Blommande kål - varför?

De senaste dagarna har flera frågat om blommande kål. Plantorna växte så fint tills alldeles nyss, sen slutade de växa och började blomma istället. Vad hände?

En yvig grönkålsplanta med små blad.

Så här ser en övervintrad grönkål ut som fått spatt i växthusvärmen och satt massor av skott. I alla skotten tittar små blomknoppar fram. De är ljuvliga att äta, men växer alltså inte så som vi först tänker oss en grönkål.

 

Kålen som blommar nu är i första hand kål som odlats på varma platser. Till exempel kål som övervintrat eller drivits fram i växthus. Också sorter som räknas till de asiatiska kålsorterna går i blom sent på våren. Det är till exempel pak choi, kinesisk salladskål, tatsoi, mizuna och kinesisk broccoli/kailaan.

Istället för att bilda de knubbiga fina plantorna vi hoppats på och längtat efter, slutar plantorna att växa på det sätt vi vill se. I mitten bildas en stängel med gröna knoppar, som senare blir gulaktiga och slår ut i blom. I videon nedan kan du se hur pak choi ser ut när den blommar.

 


Det är inte det resultat vi önskar, men är absolut inte ett tecken på att du är en dålig odlare eller att du misslyckats på nåt sätt. Det är bara så här viss kål är funtad.

Övervintrade kålplantor går i blom på våren eftersom de flesta kålsorter är tvååriga. De växer och ger skörd första året. Men om de får stå kvar i landet blommar de efter vinter. Det är inte heller något att göra åt, det är bara så det är.

 

En ranglig planta pak choi med lång stjälk.

Så här ser en pak choi ut som går i blom. Den får en lång stjälk, inte alls så knubbig och fin som vi vill ha den. Plantan är fortfarande ätbar, men ger alltså inte så stor skörd som ett mer välvuxet exemplar.

 

Blommar vid ljusa dagar

Asiatiska kålsorter växer till bäst skörd när dagarna är korta. Det betyder att det inte ska vara så ljust ute. Inte heller ska det vara varmt. Våren 2020 var det jättekallt under en lång tid, därefter blev det jättevarmt och jätteljust. Från att i princip ha grott och vuxit en kort tid, fick växterna uppleva sommar. Det som händer då är att ljuset blir en signal till växterna om att det är dags att producera frö. De går i blom. Detta är inget som kan hindras eller fördröjas när processen väl är påbörjad.

Om en kålväxt börjar blomma - ät upp den.

Du som odlar norröver har generellt svårt att odla kålväxter som riskerar att gå i blom, det är ju ljust hela tiden hos er under sommaren. Asiatisk kål, rucola och rädisor är exempel på sorter som är svåra. Liksom spenat, men det är ju ingen kålväxt.

 

En huvudkål med ljust gröna blad.

Spetskål och annan huvudkål kan också blomma. Det tar lite tid att träna sig i att se när det är på gång. Det här huvudet har många blad, nästan som en ros. På en kål som inte går i blom knyts bladen tätt mot plantans kärna - huvudet. Här spricker kålen istället upp och bladen "vecklas ut" istället för att knyta sig. Det är ett tecken på att kålen går i blom.

 

Blommande kål i växthus

Grönkål och huvudkål som odlas i växthus blommar inte i första hand för att dagarna är ljusa. De tål ljus. Men liksom många andra växter så börjar plantorna bete sig konstigt när det blir för mycket eller lite av något. De gillar liksom när det är lagom.

Om det är för mycket värme och för torrt i jorden, lägger kålen allt sitt krut på att blomma och producera frö. Det är ju därför den finns till. På friland klarar sig kålen bättre, men en extremt varm sommar kommer huvudkålen att blomma oavsett - om vi inte kan parera med massa vatten som håller blomningen tillbaka en tid.

Därför ska du inte odla kål i växthus, om du inte odlar sorter som faktiskt ska sätta knopp och blomma. Broccoli kan funka fint i växthus en bit in på sommaren, givet att vi vattnar ordentligt. Knopparna måste dock skördas mycket snabbt, eftersom skotten lätt går i blom om vi dröjer endast några timmar för länge. Skörda hellre tidigt, med andra ord!

 

Läs mer: Odla kål - Enkla fakta om tio kålsorter

 

Så igen

Om du har asiatisk kål som blommar nu ska du försöka att äta upp så mycket som möjligt. Också blomstänglarna kan användas och till exempel fräsas i panna.

I juli och augusti är det dags att så på nytt. Då blir dagarna märkbart kortare, med mindre dagsljus och så småningom svalare temperaturer. I videon nedan visar jag en odling av salladskål som såddes direkt på växtplatsen i juli 2019. Något att längta efter!

 


 

Om din tidigt sådda kål gått i blom kan du försöka att så ännu lite tidigare nästa år, så att kålen kanske får lite mer tid på sig att växa innan den går i blom. Alla kålsorter passar att så redan på vintern, i en vintersådd gärna i växthus, vilket ger extra lång tid att för växten att utvecklas innan det blir väldigt varmt.
/Sara Bäckmo

 

 

02. juni 2020

4 svar till “Blommande kål - varför?”

  1. Jasmine Gustafsson skriver:

    Tack, perfekt timing och väl förklarat!! Jag köper dina fröer och läser dina böcker. Inspirerad och tar ett litet steg i taget. Fortsätt att inspirera oss! Mvh Jasmine i Kullavik

  2. Marion skriver:

    Hur är det med kålrot som går i blom? Liksom kålrabbi?

  3. Jane skriver:

    Det är mycket hål i bladen. Äter du dessa blad eller kastar dom? Jag odlar grönkål och täcker dem men det blir ändå en del hål men jag ser inget kladd eller något som ser äckligt(oöätligt) ut och hålen verkar inte påverka smaken .

  4. Sebastian Andersson skriver:

    Hej Sara, och tack för en dunder blogg. Jag undrar om det finns någon risk för kringvarande kålplantor om en börjar blomma?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *