Brännskador av grönsaker

En del grönsaker kan konstigt nog ge en slags skada i huden, inte vid matlagningen utan i trädgården. För några år sedan behövde vi åka till sjukhus med barnen sedan de fått märkliga brännskador.

Morötter ser harmlösa ut men blasten kan ge brännskador på solexponerad hud.

 

Sommaren är en härlig tid. Vi är ute så mycket vi kan och jag njuter av att se barnen göra riktiga sommarlovsgrejer. Just nu bygger de oändliga projekt av gamla möbler som ska till tippen och susar omkring i min mans avlagda skjortor i en lek som går ut på att sila vatten, tvätta, hänga på tork och sedan göra allt om igen.

Den här sommaren har de varit minimalt intresserade av sin trädgård i pallkragar. Sallaten står fortfarande orörd, medan stora tråg av ärtskott flankerar nybygget och ger grönt till påhittade fikastunder. En del av mer exklusiva soppor och röror hämtar de ingredienser till i köksträdgården.

 

Några tillbud
Trädgården är förstås en genial lekplats för barnen. Några gånger har vi dock råkat ut för obehagligheter. Jag har tidigare skrivit om hur ett av barnen trillade ner i en vattentunna, ett annat har ätit rabarberblad och fått kraftiga kräkningar och samma barn hade också oturen att som knappt ettåring bli stucken i munnen av en geting. Då kom ambulansen under stor dramatik, men allt gick bra.

 

Blåsor och märken
För några år sedan hände dock en högst oväntad sak, som orsakade ett besök på sjukhus och en del huvudbry hos läkarna. Alla (då tre) barn hade fått märkliga skador på hela bålen och någon på armarna. Det såg ut som om något mycket varmt runnit längs kroppen. Inga öppna sår fanns på huden men stora röda blemor och i vissa fall blåsor som såg obehagliga ut. Barnen hade inte ont men vi ville förstås veta vad det var.

På barnakuten tittade flera på blemorna men kunde inte dra några slutsatser om vad det var, annat än att det liknade brännskador. Det ansågs inte vara något allvarligt och vi fick ett uppföljande samtal på telefon en tid senare.

Några efterforskningar senare visade det sig att barnen fått brännskadorna då växtsaft från persilja och morot runnit ner längs bröstkorgen då de varit ute i trädgården och mumsat. Kombinationen växtsaft, bar överkropp och sol är ingen bra kombination och kan alltså orsaka en typ av brännskada. Det tog månader för skadorna att blekna och försvinna, jag trodde länge att de skulle bli kvar på huden. Så småningom försvann de dock.

 

Fytofotodermatit/fytodermatit
Fenomenet kalls för fytofotodermatit eller fytodermatit. Som jag förstått det handlar det om växtsaft från en del flockblommiga växter, som palsternacka, persilja, morot och andra som i kombination med solljus kan ge brännskador på huden. Det finns ju andra växter som ger liknande symptom, till exempel Moses brinnande buske och björnloka, men det är inte många som vet om att några av våra vanligaste grönsaker kan ge samma typ av skada.

Jag har alltid varit väldigt tillåtande i trädgården och barnen får hämta det de vill till sina lekar och äta av det mesta. Men sedan den här händelsen är jag noga med att de inte leker och slabbar med till exempel morotsblast (som ju annars är ätbar och god i till exempel sallader) när de inte har kläder på sig.

Det är inte bara barn som kan drabbas, förstås. Den som river blast av palsternacka eller annat i bitar och får växtsaft på händerna kan också drabbas. Vi tog bilder på skadorna som uppstod men har dem inte kvar, så jag kan inte visa hur skadorna såg ut. Det är vanskligt att söka efter brännskador av växter på nätet eftersom det dyker upp så mycket irrelevant.

Hoppas vi klarar oss från liknande skador nu när vi har ännu en nyfiken liten knodd som vinglar omkring i trädgården. Håll tummarna!
/Sara Bäckmo

 

10. juli 2017

17 svar till “Brännskador av grönsaker”

 1. Ninnie skriver:

  Det här med lime och citrus verkar vara samma problem!

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vaxtsaft-och-uv-stralning-kan-orsaka-hudutslag

  ....och Jätteloka/Björnloka-problemet är ett elände att hålla isär!
  Det är svårt att förstå att den ena ger problem men inte den andra, när de är så lika!
  ....och när så "enkla" vanliga saker som morot kan ge liknande effekt!

  Ninnie

 2. Anders skriver:

  Läste om det i en gammal bok en gång. Hur de använde morotskivor i ansiktet för att få utslag och simulera sjukdom. Tur att det gick bra för barnen.

 3. Ingela Andersson skriver:

  Jag måste ha handskar på mej när jag tjuvar på tomaterna. Annars får jag utslag.

 4. Veronica Bick skriver:

  Jo samma utslag som du beskriver på dina barn lyckades jag få förra sommaren. Var mycket obehaglig innan jag kunde koppla vad det var. Har odlad palsternackor under flera år men tydligen inte gallrat dem soliga dagar med linne. Kanske jag åkte till stranden efteråt dessutom? Riktigt stora blåsor som gjorde riktigt ont. Trodde nog jag var på väg att dö ett tag 😉 dessutom var märkena kvar länge på huden.

 5. Gunvor skriver:

  Lustigt att detta kom upp i dag då jag hade en liknande upplevelse när jag var ute och plockade blad av sallat. En stund efter jag kommit in så var det som jag bränt mej på nässla på ena armen. Jag gick ut igen och kollade om det smugit sej in en nässla och det hade det inte, men det var någon sort som var så besk att jag ansåg den oätbar. De bladen hade en växtsaft som var mjöllkaktig och klibbig, nåt jag aldrig upplevt med sallat..

 6. Annika skriver:

  Hej
  Jag har bränt mig ordentligt när jag rensade ogräs under en rabatt med Moses brinnande buske. Hela armen fullt med blåsor och röda blemmor.

  Tänk vad stark och oberäkenelig naturen är !!????

 7. Lovisa skriver:

  Vilket sammanträffande att du skriver om detta nu - och tack för att du löste mysteriet med mina mystiska utslag.

  I måndags kväll fick jag nämligen kliande utslag längsmed underarmarna. Påminde om brännässelutslag till känslan och såg ungefär likadant ut Trodde att jag rivit mig på någonting ute i landet, men kunde inte riktigt bli klok på vad. Nu förstår jag att det sannolikt är palsternackan som är boven. Rev av flera stjälkar, och träd sedan itu dem med händerna inne i köket då jag skulle använda dem i min smoothie. Måndagen var dessutom en av hitills få soliga dagar och vi satt ute på båda kafferasterna och lunchen.

 8. Lena skriver:

  Tack, där fick jag svaret på det jag trott var en märklig allergi. När jag håller på med morötter får jag typ nässelutslag på händerna, men bara ibland. Jag har trott att det varit för att morötterna är färska, men det är alltså detta det handlar om.

 9. Ulli skriver:

  Jag drabbades av detsamma i 13-årsåldern. Mitt ena lår fick stora vätskefyllda blåsor. Jag fick höra att det var pepparrotens stora blad i kombination med solen. Jag gick bara förbi dem och bladen rörde vid låret.

 10. Mia Pålsson skriver:

  Min mor fick hemska brännskador på händerna av blomsterkrasse. Hon nöp av utblommade stänglar barhänt och fick veritabla köttsår.

 11. Anna skriver:

  Syrran, helt klart vuxen, fick elaka brännskador på armar, bål och ben för några år sedan. Detta efter utrensning av fjolårets palsternackor som övervintrat i landet, en härlig solig dag i maj. Det blev många och stora blåsor som sprack, blev infekterade och tog flera månader att läka med flera omgångar antibiotika (pga infektioner i såren från blåsorna). En riktigt jobbig sommar. Hon hade turen att iaf snabbt komma på vad det var tack vare att hon mindes mina liknande blåsor från mitt utbytesår i USA när jag hade för mkt närkontakt med poison ivy. Jag behöver knappast berätta att hon aldrig arbetar barhudad i landet mer och ALDRIG kommer att odla palsternacka igen???

 12. Tack för inlägget. Det förklarar rodnaden på mina underarmar. Hälsar Helena

 13. Margareta Jonsson skriver:

  Har fått sådana utslag (ofta med blåsor) i flera år, har trott att det bara varit av gurkört o squash, men förstår nu att det även kan vara av morots-o palsternacksblast. De håller i sig i flera veckor. Någon som har tips på något som lindrar klådan eller får dem att läka ut snabbare?

 14. Christina Palmer skriver:

  Jag får utslag av Tuija-och squashblad, röda prickar som svider en stund men försvinner efter ett tag.

 15. Johanna skriver:

  Tack för infon! Hade aldrig hört talas om detta förut (utöver björn- och jättebjörnlokan) och råkade ut för brännblåsor från palsternacka för första gången i år. Lade upp bilder på odlingsbloggen för den som vill se. Nu hade jag tur och fick saft på väldigt små områden, men bilderna kanske kan hjälpa någon ändå.

  https://hojdenstradgardskollektiv.wordpress.com/2019/08/18/varning-for-palsternackan/

 16. tänkte rapportera här att jag fick brännblåsor efter att ha blivit riven av humle. första gången på kanske fem år, jag har blivit riven ofta men denna gången blev det stora vätskande blåsor av det. handskar och långärmat i framtiden! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *