Stäng menyn

Börja samla byttor

Små plantor squash skyddas med godislåda. Maj, 2013.

Gamla godislådor är mycket bra odlingstillbehör!

På bilden gömmer jag en tidigt utplanterad squashplanta under en låda, med hål borrade i botten (2013). Jag använder också många lådor att skydda tidigt utplanterade salladplantor med. Så tidigt som i början av juni kunde jag skörda finfina huvuden av isbergssallat genom att jag hade dem täckta med burkarna. Väntades frost täckte jag också burkarna med en filt eller väv under natten. Plantorna sår jag inomhus nu. Flera sorter, några frön av varje, så vi kan variera oss när det är dags att skörda.

Det finns fler användningsområden för tomma burkarna. Med hål i botten är de utmärkta att så i. Med hål också i locken blir lådan ett litet minidrivhus att använda både inne och ute. Funkar fint för till exempel vintersådder av grönsaker och blommor.

Utan hål är de utmärkta byttor att förvara mjölkkartonger med tomatplantor i. Det går i fyra i varje låda.

Godislådorna går att tigga till sig hos affärerna. Gratis. Återbruk.

Idag har jag fått frön till evighetstomaten, som tretusen härliga odlare spanat in i gårdagens inlägg. Tänk att tomater kan väcka sånt gensvar! Nu måste jag bara plocka fram lådan med alla andra tomatfrön och börja planera. De mjölkkartonger jag börjat lägga undan inför kommande omplantering har min man omsorgsfullt eldat upp. Vi har inte kommunicerat tomatodlingen än.
Trevlig helg!

/Sara Bäckmo

14. mars 2014