13. april 2014

Börja odla grönsaker

Skillnadens Trädgård, augusti 2013.


Det är så enkelt att odla att faktiskt vem som helst kan skapa en mer eller mindre självförsörjande grönsaksodling. Nu är en jättebra tid att sätta igång.

Fram till för tre år sedan satt jag med näsan i trädgårdsböckerna och planerade. Vände och vred på alla mina viljor och kunde för mitt liv inte få ihop hur jag skulle ro iland det stora odlingsprojekt jag drömt om. Några månader senare tog köksträdgården form utanför vardagsrumsfönstret och jag började jag se vilka möjligheter som växte fram, både för mig personligen och för min familj.

Jag skapade Skillnadens Trädgård som ett odlingsexperiment för att utforska hur en tämligen vanlig människa kan skapa en mer eller mindre självförsörjande köksträdgård i en tämligen vanlig trädgård. Om det lyckades skulle i princip vem som helst kunna göra samma sak; att gräva upp en odlingsplätt i sin trädgård och under tre odlingssäsonger skapa en köksträdgård där alla grönsaker en familj behöver under minst 6 av årets månader odlas med ganska enkla medel.

Mitt odlingsexperiment lyckades. Det gick fantastiskt bra! Nu står jag inför fjärde säsongen i Skillnadens Trädgård och hela min familj är överens om att vi alltid måste odla egna grönsaker, helst mer än vi gör idag då vi inte behöver köpa grönsaker alls under en mycket stor del av året.

Vi vill odla för att vi behöver riktigt bra mat, vi vill ha ett utbud som inte finns i affärerna, vi vill äta giftfria grönsaker och ge våra barn möjlighet att erövra mat och ätande på sina villkor.

Det finns en föreställning om att det är omständigt att odla. Men faktum är att det i grunden handlar om att så frön eller sätta plantor och hitta ett sätt som passar för dig och din familj när det gäller att vårda det som växer innan du kan skörda. Du behöver börja odla för knäcka koden och förstå att du vill fortsätta!

Bli en grönsaksodlare nu!

/Sara Bäckmo
#trädgård #odla

4 svar till “Börja odla grönsaker”

  1. Karin Stenqvist skriver:

    Jo tack! Jag har precis fått tag i en odlingslott. Vad kan man odla i lerjord?? Har en känsla av att morötter mm som växer under jord inte kommer att kunna ta sig ner... Har du något tips i ovanjords-saker? Sallad, spenat, mangold, ärter...?

    • Hej Karin! Jag har inte så bra koll på lerjordar, annat än att de behöver matas med mycket godsaker för att bli mullrik. Det finns mycket skrivet om detta. Läs gärna Lena Israelssons böcker eller sök på fobo.se. Hoppas du hittar det du behöver. Hälsningar Sara

  2. Martina skriver:

    Du är så inspirerande!! Det är nog som du säger man måste prova.I år ska jag försöka odla lite fler grönsaker, har längtat så många år att få sätta igång, och nu när jag läser alla dina inlägg kan jag inte hålla mig längre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *