bokashi.se samarbetar med Skillnadens - Sara Bäckmo
Stäng menyn

bokashi.se samarbetar med Skillnadens

bokashi.se är ett av mina suveräna samarbetsföretag. De har stöttat Skillnadens sedan starten 2018 och syns regelbundet i mina kanaler med bokashi-prylar. Här kan du läsa mer om vårt samarbete.

Sara gräver ner bokashi i jorden

 

När vi nu står inför ett nytt år med spännande arbete framför oss på sarabackmo.se känns det jättefint att ha med bokashi.se som en av mina närmsta samarbetspartners! Tillsammans med Impecta Fröhandel, Gjordnära, Gardena och Operose kommer bokashi.se att finnas som annonsör i mina kanaler under hela 2021 och göra det möjligt för mig och mina kollegor att fortsätta producera fint material till er som följer.

Extra kul med samarbetet är att att jag får veta mer om företaget bokashi.se och förhoppningsvis du med. Som egenföretagare är det värdefullt att ha andra företagare att inspireras av och just bokashi.se har flera spännande projekt på gång som är roliga att följa. Dessutom var det ju bokashi.se som en gång förde in de nya komposteringsprodukterna på den svenska marknaden, efter en hel del slit.

 

Bokashi – kompostering för framtiden

Jenny Harlen startade bokashi.se tillsammans med Bertil Olsson för mer än tio årsedan, som en reaktion på att vi i Sverige då slängde mer än 100 kilo mat om året per person. Ett slöseri som ledde till stora koldioxidutsläpp. Jenny hade sett hur bokashi användes i Nya Zeeland och tyckte att det var ett smart sätt att ta hand om matavfall som borde praktiseras också i Sverige.

Vi som slentrianmässigt köper bokashi idag behöver inte tänka på vilket fint arbete Jenny gjort för att etablera kompostmetoden här. Det var inte helt lätt, då många var skeptiska. Jenny har i tio år aktivt bloggat och informerat i sociala medier, experimenterat och tagit fram produkter - medan många tyckte det var ganska knasigt att prata om goda bakterier. Idag är läget ett annat. Bokashi var ett av de svenska nyorden 2018, så arbetet blev tämligen lyckat.

2021 är intresset för bokashikompostering större än någonsin. Bokashi.se säljer idag marknadens enda svensktillverkade strö av närodlat vetekli och har komposthinkar av återvunnet material. En suverän tjänst för oss kunder är att vi utan kostnad får nya reservdelar till kranhinkar om något skulle gå sönder. Under mina år med bokashi har jag dock nyttjat detta en enda gång, och då fått ett nytt lock till hink. Suveränt!

 

Vilka är bokashi.se?

Bokashi.se drivs idag av Jenny Harlen och Malin Sairio. Företaget ligger i Säffle, en mindre ort i Värmland. Via sin webbshop säljer de komposteringprodukter för bokashi, hushållsartiklar och driver en uppskattad blogg om alla aspekter av kompostering med bokashi.

 

Malin och Jenny tittar glada in i kameran.

bokashi.se drivs av Malin Sairio, till vänster, och Jenny Harlen, till höger. Fotot från bokashi.se.

 

Läs mer om bokashi.se:

Hemsida
Webbshop
Blogg
Bokashi-podden

Jag vill särskilt slå ett slag för bloggen, där massor av kunskap samlad under tio års tid finns dokumenterad. Här får du massor av tips om hur du använder bokashi på olika sätt, till exempel under sommaren och vintern.

 

Hur jag började med bokashi

Jag själv har komposterat med bokashi sedan 2012. Jag var inte helt övertygad först om att det skulle vara en metod för mig, men jag blev fast så snart jag grävt ner min första hink kompost i trädgården. Tidigare hade jag komposterat på vanligt vis, men med flera små barn i sällskap fann jag snart att det var svårt att hitta tid till att vända och transportera allt kompostmaterial fram och tillbaka genom trädgården. I grupper jag följde på Facebook pratade många om bokashi och jag blev nyfiken. Nu älskar jag det här sättet att kompostera! Det är så mångsidigt och möjligt att anpassa till mitt liv och min trädgård. Av köksavfallet får jag snabbt finaste jord, vilket gjort att jag kunnat minska mina inköp av köpt påsjord - utan att jobba hårt fysiskt i trädgården.

Nu komposterar jag allt vårt köksavfall med bokashi och använder både i stora köksträdgården och i tunnelväxthusen. Extra viktigt har bokashi kommit att bli för min krukodling, där jag odlar i komposten istället för i köpt jord.

 

Jag har delat kilometervis med inlägg och videor om hur jag använder bokashi i min köksträdgård. Kika gärna på Dunderodling med bokashi, Sex sätt att använda bokashi under vinternAnvänd lakvatten från bokashi och En hel videoserie om bokashi-kompost.

 

Bokashi Myanmar

Den senaste tiden är Jenny allt mer i Myanmar (före detta Burma) och driver ett stort bokashi-projekt där. Det är ett långsiktigt arbete med målet att sprida kunskap och praktik av bokashi över hela landet. I ett land med utbredd fattigdom där det saknas sophantering och allt, inklusive organiskt avfall, hamnar i stora landfills eller högar i städerna plus att jorden består av enbart sand, är det lätt att förstå vilken nytta bokashi kan göra. Med bokashi skapas matjord, som ger möjlighet till egen odling av grönsaker. Gör jord och odla mat, hel enkelt!

Arbetet i Myanmar bekostas än så länge av överskottet från bokashi.se och privata besparingar. Om du vill stödja deras arbete finns det några sponsringsprodukter att köpa i webbshoppen på bokashi.se – där kan du till exempel vara med och köpa en blå tunna till ett byområde eller sponsra en utbildningspaket. 

Läs mer om projektet i Myanmar på www.bokashimyanmar.com eller på deras svenska blogg.

 

Jag ser mycket fram emot att fortsätta vårt samarbete under 2021. Bokashi har ju stöttat Skillnadens ända sedan start på egen plattform och är både i trädgården och företagsmässigt en viktigt pusselbit för mig. För 2021 har vi flera roliga projekt på gång. Just nu får du som är medlem på sarabackmo.se rabatt på bokashiprodukter, det erbjudandet gäller januari 2021. Läs mer om erbjudandet här. 
/Sara Bäckmo

 

Alla delar som ingår i samarbetet märks självklart ut, så du vet när det handlar just om betald annonsering. Eftersom jag också köper prylar från mina samarbetspartners och använder flitigt i odlingen händer det ju att produkter syns i bilder och videos utan att det ingår i vårt avtalade samarbete. Vi försöker sköta det så det blir rätt och riktigt enligt marknadsföringslagen.

24. december 2020