Bringar ordning i kaoset av fröpåsar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bringar ordning i kaoset av fröpåsar

Så här ser en del av min frösamling ut efter en odlingssäsong. Nerkörd i korgar ligger alla påsarna och ser pinsamt vanvårdade ut. Men jag sorterar dem på ett kick.

Det är många som undrar över hur jag organiserar mina sådder och fröer. För det underlättar förstås om det finns någon slags organisation bakom sådderna, de är ju liksom grunden till allt som växer under säsongen.

Jag har provat en hel rad olika sätt att få bra ordning men på ett eller annat sätt slutar det mesta i ett slags kaos i mitten av säsongen. Och så bannar jag mig själv och tycker det är fånigt att det inte funkar bättre. Jag har till exempel investerat i en mängd pärmar med plastfickor och gjort system med uttjänta smala plastbackar från Sveriges Radio (som musikarkivet av CD-skivor tidigare sorterades i). Jag har försökt följa en mängd olika såscheman, mer eller mindre avancerade.

Men för mig verkar det allra enklaste fungera bäst, även om det betyder att jag behöver göra om proceduren en gång mitt på sommaren när kaoset infunnit sig. Som stöd har jag också ett slags såschema, mer som en påminnelse om vad jag behöver ha för frön hemma och när. Allt det här finns beskrivet i boken om Skillnadens Trädgård.

Jag hämtar helt enkelt mina korgar med fröer och förbereder därefter små backar eller lådor märkta med månadernas namn. Jag har också en låda för sommarblommor respektive perenner, en låda för tunnelväxthus och eventuellt en låda för varmbänken.

Sedan sorterar jag in fröerna i den låda då jag tänkt att så dem. Och här kan jag använda mitt såschema som stöd. Jag kikar också på fröpåsarnas rekommendationer om jag är osäker, men för det mesta vet jag när jag vill eller brukar så de olika grönsakerna. Många gånger stämmer det inte alls med rekommendationerna. Den här första sorteringen blir också en slags inventering av fröförrådet då jag antecknar vad jag behöver köpa nytt.

 

Fröpåsar som står i plasttråg märkta med månadsnamn.

En del av fröpåsarna är insorterade månadsvis i plasttråg.

 

Fördelen med att ha fröerna i respektive bytta är att jag i början av månaden helt enkelt grabbar den aktuella byttan och sätter igång att så, utan att behöva hålla mig till särskilda datum eller så. Ska jag förså grejer sorterar jag ut en hög med påsar av sorter som är lämpliga för det och gör likadant med det som sås på till exempel friland. När jag sått en grönsak och vet att jag ska så den några veckor senare igen sätter jag tillbaka den i den månad då det är dags för sådd nästa gång. Eftersom jag ofta har barnen med mig när jag sår tycker jag att det här funkar kanonbra, jag behöver aldrig tänka på vad som ska sås eller inte utan bara sår det som står i rätt bytta.

Nån gång i mitten av säsongen har det ändå blivit ganska rörigt i lådorna. Då brukar jag gå igenom och sortera ut det som är inaktuellt och placera om det som hamnat fel.

För mig funkar det bra att ha både byttorna med fröpåsar och ett litet schema att hålla mig till. Då kan jag bocka av och se till att jag inte saknar något och framförallt att jag inte glömmer att så någonting. De flesta saker sås vid många tillfällen varje säsong och jag vill helst inte missa en omgång.

På sommaren tar jag oftast med mig byttan med fröpåsar direkt ut i köksträdgården och bläddrar igenom fröerna allteftersom jag passerar ytor som är möjliga att så. Det är bra att göra det på plats för då blir jag lättare påmind om vad som kan passa i förhållande till växtföljd och vad annat som växer runt omkring.

Vad har du för tips när det gäller sortering av fröer och att organisera sådder? Dela gärna med dig!
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Lättodlade lådor till våren
Börja förbered nya sådderna
Så lyckas jag med kålsådden

 

06. december 2015