Bokashi lagras till vårens odlingsprojekt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bokashi lagras till vårens odlingsprojekt

 

Savoykål

Bokashi är alltid ett populärt ämne bland trädgårdsvänner. Det är spännande att ta del av allas olika användningsområden och erfarenheter.

Själv har jag komposterat med Bokashi i 1,5 år och är sådär löjligt positiv som riktigt hängivna fans är.

Igår kom frågan upp i en tråd på Facebook om hur komposten lagras under vintern. Just den frågan var något jag själv grunnade mycket på innan jag startade. Jag såg framför mig en ganska äcklig mellanlagring som luktade skunk och drog till sig ovälkomna gnagare. Så icke.

De hinkar som jäst färdigt inomhus nu under vintern tömmer jag  i soptunnor av plast som jag inte använder. Kommunen byter sopsystem med jämna mellanrum och då nya tunnor levereras har jag behållit de gamla till diverse användning. Kommunens komposttunna är väldigt praktisk som mellanlagring av Bokashi då den redan är perforerad för att passa just komposterbart avfall. Den andra bingen har jag själv borrat en mängd små hål i botten på för att få in lite luft i behållaren.

I dessa tunnor lägger jag också det grönsaksmaterial jag hämtar från vår lanthandel, samt kisspapper.

Tunnorna har praktiska hjul och det är bara att rulla ut dem i landen då det blivit grävbart. De är tunga förstås, men det är garanterat tyngre att behöva gräva ur en kompost. På förhand har jag då grävt djupa rännor på strategiska platser i köksträdgården där jag välter i kompostmaterialet och begraver det. Några veckor senare har det blivit jord. Just nu bunkrar jag Bokashi och grönsakskompost främst för att använda till de upphöjda bäddar jag ska anlägga i större delen av köksträdgården till våren.

Förra våren grävde jag ner Bokashi i de nya upphöjda bäddarna, i bäddarna där morötterna skulle växa samt i blivande kållandet.

 

Bokashi

 

Längre fram under våren skippar jag mellanlagringen och bär ut hinkarna för att gräva ner materialet direkt då de jäst färdigt inomhus efter två veckor.

Förra vintern behövde jag fylla upp tre bäddar med näringsrik jord för att odla nakenfröpumpor på. Då tömde jag Bokashi-kompost i pallkragar och varvade med löv och gräsklipp som jag lagrat i säckar.

 

Bokashi

 

Lådorna toppades med jord och under sommaren växte fina plantor av både pumpor och majs här.

 

Nakenfröpumpor

 

Då jag grävde ur bäddarna på hösten (eftersom de skulle flyttas) fanns endast några kycklingben kvar som skvallrade om att det funnits matrester här. Resten var finaste jord.

Att bygga bäddar direkt under vintern med Bokashi verkar vara det enklast möjliga sättet att ta hand om komposten. Tänk då på att lägga komposten i lådor som du kan täcka ordentligt med någon form av lock. Särskilt fåglar verkar gilla att äta Bokashi-kompost. Gnagare och andra djur har jag inte haft problem med.

Även om det innebär lite mer arbete föredrar jag att gräva ner komposten direkt i landen då jag har möjlighet till det. Att odla i lådor kräver mer passning med vatten på sommaren. Jag odlar stora ytor och tycker det är lättare att undvika törstiga växter genom att odla rakt i backen.

Den största fördelen med Bokashi-komposten, förutom att det ger mycket fin gödning, är att jag slipper ett steg i hanteringen av komposterbart material. Jag bär ut det från huset och gräver ner direkt i landet, med undantag av mellanlagringen som görs vintertid. Bokashi gör det också möjligt för den med mycket liten, eller till och med ingen, trädgård att kompostera.
/Sara Bäckmo

Läs mer om hur jag använder Bokashi här:
God skörd i odlingslådorna
Förjordad
Förbereder rotsakslanden

 

17. februari 2015

42 svar till “Bokashi lagras till vårens odlingsprojekt”

 1. cecilia lejon skriver:

  God morgon, hur lång tid måste jag vänta mellan att jag har tillsatt Bokashi i bädden innan jag kan plantera..så mina grönsaker?

  • Sara Bäckmo skriver:

   God kväll =)
   Det brukar sägas att två veckor är en lämplig tid att vänta. Men jag gräver ofta ner min kompost djupt och sår direkt. Då tar det ju flera veckor innan rötterna når ner till komposten och då är den redan bearbetad. Hälsningar Sara

 2. cecilia lejon skriver:

  God morgon, hur lång tid måste jag vänta mellan att jag har tillsatt Bokashi i bädden innan jag kan plantera..så mina grönsaker?

  • Sara Bäckmo skriver:

   God kväll =)
   Det brukar sägas att två veckor är en lämplig tid att vänta. Men jag gräver ofta ner min kompost djupt och sår direkt. Då tar det ju flera veckor innan rötterna når ner till komposten och då är den redan bearbetad. Hälsningar Sara

 3. Kerstin skriver:

  Vad är egentligen skillnaden mella Bokashi och "vanlig kompost" med hushållsavfall? Är det kortare lagringtid? Lagring inomhus (vilet verkar lite motbjudande...)? Eller vad?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   I en vanlig kompost tar nedbrytning av materialet 1-2 år, beroende på hur finfördelat det är och hur ofta materialet luftas.
   När köksavfall komposteras med bokashi tar det endast några veckor för materialet att brytas ner och bli till finaste jord.

   Processen sker så mycket snabbare för att mikroorganismer bearbetar avfallet i en hink inomhus först och gör så att maskar och småkryp lättare kan sätt i sig godsakerna. Avfallet läggs i en hink en gång per dag och varvas med ett bokashi-strö. Då hinken är full ställs den i rumstemperatur på lämplig plats för att bearbetas. Sedan grävs innehållet ner i jorden, direkt i landet, där maskar och småkryp tar hand om materialet.

   Det låter som rena häxkonsterna. Jag var väldigt skeptisk till en början. Nu är jag helt såld. Det funkar. Och resultatet är så bra, både arbetsmässigt och växtmässigt.
   Hoppas du ger dig på att prova!
   Hälsningar Sara

 4. Kerstin skriver:

  Vad är egentligen skillnaden mella Bokashi och "vanlig kompost" med hushållsavfall? Är det kortare lagringtid? Lagring inomhus (vilet verkar lite motbjudande...)? Eller vad?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   I en vanlig kompost tar nedbrytning av materialet 1-2 år, beroende på hur finfördelat det är och hur ofta materialet luftas.
   När köksavfall komposteras med bokashi tar det endast några veckor för materialet att brytas ner och bli till finaste jord.

   Processen sker så mycket snabbare för att mikroorganismer bearbetar avfallet i en hink inomhus först och gör så att maskar och småkryp lättare kan sätt i sig godsakerna. Avfallet läggs i en hink en gång per dag och varvas med ett bokashi-strö. Då hinken är full ställs den i rumstemperatur på lämplig plats för att bearbetas. Sedan grävs innehållet ner i jorden, direkt i landet, där maskar och småkryp tar hand om materialet.

   Det låter som rena häxkonsterna. Jag var väldigt skeptisk till en början. Nu är jag helt såld. Det funkar. Och resultatet är så bra, både arbetsmässigt och växtmässigt.
   Hoppas du ger dig på att prova!
   Hälsningar Sara

 5. Kerstin skriver:

  Tack för svar! Lägger du allt biologiskt hushållsavfall i bokashikomposten, eller är det något du inte lägger dit?
  Jag tänker t ex på citrusskal, äggskal, ben, kaffesump....
  Har du även en "vanlig" kompost eller kör du allt som bokashi?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag lägger allt i bokashin. Hushållspapper, kisspapper, kycklingskrov, köttben, krabbskal, citrus. Rubbet. Jag har ingen vanlig hushållskompost utan ger matrester och grönsaksrester till hönsen. Övrigt komposteras direkt i täckodlingen. Komposten består just nu av endast strö från hönshuset som mellanlagras. /Sara

 6. Kerstin skriver:

  Tack för svar! Lägger du allt biologiskt hushållsavfall i bokashikomposten, eller är det något du inte lägger dit?
  Jag tänker t ex på citrusskal, äggskal, ben, kaffesump....
  Har du även en "vanlig" kompost eller kör du allt som bokashi?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag lägger allt i bokashin. Hushållspapper, kisspapper, kycklingskrov, köttben, krabbskal, citrus. Rubbet. Jag har ingen vanlig hushållskompost utan ger matrester och grönsaksrester till hönsen. Övrigt komposteras direkt i täckodlingen. Komposten består just nu av endast strö från hönshuset som mellanlagras. /Sara

 7. Susanna skriver:

  Hej!
  Använder du nedbrytningsbara påsar att förvara i i soptunnan? Eller häller du bara ner det och skottar ur till våren.

  Vänligen
  Susanna

 8. Susanna skriver:

  Hej!
  Använder du nedbrytningsbara påsar att förvara i i soptunnan? Eller häller du bara ner det och skottar ur till våren.

  Vänligen
  Susanna

 9. Lina skriver:

  Använder du hinkarna man ser på bilden med vita lock att jäsa bokashin i? Blir det tillräckligt lufttätt tycker du? Jag undrar om vår bokashin jäser tillräckligt bra, för matresterna bryts inte ner så snabbt som det ska.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tiolitershinkarna funkar alldeles utmärkt och håller luften ute bra. När du skriver att matresterna inte bryts ner så snabbt, vilken plats menar du då? I hinken eller i jorden? I hinken bryts de inte ner alls, där bara förbereds de för nedbrytning. Materialet ser i stort sett exakt likadant ut när det är färdigjäst efter två veckor som när du lade det i hinken. Det är först när materialet kommer i kontakt med jord eller annat material där det finns naturliga mikroorganismer som nedbrytningen påbörjas. Och det går olika fort beroende på vilken tid på året det är. Under vintern sker ingen nedbrytning, det är för kallt. Något långsammare till våren, för att gå rekordsnabbt på sommaren. Lite långsammare sent på hösten och sen börjar det om. Hälsningar Sara

 10. Lina skriver:

  Använder du hinkarna man ser på bilden med vita lock att jäsa bokashin i? Blir det tillräckligt lufttätt tycker du? Jag undrar om vår bokashin jäser tillräckligt bra, för matresterna bryts inte ner så snabbt som det ska.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tiolitershinkarna funkar alldeles utmärkt och håller luften ute bra. När du skriver att matresterna inte bryts ner så snabbt, vilken plats menar du då? I hinken eller i jorden? I hinken bryts de inte ner alls, där bara förbereds de för nedbrytning. Materialet ser i stort sett exakt likadant ut när det är färdigjäst efter två veckor som när du lade det i hinken. Det är först när materialet kommer i kontakt med jord eller annat material där det finns naturliga mikroorganismer som nedbrytningen påbörjas. Och det går olika fort beroende på vilken tid på året det är. Under vintern sker ingen nedbrytning, det är för kallt. Något långsammare till våren, för att gå rekordsnabbt på sommaren. Lite långsammare sent på hösten och sen börjar det om. Hälsningar Sara

 11. Anne skriver:

  Är också helt såld på bokashikompost. Vi lägger allt i den utom citrusskal från citrus som inte är ekologiskt odlad. De skalen går till en annan kompost. Sedan vinerlagrar vi i gamla IKEA kassar, ni vet de där stora blå, inne i växthuset. I fjol fick gurkorna i växthuset det mesta av bokashikompost och vi hade toppenfina gurkor länge. Trots den urusla sommare.

 12. Anne skriver:

  Är också helt såld på bokashikompost. Vi lägger allt i den utom citrusskal från citrus som inte är ekologiskt odlad. De skalen går till en annan kompost. Sedan vinerlagrar vi i gamla IKEA kassar, ni vet de där stora blå, inne i växthuset. I fjol fick gurkorna i växthuset det mesta av bokashikompost och vi hade toppenfina gurkor länge. Trots den urusla sommare.

 13. Sussie skriver:

  Va härligt att odla även under vintern. Jag bor i Sundsvall o tittar ut på en vitklädd trädgård o lääääängtar. Bokashin verkar helt suverän. Jag ser bara inte hur jag skulle kunna ta hand om allt eftersom snön är i vägen under så lång tid.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Inför nästa vinter riggar du helt enkelt en pallkrage med två på höjden och ett enkelt lock över. Och ställer en säck torra löv i en tät säck bredvid. Tömmer komposthinkern och öser över en hink löv. Se till att du jämnar till materialet efter varje tömning. Och när snön kommer skottar du dig fram till komposten som vilken annan kompost i trädgården som helst. På våren toppar du lådan med två säckar jord och lägger på ett lock av byggplast. Vips har du en fin kallbänk där du kan så grönsaker riktigt tidigt. Funkar fint i Sundsvall med =) /Sara

 14. Sussie skriver:

  Va härligt att odla även under vintern. Jag bor i Sundsvall o tittar ut på en vitklädd trädgård o lääääängtar. Bokashin verkar helt suverän. Jag ser bara inte hur jag skulle kunna ta hand om allt eftersom snön är i vägen under så lång tid.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Inför nästa vinter riggar du helt enkelt en pallkrage med två på höjden och ett enkelt lock över. Och ställer en säck torra löv i en tät säck bredvid. Tömmer komposthinkern och öser över en hink löv. Se till att du jämnar till materialet efter varje tömning. Och när snön kommer skottar du dig fram till komposten som vilken annan kompost i trädgården som helst. På våren toppar du lådan med två säckar jord och lägger på ett lock av byggplast. Vips har du en fin kallbänk där du kan så grönsaker riktigt tidigt. Funkar fint i Sundsvall med =) /Sara

 15. Lena A skriver:

  Hej Sara!tack för en jättefin blogg som jag följer! När du sparar löv, kan man ha dem i en stor svart sopsäck då? Och måste de vara kruttorra? Eller går det att ta det som ligger i trädgården nu som jag tänkte kratta upp.
  Tack på förhand, mvh Lena

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det går jättebra att kratta upp både löv och trädgårdsskräp och förvara i plastsäckar nu. De behöver inte vara torra alls, snarare är det bättre för förmultningen om det är fuktigt. Jag ställer mina säckar i skuggan och hämtar efterhand jag behöver material till nya bäddar, täckmaterial eller annat. Hälsningar Sara

 16. Lena A skriver:

  Hej Sara!tack för en jättefin blogg som jag följer! När du sparar löv, kan man ha dem i en stor svart sopsäck då? Och måste de vara kruttorra? Eller går det att ta det som ligger i trädgården nu som jag tänkte kratta upp.
  Tack på förhand, mvh Lena

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det går jättebra att kratta upp både löv och trädgårdsskräp och förvara i plastsäckar nu. De behöver inte vara torra alls, snarare är det bättre för förmultningen om det är fuktigt. Jag ställer mina säckar i skuggan och hämtar efterhand jag behöver material till nya bäddar, täckmaterial eller annat. Hälsningar Sara

 17. Saga skriver:

  Hej! Tack för alla erfarenheter som du delar med dig av. Du skrev något om grönsaker från lanthandeln. Är det extra material till jordfabriken du nosat upp? Och fattar jag det rätt att du lägger ner grönsaker direkt i tunnan vintertid. Blandat med bokashi-komposten? Varför lägger du inte grönsakerna i bokashihinken ett varv först? Saga

 18. Saga skriver:

  Hej! Tack för alla erfarenheter som du delar med dig av. Du skrev något om grönsaker från lanthandeln. Är det extra material till jordfabriken du nosat upp? Och fattar jag det rätt att du lägger ner grönsaker direkt i tunnan vintertid. Blandat med bokashi-komposten? Varför lägger du inte grönsakerna i bokashihinken ett varv först? Saga

 19. Saga skriver:

  Jag glömde ställa min andra fråga. Vart gör du av allt grovavfall från trädgården? Typ klippta grenar från häck och fruktträd, grässvål från gräsmattan, nedklippta buskar mm? Nu när jag börjar med bokashihinken försvinner ju det kväverika materialet till komposten. Kvar blir detta kol-rika i stora bitar. Vi vill inte betala 2500 för en kompostkvarn helst. Har du det? Tack! Saga

 20. Saga skriver:

  Jag glömde ställa min andra fråga. Vart gör du av allt grovavfall från trädgården? Typ klippta grenar från häck och fruktträd, grässvål från gräsmattan, nedklippta buskar mm? Nu när jag börjar med bokashihinken försvinner ju det kväverika materialet till komposten. Kvar blir detta kol-rika i stora bitar. Vi vill inte betala 2500 för en kompostkvarn helst. Har du det? Tack! Saga

 21. Sissela skriver:

  Lägger du det direkt i 10 L hinken med lock eller har du någon "speciell-bokashi-hink" som du placerar det i först och sedan flyttar över det?

 22. Sissela skriver:

  Lägger du det direkt i 10 L hinken med lock eller har du någon "speciell-bokashi-hink" som du placerar det i först och sedan flyttar över det?

 23. Mariette skriver:

  När jag läst lite om bokshi så står det att man ska tillsätta ett strött för att starta processen. Gör du det också. Det verkar så omständigt om man behöver köpa speciella tunnor och massa tillbehör?

 24. Mariette skriver:

  När jag läst lite om bokshi så står det att man ska tillsätta ett strött för att starta processen. Gör du det också. Det verkar så omständigt om man behöver köpa speciella tunnor och massa tillbehör?

 25. Annica Johansson skriver:

  Hej Sara jag har tänkt att börja med bokashi men har en stor varmkompost tunna Kan jag strö i bokashi strö i den och sen efter ett par veckor gräva ner det avfallet ,eller tar det längre tid eftersom den är stor och mycke i den tunnan.? Och hur mycke strö behövs i den tunnan i sådana fall tror du? //Annica

 26. Annica Johansson skriver:

  Hej Sara jag har tänkt att börja med bokashi men har en stor varmkompost tunna Kan jag strö i bokashi strö i den och sen efter ett par veckor gräva ner det avfallet ,eller tar det längre tid eftersom den är stor och mycke i den tunnan.? Och hur mycke strö behövs i den tunnan i sådana fall tror du? //Annica

 27. Birgitta Andersson skriver:

  Några frågor Sara… Har idag, den 30/7, förärat mig med en påse bokashi. Samtidigt har jag köpt på mig ett gäng perenner. Tror du jag kan mata jorden med avfallet – när det är färdigprocessat – i min nya perennrabatt, eller vill plantorna gå till höstvila då? Nästa fråga: Är det någon idé att mata sålådor med bokashi under hösten och vintern, om lådorna inte då odlas?
  // Birgitta på Styrsö

 28. Birgitta Andersson skriver:

  Några frågor Sara… Har idag, den 30/7, förärat mig med en påse bokashi. Samtidigt har jag köpt på mig ett gäng perenner. Tror du jag kan mata jorden med avfallet – när det är färdigprocessat – i min nya perennrabatt, eller vill plantorna gå till höstvila då? Nästa fråga: Är det någon idé att mata sålådor med bokashi under hösten och vintern, om lådorna inte då odlas?
  // Birgitta på Styrsö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *