Bondbönor kan sås tidigt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bondbönor kan sås tidigt

De läckra bondbönorna ger knubbiga små plantor som jag sätter ut tidigt i landet. De är mycket enkla att så och här delar jag några tips om tidig sådd för lång skördeperiod.

Nyskördade bondbönor ligger på en tallrik.

Baljväxter som bondbönor är het mat just nu, liksom kål och rotfrukter. Och vad kan vara mer rätt än att odla dem själv?

 

I mars är det tid för mig att så bondbönor. Och för att inte snuva dig på den härligt tidiga sådden delar jag några rader om hur jag gör redan nu. Bondbönor kan nämligen sås mycket tidigare än andra bönor och vem vill missa att göra det?

Jag odlar bondbönorna i första hand för att äta skörden pinfärsk. Men jag spar också inför vintern i frysen och torkade i skafferiet. Bondbönorna tar lite tid på sig att bli färdiga, därför tycker jag det är bra att få ut dem tidigast möjliga i landet och det är inte svårt. För att få skörd under lång tid brukar jag sätta ut plantor av bondbönor samtidigt som jag sår nya i samma bädd. Om jag sedan upprepar det några veckor senare har jag bönor att skörda i flera månader. Läs inlägget Skörda bondbönor för att få tips om när det är tid att börja norpa av bönorna.

 

Skördade baljor av bondbönor.

Med stora fina plantor sådda vid olika tillfällen blir skörden både stor och lång.

 

Tidig och lång skördeperiod

Det fina med bondbönor är att de inte är alls så känsliga för köld som andra bönor. Med bara några fåtal plusgrader i jorden gror de villigt. Och bäst av allt är att de små plantorna lätt klarar en köldknäpp utan att duka under medan till exempel kokbönor och brytbönor lätt skadas i en frostnatt och hämmas i utvecklingen. På det viset är de utmärkta att odla, de går ju att så eller plantera före flera andra grönsaker och det gör att jag kan sprida ut arbetet under de intensiva vårmånaderna.

Redan i mitten av mars sår jag de första bondbönorna. Gamla tråg som använts till skogsplantor är perfekta, eller andra djupa pluggar. Också toalettpappersrullar duger fint, liksom enkla krukor av tidningpspapper (läs gärna inläggen Lyckas med sådder i toapappersrullar och Saras bästa kruka av tidningspapper). Efter sådden låter jag så-trågen stå i tunnelväxthuset, kanske med lite fiberduk över om det är kyligt. En månad senare är plantorna knubbiga och fina och redo att sättas ut.

Det går också bra att så bondbönor inomhus, men räkna med att de växer väldigt snabbt och lätt blir rangliga i ett varmt rum utan extraljus. Här kanske fröerna kan sås bara två veckor innan beräknad utplantering, annars ränner de iväg och blir ohanterliga.

 

I en så kallad plugg eller djupare liten kruka blir bondbönans rotsystem kraftigt och fint. De växer snabbt så det gäller att så plantorna i lagom tid inpå utplanteringen så de inte blir så stora att de tappar växtkraft i de små pluggarna.

I en så kallad plugg eller djupare liten kruka blir bondbönans rotsystem kraftigt och fint. De växer snabbt så det gäller att så plantorna i lagom tid inpå utplanteringen så de inte blir så stora att de tappar växtkraft i de små pluggarna.

 

Och när är då rätt tid att plantera ut? Det beror ju helt på vädret. Förra året var det i mitten av april, den där superusla våren du minns när allt var kallt och jäkligt till långt in på försommaren. Många hörde av sig då och sa oj och nej och men det går väl inte. Men det går fint. Bondbönor är tåliga och har fixat alla tidiga vårar i den här trädgården utan problem. Prova får du se. Förstås kan du inte sätta ut dem i april om du odlar i en bistrare odlingszon än min trea, men du kanske kan våga chansa och sätta ut lite tidigare än vanligt?

 
 

 

Sår och planterar tätare

På fröpåsen står det om ganska stora avstånd mellan raderna av bondbönor. Så gör inte jag. Jag sätter plantorna med cirka 10 centimeters avstånd i raderna och kanske bara 10-15 centimeter till nästa rad. Det blir en slags dubbelrad. På så sätt tycker jag att plantorna lättare stödjer varandra när de kommit upp en bit och skulle jag behöva sätta extra stöd är det enklare än om planteringen är utspridd.

Ett fint tips är alltså att sätta ut plantor och sedan så frön direkt i backen vid samma tidpunkt för att få skörd under lång tid. Tänk på att direktsådda småplantor gärna norpas av fåglar och angrips av andra småkryp. Så hellre lite tätare än du tänkt för att behålla plantor. Vissa odlar sår flera bondbönor i samma grop och tycker det ger bäst resultat, så det är ingen risk att plantorna konkurrerar ut varandra.

När bondbönorna vuxit sig stora och kraftiga toppar jag dem. Jag tycker att resultatet blir bättre om jag hindrar plantorna från att ränna i höjden. I toppen bildas ändå inte så välutvecklade baljor, särskilt inte om bladlöss och myror börjar samlas där. Bättre då att kapa plantan när ett gäng bondbönor bildats, då utvecklas de snabbare och plantan kraschar inte lika lätt vid blåst eller regn.

 

En vacker vit och svart bondböna.

Bondbönornas blommor doftar absolut ljuvligt. De är en av köksträdgårdens främsta doftsmycken och särskilt i kvällningen älskar jag att sitta bland bönorna och njuta av trädgården.

 

Jag odlar gärna sorterna 'Witkiem' och 'A Grano Violetto' som är lätta att få tag i hos svenska fröfirmor. Särskilt den violetta bondbönan är en favorit eftersom vår sjuåring älskar att odla dem.

 

 

Bondbönor kan också odlas för att skörda skott från. Det passar särskilt bra under vintern. Alla sorters bondbönor kan användas, också utsäde från egen odling.
/Sara Bäckmo

 

18. februari 2016

22 svar till “Bondbönor kan sås tidigt”

 1. Camilla Jansson skriver:

  Jag har aldrig odlat bondbönor, men i år skall jag testa efter att ha inspirerats av dig. Jag har skrivit in dem i april i min såkalender men kanske skall tidigarelägga dem till mars istället. Åh, vad jag längtar till man kan köra igång på riktigt ut, även om jag börjat med mycket både inne, i växthus och förhoppningsvis i varmbänk om jag får igång den.

  Stort tack till dig och din enorma inspiration.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag tycker förstås du ska prova att så dem i mars och se vad som händer. Du verkar våga att experimentera mycket så ett projekt mer eller mindre gör ju ingen skillnad =) /Sara

 2. Erika Nordenstam skriver:

  Har du provat att odla bondbönor med potatis? Funderar på att göra det i sommar.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jo det har jag provat, med urkasst resultat dessvärre. Bönorna är svåra att nå mellan potatisplantorna i en stor plantering. När bönorna får angrepp av löss är de kluriga att ta hand om, dessutom kvävdes plantorna av potatisblasten. Jag ska göra ett nytt försök i år i en betydligt smalare bädd. Får se hur det funkar. /Sara

  • Barbro Nilsberth skriver:

   Att odla bondbönor med potatis går utmärkt, det gjorde alltid min pappa och fick stora skördar.
   Barbro

 3. Erika Nordenstam skriver:

  Jag ska just sätta potatis i bäddar som är 1.20 i sommar, så jag provar nog jag med 🙂 Bönorna borde kunna få ett försprång framför potatisen? Eller om man måste sätta dem med större avstånd? Men då kanske man inte tjänar något på det? /Erika

 4. Angie skriver:

  Jag sådde bondbönor med potatis förra året. Odlar sorten Witikiem, och fick faktiskt också urkasst resultat. Bondbönor har jag odlat mycket som barn, och mitt minne av våra bondbönsodlingar är plantor på uppåt 1.20 m ungefär som ärtor, något mindre.
  Men mina bondbönor blev knappt 30 cm, och gav ungefär 4 baljor per planta..
  Jag vet inte om potatisen kanske tjuvar lite för mycket energi från bönorna, eller om de helt enkelt växer om bönorna och skuggar dem. Jag hade planterat potatisen i två långa rader längs med bädden, och satte bönorna i mitten.
  Potatisskörden blev inte heller den speciellt mycket att hänga i granen, så det kanske bara berodde på det usla odlingsåret?
  Iår ska jag i alla fall testa att odla mina bondbönor utan potatis.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, min erfarenhet är också att kombinationen inte är toppen. Framförallt har jag haft problem då bladlössen gjort entré, då har bönorna stått så knasigt till att jag inte kommer åt dem. Dessutom skuggas bönplantorna av potatisblasten. I år ger jag mig på ett nytt försök, får se hur det funkar. /Sara

 5. Annica skriver:

  Ojdå, jag sådde mina bondbönor inomhus den 28 feb ?

 6. Benni skriver:

  Jeg er SÅ imponert over alle dine forsådde planter som du viser bilde av.
  Hvordan får du plantene dine så kraftige og fine?
  Har du et hemmelig knep?
  Jeg har forsøker å forkulivere mye inne, noe blir bra, mens noen planter blir lange og tynne.
  Bondebønnene dine for eksempel - så "knubbige".
  Jeg spirer frø på bad og setter de under lys med 15 - 16 grader når de er spirt.
  Likevel blir noen tynne og lange. Spesielt blomkål og broccoli.
  Sommerblomstene mine er kraftige, også forkultivert løk, agurk, tomat, artisjokk og squash er bra. Spesielt blomkål og broccoli er tynne og lange. Bønnene er litt bedre, men langt fra så krafige som dine.

  • Sara Bäckmo skriver:

   De flesta grönsaker blir ju allra finast om de INTE sås inomhus tycker jag =) När de får växa lite långsammare i sval temperatur och med lagom ljus blir de finast. Det gäller till exempel bönorna, kål, sallat. Att så utomhus i växthus, kallbänkar (pallkragar med lock), plastbackar eller liknande är kanon! Prova det om du kan! /Sara

 7. Silva Hornborg skriver:

  Ett problem jag tampas med varje år och aldrig riktigt löst är hur/vad mina bönor och ärtor ska klättra på. Brukar använda armeringsnät men är inte helt nöjd, man river sig lätt på dem och de är tunga. Hur gör du?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Av den anledningen odlar jag sällan höga bönor och ärter - jag har svårt att underhålla uppbindningen. Jag väljer sorter av ärter helst som blir cirka 60 cm, de klarar att klättra på enkelt ris som jag sticker ner i raderna. När jag odlar högväxande bönor och ärter försöker jag göra pyramider av ris som jag fäster runt en stabil stolpe, då brukar det bli bra. I år sätter jag snören och ris mellan stolpar som ett litet staket eftersom jag gärna vill odla en särskild sort som inte finns som låg. Men i första hand väljer jag alltså låga sorter. Hälsningar Sara

   • Margareta Jonsson skriver:

    Vi använder hönsnät som stöd för våra höga ärtor. Sätter upp dem direkt när jag sått ärtorna, så skadas inte de späda plantorna. När hösten kommer rullar vi ihop näten och sätter undan dem. Näten håller många år, någon stolpe behöver bytas ut någon gång. Ärtorna är gamla pålitliga sorter som jag fått av min mor och svärmor, tar eget utsäde varje år.

 8. Lotta Schröder skriver:

  Hej
  I påskhelgen,sattes på kolonin bl a rädisor, sallat, morötter, dill, persilja, gräslök, broccoli och bondbönor i varmbänkarna jag fixade i höstas. (Dessa har pallkrageväxthus över sig så där är varmt och gott). Rädisor och sallat på väg upp redan :-). Potatisen sattes också med fiberduk över, hoppas att dom klarat sig, det kom en liten frostknäpp 🙁

 9. Maria skriver:

  Jag odlade sorten Robin Hood den gav låga plantor o stora goda bönor?

 10. Louise Lindqvist skriver:

  Jag har sått en omgång som blommar nu, är det för sent att så en andra omgång nu? Bor i Stockholm. Tack!

 11. Emma skriver:

  När kan man som senast så bondbönor? Skördar mina nu. Undrar om det går att sätta nya nu mitt i sommaren?
  Mvh/Emma

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det går, men jag brukar inte så senare än juni. De hinner liksom inte bli färdiga. Däremot kan du odla bondbönor som skott. Har du provat det? Så precis som du gör med ärtskott. De är vrålgoda!

 12. Cia Raud skriver:

  Hur klarar sig bondbönor om dom odlas i en hink?

 13. Jag direktsådd bondbönor i år med magert resultat. Kan det bero på att jag sådde med bönor som jag frusit in från förra året? Bör man istället torka bönorna för att använda som utsäde?
  Kan jag så nya nu i juni? Vi bor i Onsala som är klimatzon 1
  Med vänlig hälsning,
  Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *