11. januari 2017

Bra dill till pallkrage?

Roligt att se att så många är nyfikna på att odla dill! Det är verkligen en bra och användbar grönsak. Här är ett gäng frågor och svar om dill.

Efter att jag delat ett inlägg om hur jag slarvsår dill och får fint resultat kom ett gäng frågor. Här ska jag försöka svara på dem.

 

En tät matta av gröna dillblad.

Dill kan sås mycket enkelt i välgödslad jord där fröerna strös ut över jorden och krafsas ner.

 

Vilken dill är bra att odla i pallkrage?
All dill kan odlas i pallkrage, under förutsättning att den trivs på växtplatsen. Som jag skrev i inlägget om hur jag lagom slarvigt odlar dill så är den ganska kräsen. Men gillar den läget växer den fint oavsett om det är i pallkrage eller på friland.

Om du vill odla dill tidigt på säsongen tycker jag att en låg sort är det bästa. Välj sorter som odlas främst för bladverket och inte för kronorna. Läs bak på fröpåsen eller i sortbeskrivningen om du köper fröer på nätet och välj låga sorter. Impecta har en sort som heter 'Bouquet' som bara blir 25 cm hög. Den är fin.

Om fröerna sås nu under vintern gror de tidigt och ger skörd kanske redan i maj, beroende på var du odlar. Ett tips är att strö ut dillfrön några veckor senare i en annan pallkrage med, kanske där någon annan gröda växer, för att få skördar som avlöser varandra.

 

Går det att odla dill under växtlampa inomhus?
Visst! Min erfarenhet är att de inte blir lika gröna, kraftiga och välsmakande som när de odlas ute eller i växthus, men ibland är det ju sekundärt. Så fröerna i små kluster i kruka, inte ett och ett. Det blir snabbt en liten rugge som kan skördas till smörgås och sallader. Välj också här låg sort och inte en sort som odlas som krondill.

 

Vilka sorter föredrar du?
Det beror på vad jag ska ha den till. 'Tetra' är en fin sort att odla för att frysa. Den går sent i blom och ger mycket blad. 'Como' har jag odlat i flera år för jättefina kronor. Och så den låga 'Bouquet' då som funkar fint både tidigt och sent på säsongen.

 
 

Vad använder du så mycket dill till?
Ja, jösses. Om någon sagt mig för några år sedan att jag skulle odla och äta så mycket dill så vet jag inte vad jag skulle trott. På allvar. Något som skiljer mitt sätt att äta grönsaker nu från tidigare är mängden. På mina smörgåsar ligger inte en klädsam liten dillvippa utan ett helt knippe dill. Jag längtar efter smaken av färsk dill under vintern och vill frossa i de läckra bladen så fort jag kan!

Vi älskar att koka dillkött, köttbollar med dill i tomatsås, gravad lax, äggröra med dill, paj med spenat och dill, och sås av creme fraich och dill till fiskbullar. Dessutom äter vi mycket färsk dill hackad i sallad. Stjälkar använder jag gärna i inläggningar och till färskpotatis. Sen är dill också en utmärkt gå-bort-present!

 

Ett bonustips! När du köper dillfrö, köp två påsar på en gång, eller tre. Dill växer fint också på hösten och det är så snöpligt att stå redo för sommarsådden och inse att dillfröna nästan är slut.
/Sara Bäckmo

4 svar till “Bra dill till pallkrage?”

 1. Kitty skriver:

  Bouquet testade jag att vinterså förra året. Jag kunde börja skörda av den samtidigt som rädisa och spenat. Jättegod! Iår ska jag också odla massor av dill. Älskar dill! Nu ser det ut som att jag får göra en odlingsplan till... egen trädgård tycks inte räcka till mer... 😉
  /Kitty

 2. Gillian Jakobsson skriver:

  Jag använder dill med fiskfilé att göra piroger( inbakad pannkaka)

 3. Benni fra Norge skriver:

  Jeg elsker dill og dyrker sortene Bouquet og Tetra (ikke så stor skilnad).
  Jeg sår alle steder; inne, i drivhus, ute som vinter/vårsådd i små plastbeger, i pallekarm og på friland.
  Jeg kunne dyrke dill bare for å kunne kjenne den herlige duften - så fantastisk lukt.
  Lukten av dill og sitron.. finnes det noe bedre?
  Men jeg dyker dill også for smaken selvfølgelig.
  Dillstuede poteter med hvitløk og fløte, hjemmelaget gravlaks med dill og akevitt, i salater, i eggerøre, i kryddersmør på fisk og sjøkreps, for å nevne noe.
  Tenk å gå ut å plukke helt nye tidligpotet og dill i hagen og koke potetene med dill. Da trenger jeg kun en klatt smør på - så er jeg kjempehappy. (gud som jeg lengter etter nypoteter med dill!!!)
  Dill kan brukes til nesten all mat dersom man liker dill da.

 4. Britt Risberg skriver:

  Befinner mig just nu i Grekland där man gärna äter en vintersallad till varje mål så här års. Den består av skuren romansallat, salladslök, finskuren kål - och massor av dill! Jättegott och fräscht!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *