Bokashi på vintern - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bokashi på vintern

Under vintern bygger jag nya kallbänkar med hjälp av Bokashi-kompost. Det blir ovärderlig odlingsyta, fullproppad med näring, att använda redan till våren.

I helgen delade jag några bilder från en av mina pallkragar som jag kontinuerligt matar med Bokashi-kompost mellan skörd och sådd/plantering av nya grönsaker. I varje skifte gräver jag ner två hinkar. Så gör jag i alla lådor jag odlar i. Bokashi tillsammans med täckodlingen gör att jag har gott om näringsrik jord. Det behövs särskilt här där grödorna avlöser varandra under i stort sett hela året.

Frågan om Bokashi och vinternkyla dök upp. Hur gör jag med Bokashi på vintern? Vitsen är ju att kunna bära komposten direkt från förrådet till landet och gräva ner. Men när marken är frusen är det svårt. Jag gör på främst två sätt, bägge lika enkla.

1) Oftast har jag förberett pallkragar där jag grävt ur den översta jorden. Två pallkragar på höjden räcker fint. Jag har lock till dem så att inte husdjuren ska börja gräva. I lådan sprider jag ut mina hinkar och varvar med gräsklipp/löv/halm som jag har ståendes i säckar bredvid lådan. Jag fyller hela lådan ordentligt, materialet sjunker under nedbrytningen. Till våren häller jag tillbaka jorden jag grävde bort och har då en otroligt värdefull odlingsyta. Så fort det börjar bli varmt på våren omsätts komposten till finaste jord. Under sommaren när jag byter gröda i lådan finns bara lite kött- eller kycklingben kvar - allt annat är jord.

Snödrivor runt pallkragar med lock längs en stenmur.

I lådor med lock varvar jag Bokashi och organiskt material under vintern.

 

Jord, kompostrester och löv i pallkragen.

I lådan komposteras materialet snabbt när det varvas med organiskt material.

 

Små gröna plantor i en pallkrage.

TIdigt på vintern 2014 flyttades plantor av mangold till den fyllda Bokashi-komposten. Här övervintrade de och gav en tidig skörd våren därpå.

 

2) Om jag har något särskilt projekt jag vill använda komposten till sparar jag komposten i ett kärl vintertid. Jag har gamla sopkärl ståendes, såna som blivit kvar när kommunen bytt sophämtningssystem. Dessa har jag borrat hål i botten på och tömmer sedan ner komposten vintertid. När det är dags att använda materialet rullas tunnan ut till platsen och så tippar jag ut sörjan där jag vill ha den.

Jag var själv lite brydd över hur jag skulle göra vintertid med Bokashin innan jag startade komposteringen. Men det hela är väldigt enkelt och vållar inga besvär alls. Vi har inga problem med skadedjur som äter av komposten vintertid, ingen dålig lukt eller annat som följer med användandet som är mindre angenämt. Det är snarare så att jag hela tiden känner mig nöjd varje gång jag tömmer en hink i lådan under vintern eftersom jag samtidigt vet att jag skulle behövt göra så mycket mer jobb om jag haft en vanlig kompost.

 

En grön matta av rucola växer på Bokashi-komposten.

I odlingsbädden kan jag odla tidiga grönsaker under lock, Bokashi-komposten blir som en kallbänk. Här växer rucola under våren.

 

Har du fler tips på hur Bokashi hanteras under vintern?
Om du vill veta mer om komposteringsmetoden tycker jag du ska kika på bokashi.se. Därifrån kan också det strö som används till komposteringen köpas. På sidan finns blogg, flera informationsfilmer och mycket bra material som beskriver komposteringen. Det finns också grupper och sidor på Facebook med hängivna komposterare som gärna svarar på frågor.

I klippet nedan visar jag hur snabbt bokashi-kompost blir till jord på sommaren.
/Sara Bäckmo

 
12. oktober 2015

11 svar till “Bokashi på vintern”

 1. Ulla Rolin skriver:

  Förra vintern sparade jag bokashin i sopsäckar av plast. När hinken under diksbänken var full, så tömde jag den i säcken som låg ute vid trädgårdslandet. Jag knöt ihop den mellan tämningarna. Inga besvär med gnagare eller fåglar. Mycket enkelt. På våren lade jag den i trädgårdslandet.

 2. Lotta skriver:

  Vad skönt när du skriver, jag är av den märkliga sorten att jag blir störd av videoklipp, man måste liksom stanna upp, stänga av resten av livet och titta, vilket inte passar mitt liv. En text däremot ligger kvar tills jag har lugn att läsa den...:) Fortsätt skriv!

 3. Ingrid Norudde skriver:

  Hej Sara!

  Var på ett jättebra trädgårdsföredrag med dig i våras.
  Vill gärna att du skickar din mail till mig på moongreta(at)gmail.com
  så vill jag delge dig några saker.
  Vi i Karlskoga Naturskyddsförening har en Fjärils och humleträdgård i här i stan.
  Vänliga hälsningar
  Ingrid Norudde

 4. Lena Lindberg skriver:

  Tack å tack för alla glada och generösa tips, som sprider glädje och odlarlust! Nu är vi på gång att göra lock till ett par pallkragar för att i lugn och ro sen kunna fylla dem med bokashi under vintern. Frågan är vilken plast vi skulle kunna använda? Det behöver väl vara sån plast som tål livsmedelshantering? Hur gör du Sara?

 5. Maud Norell skriver:

  Hej Sara!
  Så bra att du skriver lite om bokashi nu. Jag ska precis hämta ett startpaket och eftersom jag bor i lägenhet undrade jag lite om det kommer att fungera med plasttunnor som jag har i ett kallförråd. Det bör alltså fungera bra! Jorden kommer jag i vår att använda till den gerillaodling som jag ska påbörja. Spännande!

 6. Charlotte skriver:

  Behöver man ha något under, ett nät eller så, om man startar en helt tom pallkrage med bokashi?

 7. Sofias lantliv skriver:

  Hej! Om man inte använder ngt medel som bokashi utan bara låter matavfallet vara i "komposten", bryts det inte ner lika snabbt? Eller varför behöver man bokashi? Jag vill helst vara utan tillsatser men vill skapa ny och fin jord med matavfallet och trädgårdsavfallet...

  /Sofia ☺️

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det bryts absolut ner, precis som i en vanlig kompost. Skillnaden är att det tar tid. Ungefär ett år eller så. Med bokashi går processen så väldigt snabbt eftersom mikroorganismerna som finns i det här ströet som köps förbereder komposten (spjälkar kallas det för). När den sedan kommer i kontakt med jorden blir komposten själv jord inom bara några veckor. Det finns klipp på min YouTube om det här. Vill du inte kompostera med bokashi går det ju fint att göra en vanlig komposthög. I mitt fall äter hanteringen av komposten så mycket tid (eftersom jag älskar att kompostera och aldrig kan låta bli att samla på mig en massa material att jobba med) att jag inte har tid till annat. Genom att gräva ner komposten direkt i landet där den snabbt blir jord spar jag tid och arbete och drar dessutom nytta av den fina näringen direkt i landet. /Sara

 8. Bittan Sergler skriver:

  På vintern när jag vill börja med mina frösådder har jag murarbaljor med jord och bokashi i. Under processen bildas lite värme (35 grader) så jag kan sätta frösådderna uppepå i brätten och få undervärme. Det hela sker i mitt växthus som är frostfritt och några plusgrader.

 9. jeanette skriver:

  Älskar dina filmer: Otroligt vackra bilder och du har en underbart mjuk och fin röst. Lite "Sara odling" och en kopp kaffe innan barnen vaknar är en toppenstart på dagen. Förutom att ge sig ut i trädgården : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *