Bra dill till pallkrage? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bra dill till pallkrage?

Roligt att se att så många är nyfikna på att odla dill! Det är verkligen en bra och användbar grönsak. Här är ett gäng frågor och svar om dill.

Efter att jag delat ett inlägg om hur jag slarvsår dill och får fint resultat kom ett gäng frågor. Här ska jag försöka svara på dem.

 

En tät matta av gröna dillblad.

Dill kan sås mycket enkelt i välgödslad jord där fröerna strös ut över jorden och krafsas ner.

 

Vilken dill är bra att odla i pallkrage?
All dill kan odlas i pallkrage, under förutsättning att den trivs på växtplatsen. Som jag skrev i inlägget om hur jag lagom slarvigt odlar dill så är den ganska kräsen. Men gillar den läget växer den fint oavsett om det är i pallkrage eller på friland.

Om du vill odla dill tidigt på säsongen tycker jag att en låg sort är det bästa. Välj sorter som odlas främst för bladverket och inte för kronorna. Läs bak på fröpåsen eller i sortbeskrivningen om du köper fröer på nätet och välj låga sorter. Impecta har en sort som heter 'Bouquet' som bara blir 25 cm hög. Den är fin.

Om fröerna sås nu under vintern gror de tidigt och ger skörd kanske redan i maj, beroende på var du odlar. Ett tips är att strö ut dillfrön några veckor senare i en annan pallkrage med, kanske där någon annan gröda växer, för att få skördar som avlöser varandra.

 

Går det att odla dill under växtlampa inomhus?
Visst! Min erfarenhet är att de inte blir lika gröna, kraftiga och välsmakande som när de odlas ute eller i växthus, men ibland är det ju sekundärt. Så fröerna i små kluster i kruka, inte ett och ett. Det blir snabbt en liten rugge som kan skördas till smörgås och sallader. Välj också här låg sort och inte en sort som odlas som krondill.

 

Vilka sorter föredrar du?
Det beror på vad jag ska ha den till. 'Tetra' är en fin sort att odla för att frysa. Den går sent i blom och ger mycket blad. 'Como' har jag odlat i flera år för jättefina kronor. Och så den låga 'Bouquet' då som funkar fint både tidigt och sent på säsongen.

 
 

Vad använder du så mycket dill till?
Ja, jösses. Om någon sagt mig för några år sedan att jag skulle odla och äta så mycket dill så vet jag inte vad jag skulle trott. På allvar. Något som skiljer mitt sätt att äta grönsaker nu från tidigare är mängden. På mina smörgåsar ligger inte en klädsam liten dillvippa utan ett helt knippe dill. Jag längtar efter smaken av färsk dill under vintern och vill frossa i de läckra bladen så fort jag kan!

Vi älskar att koka dillkött, köttbollar med dill i tomatsås, gravad lax, äggröra med dill, paj med spenat och dill, och sås av creme fraich och dill till fiskbullar. Dessutom äter vi mycket färsk dill hackad i sallad. Stjälkar använder jag gärna i inläggningar och till färskpotatis. Sen är dill också en utmärkt gå-bort-present!

 

Ett bonustips! När du köper dillfrö, köp två påsar på en gång, eller tre. Dill växer fint också på hösten och det är så snöpligt att stå redo för sommarsådden och inse att dillfröna nästan är slut.
/Sara Bäckmo

11. januari 2017