och Weibulls och övriga fröer som säljs i trädgårdsbutikerna har en del ekologiska fröer i sitt utbud. Lycka till med nya trädgården! /Sara

 3. Lisa skriver:

  Du som har så mycket blommor borde ha egen biodling! Aldrig funderat på det?

 4. Camilla F skriver:

  Tack för inspirerande, härliga och utbildande inlägg 🙂 Just blivit med kolonistuga och har drabbats svårt av odlingslust (ditt, Unnes och Farbror Gröns fel 🙂 )men har ett rätt taskigt utgångsläge: före detta köksland som nu är prästkrage/gräs/allt möjligt odling... Och jag bara måste få odla i vår!! Tror du att det ens går att rensa hjälplig, blanda i min brunna stallgödsell (lerjord i Uppsala), täcka med gammalt ensilage och sedan odla? Precis så som du beskriver ovan? Blommor och grönsaker alltså.

 5. chrifors skriver:

  Ser inga bilder här!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Sjutton också. Vissa verkar ha problem med att se bilderna, det kan ha hänt något vid flytten. Ledsen för det. Vi kikar på saken! /Sara

 6. charlotte skriver:

  Hej. Jag vill kanta vägen in till vår gård med solrosor. Den kantas bara av två åkrar, är det för "öppet"? Jag kommer stödja med pinnar men det blir ju väldigt exponerat.

  • Malin skriver:

   De brukar odla solrosor på ett ganska stort område vid motorvägen utanför Lund, Skåne. De står helt fritt och oskyddade/ostöttade...

 7. katinka skriver:

  Åååh, sitter i båten i Turkiet och klickar hem sommarslöja, krasse, ringblommor... fast jag redan haaar påsar hemma!! Men jag ser framför mig mitt blomsterhav bland kåk, bönor och lök i sommar.??

 8. Susanne skriver:

  Gillar alla dina inspirerande inlägg, så kul att läsa och se hur du använder din trädgård. Det jag undrar över är, dina krasseplantor ser så fina ut. Mina blir varje år invaderade med små gröna larver, kållarver tror jag. Dom förstör mina plantor, ser så tråkigt ut med blad fulla med hål över hela plantan. Jag vet att man kan täcka över med fiberduk,men jag vill ju se mina plantor. Jag brukar ruska runt mina plantor då rymmer de små rackarna ner på marken och så spolar jag bort dom med vattenslangen. Men det tar ju aldrig slut. Och förra sommaren med den vattenbrist som var så kunde jag ju inte spola bort dom. Har du något bra tips för att slippa detta ?

 9. Sanna Blombäck skriver:

  Om man nu har ex fingerborgsblomma i trädgården. Hur är det att använda giftiga växter att täckodla med alt lägga i bokasin?

 10. Anna skriver:

  Hej.
  Jag ha provat direktså ringblomma och blåklint mfl. Men tyvärr hinner dom inte med min korta sommar i norr. Började blomma just när frosten kom. Har du ngt tips om en som kanske hinner komma i blom tidigare? Skulle vilja kunna fylla ut med ngt som inte kräver förkultivering ( så fullt överallt) ?
  Mvh Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *