Bondbönorna i jorden - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bondbönorna i jorden

Om du odlar för första gången tycker jag absolut att du ska satsa på många plantor av bondböna. De trivs utmärkt i vårt klimat och ger fantastisk mat!

Bit för bit fylls köksträdgården med grönsakerna jag älskar att både odla och äta. Under några veckor tidig, tidig vår kan jag tvivla på att jag hinner med att få saker i jorden. Men sen en dag inser jag att jag fyllt upp bäddarna ganska bra och då känns det härligt!

Nu har jag alltså gjort en av flera sådder av bondböna. En första sådd gjordes redan i början av mars i tunnelväxthuset och är snart dags att plantera ut. För att få spridning på skörden sår jag dessutom bondbönorna direkt på friland med. De mognar något senare än förstasådden.

 

Frö i en brun papperspåse.

Eftersom jag odlar mycket bondbönor köper jag gärna lite större förpackningar. Både Runåbergs och Lindbloms erbjuder möjlighet att välja påsar med riktigt många frön. Sorten här är 'Witkiem'.

 

Läs också: Bondbönor kan sås tidigt

 

Samplantering med jordgubbar
I årets bädd för bondbönor samsas bönor med jordgubbar. Gubbarna står i ytterkant på den sex meter långa bädden. Fram till för någon vecka sedan stod palsternackor mellan jordgubbarna men de är skördade nu. Jorden är bara rensad och utkrattad som förberedelse för sådd. Ingen gödsling behövs. De kommer ju att täckodlas under säsongen och får all näring de behöver därifrån.

Med ett kratt-skaft har jag tryckt upp hål, cirka tio centimeter djupa, i jorden. Tre rader med cirka 20 cm mellanrum mellan hålen. I varje hål har jag sått 2-3 bondbönor av sorten 'Witkiem'. Det är en sort som ger tidig skörd av ljust, ljust gröna bönor. Superläckra.

 

En bädd med jord och hål.

Fröerna sätts med cirka 20 cm mellan både rader och plantor. Det är inte så noga med avstånden, bara de inte hamnar för tätt inpå varandra, då får de inte det ljus de behöver och blir också svårare att skörda.

 

Sådd i kluster
När jag sår bondbönor direkt i backen försöker jag att så dem antingen ganska tätt i rader eller i små kluster. När bönorna gror händer det ofta att fåglar försöker dra upp grodden och för att säkert se till att det blir mat till mig med sår jag ett litet överskott. Hur jag sår i rader kan du se i klippet nedan.

 
 

När fröerna sås i kluster växer det upp en liten grupp med plantor på varje ställe. Jag tycker att den lilla gruppen av plantor hjälper varandra att hålla stadgan, på så vis behöver jag inte binda upp dem sedan.

Läs också: Skörda bondbönor

 

Vattning vid sådd
Bondbönorna är ju väldigt stora och torra fröer. Jag brukar inte lägga dem i blöt innan sådd, men är noga med att vattna vid eller strax efter sådden. Eller så i anslutning till ett regn. Lättast är att vattna i hålet där fröet såtts, istället för att vattna hela bädden i efterhand. Då används det värdefulla vattnet på ett mer effektivt sätt. Senare under säsongen täckodlar jag bönorna och då behövs ingen vattning alls - på hela säsongen. Och ingen ogräsrensning heller.

 
Direktsådd och försådd
Nu har jag alltså sått ett stort antal bondbönor på friland. Men jag har också en sådd med 40 små plantor ståendes i tunnelväxthuset. De såddes första dagarna i mars och börjar bli redo att sättas ut nu. De har ett fint försprång och kommer att ge skörd några veckor innan direktsådden. Genom att kombinera försådda bondbönor med direktsådda kan jag skörda fina bönor under längre tid.

Läs också: Två skördar från bondböna

Kom i håg att bondbönorna blir allra finast om de står på en sval plats efter att de grott. Då blir plantorna knubbiga och fina. Växthus eller tunnelväxthus är en perfekt plats, bättre än inomhus eftersom plantorna där lätt blir rangliga. Inomhus gror bondbönorna snabbt, så inte förrän 2-3 veckor innan du tänkt sätta ut plantorna.
/Sara Bäckmo

09. april 2017