Böna med ny plats i köket

Jag vet inte riktigt hur det blev så men någon slags succé har den här bönan ordnat för sig. Skärvaxböna är familjens nya favorit.

2011 odlade jag skärbönor och fick kanonskörd. Vi kokte och åt men tyckte det var ett riktigt lågvattenmärke. Ingen höjdare alls. Och efter det lät jag bli att odla den och satsade på brytbönor istället.

Men sen förra sommaren gjorde jag ett jobb på Gunnebos Slotts matmarknad Jordens mat och hängde med deras kock Patrik Sewerin under två dagar på en matscen. Han höll inte alls med om att skärbönan var en tråkig historia och svängde ihop något som gjorde mig i alla fall lite nyfiken.

 

Bönor i en back.

De vackra bönorna är lättskördade och varje planta ger mycket mat.

 

Nytt försök
Så inför årets säsong köpte jag både skärböna och skärvaxböna och har odlat bägge i år. Nu har jag redan hunnit skörda mängder. Och då menar jag mängder. Vilka otroligt rikgivande plantor! Viktigast av allt är förstås inte att plantorna ger stor skörd utan att... hepp... hela familjen älskar skärbönorna! Dunder och brak! Vad hände?

När jag odlade dem förra gången kokte jag bönorna, ungefär så som jag gjort med brytbönor tidigare, men alldeles för länge. Vi åt dem med smör men den starka bönsmaken (de smakar på nåt sätt mycket mer böna än brytbönorna) gjorde att det inte alls blev angenämt. Det var mest en enda stor kokt bönklump i lite sladdrigt utförande.

 

Älskar det krispiga
I år har jag istället strimlat bönorna på snedden så tunt jag bara kunnat, kanske bara en eller ett par millimeter breda. Jag har provat att koka dem i vatten - funkar. Men godast är att ångkoka dem i saltat vatten väldigt hastigt. Efter koket har jag spolat dem i kallt vatten så att kokningen avstannar. De blir superkrispiga. Som godis. Och såååå läckra! I veckan åt vi till exempel stekta smörgåsar med stekt ägg och ketchup (snabbmat som vi kallar för "morfarmackor") med ett lager kokta skärvaxbönor under ägget. Femåringen petade fram varenda liten bönbit och åt upp.

Vi har också ätit sallad med marinerade skärbönor, hastigt kokta med smör på och stekta i olivolja och vitlök. Det senare smakar som stekta kantareller. Urgott! Tipsa gärna om andra sätt att äta skärbönor på - just nu är jag högst mottaglig för nya smakupplevelser!

Nu skördar jag så mycket jag kan från plantorna och stoppar i frysen. Innan de fryses strimlar jag dem och förväller hastigt. Skärbönorna är här för att stanna. Om jag måste välja mellan de gröna skärbönorna och de cremegula skärvaxbönorna blir det de senare. De är både snygga och supergoda!
/Sara Bäckmo

 
16. augusti 2016

16 svar till “Böna med ny plats i köket”

 1. Jessica skriver:

  Sparar du bönor och ärter för att ha som utsäde nästa år eller köper du nytt utsäde varje år? Jag är ganska ny på det här med odling och har bland annat sått brytbönor i år. En del baljor har sprungit ifrån mig och blivit förväxta innan jag hunnit skörda dem, så funderar på att spara dem till utsäde. Men hur gör man isåfall? När ska baljorna plockas från plantan och ska bönan torkas?

 2. Pia skriver:

  Jag stuvar mina skärbönor ?o äter med bacon, korv ell likn

 3. Maria skriver:

  Jag tar en knippe bönor och trycker ihop dem tätt i matarröret på matberedaren. Går hur fort som helst att skära i mycket tunna strimlor. Stuvar mina också...

 4. Maria skriver:

  Jag kokar finstrimlade bönor i klarat smör! Jösses så gott det blir!

 5. Ida skriver:

  Kan man äta även skidan?

 6. Monica Ingvarson skriver:

  Det går fint att först förvälla dem 3-4 min om de ärmjälla och sedan hälla en typ av fransk dressing på. Sen kan man äta dem både varma o kalla. Fransk dressing är alltså olja o vinäger plus kryddor välj kryddor du är trygg med. Annars går det bra att ta till vitlök färsk ingefära eller pepparrot
  Så gör jag med rödbetor också. Kokar dem och sedan någon form av fransk dressing på jag älskar att ha massor med persilja på dem.
  Bönor är en grönsak som är lämplig att börja med om man vill mjölksyra grönsaker. Förväll bönerna först, ner i kallt vatten så de svallar av snabbt. Lägg på handduk så de torkar till. Använd Glasburkar med konserveringsring. Packa dem ordentligt så lite luft som möjligt emellan. Dagen innan ska man koka vatten med salt. En halv msk salt till 1 liter vatten. För vara vattnet i kylen så det är svalt. Ta sedan smörgåspapper och tryck ner i burken upp till locket. Häll på vattnet upp till kanten. Låt burken stå i rumstemperatur i C:a 8-10 dagar C:a 18-20 grader varmt. Därefter förvaras de kallt. Efter 3 veckors lagringstid är de färdiga. Du kan för vara bönerna så ett par år om de bara står kallt.
  De första dagarna bevarar det salta vattnet bönerna under tiden börjar en mjölksyreprocess sättas igång som omvandlar vitaminer o mineraler till mer lättupptagliga vitaminer o mineraler för människan. Metoden är en av de lästa i världen och den ända metoden där grönsakerna inte försämras utan just blir mer lättupptagen för oss.
  Nu orkar jag inte skriva mer men jag njuter av att läsa dina inlägg
  Monica

 7. Gunilla Hellgren skriver:

  Tack Monika ☺️

 8. Tack för tipset om att tippa bondbönorna i klippet. Jag orkar aldrig binda upp så det ska jag testa nästa år 🙂 Toppen på bondbönorna är också goda att äta innan de fått en massa bladlöss. Strimla och ät som ärtskott.

  Elin

 9. Agnes Eriksson skriver:

  Nykokta bönor vända i smör och pesto är mums.

 10. IZH skriver:

  Hej
  Jag blev inspirerad och testade att steka strimlorna med vitlök. Mycket gott. Andra gången så stekte jag i smör istället och hade med några hackade cashewnötter och det blev ännu godare! Matigt. Jag kör alltsammans i mitt riv- och strimletillbehör till min kitchenaid, supersmidigt.
  Tack för en kanonblogg!

 11. Eva Möttus skriver:

  Jättetack för alla bra tips. Fick en jätteskörd på bågen in till träfgåtdslandet. Jättefint men tröttnade, precis som Sara på kokta bönor. Nu vet jag bättre! ?

 12. Gillian Jakobsson skriver:

  Jag wokar skärbönor med vitlök salt och sojasås. Om ni vill ha kött kan ni steka kyckling eller fläsk först sedan lämna bönorna. Det är väldigt gott!

 13. Åsa Karlsson skriver:

  Frittera dem! Mycket godare än pommes frites...

 14. Maria skriver:

  Jag friterar dem i smör i stekpannan, perfekt alternativ till pommes strips

 15. Jenny H skriver:

  Stuvade skärbönor är bara sååå grymt gott!

 16. Lisbeth Johansson skriver:

  I Nya Zealand lärde jag mig att hantera och äta skärbönor. Där använde min värd en bean cutter, en fiffig liten manick som strimlar bönorna på längden och samtidigt tar bort trådarna på sidorna. Köpte en med mig hem och har sedan köpt en till från Amazon som kostade runt 50 kronor. Alla våra barnbarn älskar "spagettibönor" som de kallar dem. Så jag odlar mycket och fryser in åt dem och de blir jätteglada för en kasse frysta bönor....!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *