Stäng menyn

Bönorna är skördade

Den vackra baljan hos borlottobönan, den här sorten är slingrande och hög.

Idag har jag tagit in alla bönor, trots blötvädret. Kommer på nu att jag ändå glömt de slingrande höga borlottobönorna. Hoppas frosten håller sig på avstånd.

Nu ligger tre stora högar bönväxter på tidningspapper i badrummet. Måste droppa av lite innan jag snor ihop något kreativt för att få allt upphängt så de torkar innan jag kan pilla ur bönorna. 

Många av kokbönornas baljor är fortfarande omogna, trots en så fin sommar. Det tog i de flesta fall två sådder för bönorna att gro på plats i landet. Valde att direktså i år eftersom jag hade så många andra försådder att ta hand om. Jag ska komma ihåg resultatet nästa år och prioritera bönorna bland försådderna.

Då jag skördar bönorna klipper jag av plantorna längs marken. Då blir rotsystemet kvar i marken. Prova att gräva upp ett rotsystem och titta på det, om du inte redan gjort det. Längs rötterna sitter vita små knölar. Det är där baljväxten lagrar det kväve som sedan gödslar jorden. Låt den delen vara kvar i backen och lägg sedan tillbaka stjälkar och blast sedan du tagit hand om baljorna. Det blir en bra dos gödning till nästa år.

Under eftermiddagen har jag tagit hand om alla brytbönor. Rensat från plantorna, snoppat. Nu ligger tre kilo på köksbordet och stirrar på mig. 

Har undersökt om jag skulle ge mig på att konservera en del men blev lite avskräckt av de läskiga bakterierna som kan bildas. Vill inte riskera att barnen äter något som de kan bli sjuka av. 

Har tänkt köra på säkert kort och endast förvälla och styckfrysa. Har du andra tips?
/Sara Bäckmo

22. september 2014