Broccoli 'Baby Matsuri' - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Broccoli 'Baby Matsuri'

I min trädgård odlar jag en låg och kompakt broccoli, som ger särskilt fin utdelning tidigt på året i växthuset. De stora toppskotten är delikata. Sorten heter 'Baby Matsuri'.

En hand vid ett stort grönt broccoli-toppskott.

Broccoli 'Baby Matsuri' i landet sommaren 2019.

 

Nu ska du få möta en liten goding från min odling. När jag odlade den första gången var jag lite överraskad eftersom resultatet i min trädgård inte riktigt stämde överens med sortbeskrivningen från fröleverantören. Men när jag sedan förstod hur den växer i min trädgård och vilken nytta jag har av just precis en sådan sort, då blev det snabbt en favorit.

 

Läs mer: Odla broccoli för stor skörd hemma

 

'Baby Matsuri' införskaffades första gången för att sortbeskrivningen hintade om en småvuxen broccoli med kompakta små toppskott och sidoskott. Dessutom skulle den vara snabbväxande. Jag sådde på vintern för att odla i tunnelväxthuset tidigt, men skörden dröjde. Toppskottet ville liksom aldrig sluta växa och till slut fick jag skörda innan det egentligen var klart. Jag behövde platsen till annat. Så förvånad jag blev!

 

Första skörden av 'Baby Matsuri', försommaren 2017. Toppskottet var överraskande stort och inte ens färdigvuxet då jag skördade. Från samma sådd skördades ett toppskott som vägde drygt 900 gram.

 

Jag har odlat 'Baby Matsuri' sedan 2017 och aldrig blivit klok på varför den sägs ge små toppskott. Såklart kan de skördas när de är betydligt mindre, men det vill man ju helst inte om det finns potential till dubbelt så stora toppskott... Om det är något som är "baby" på plantorna så är det väl just att plantorna inte blir så stora.

 

Läs mer: Odla tidig broccoli i växthus

 

Om man slipper angrepp på plantan är också bladen mycket goda att äta. Och bäst är att skörda toppskottet med så lång stam som möjligt. Också stammen kan ätas. Jag brukar skala bort de hårda yttre delarna och sedan äta den rå, kokt eller stekt. Den är delikat!

 

Ett toppskott av broccoli ligger på torkat gräs.

Nyskördat toppskott med vissa av bladen kvar.

 

Sidoskott av broccoli, i bakgrunden rött hus.

Här är ett sidoskott från plantan, som efter lång tid äntligen vuxit fram.

 

På andra sorters broccoli växer det framsidoskott i rasande fart, men efter att toppskottet är skördat syns inte ens tecken på sidoskott på den här plantan av 'Baby Matsuri'.

 

Till skillnad från en del andra broccoli-sorter så har 'Baby Matsuri' inte utvecklat lika många sidoskott. Efter att toppskottet skurits av tar det rätt lång tid innan nya skott växer fram och det är inte ens säkert att alla plantor sätter sidoskott. Jag har kommit att odla 'Baby Matsuri' mer för en engångsskörd och istället för att vänta på sidoskott odlat fram nya plantor som ger skörd på hösten.

Nedan kan du se videos både på sommarskörd och höstskörd av 'Baby Matsuri'.

 

 


 

 

Bäst är 'Baby Matsuri' att odla tidigt på året, för skörd på sommaren. En sommarsådd i juni hinner ge skörd på hösten, men om det är syftet väljer jag helst andra mer härdiga sorter.

Dessvärre är det inte så lätt att få tag i frö till 'Baby Matsuri'. Jag har köpt från brittiska fröfirman Plants of Distinction eller från deras svenska återförsäljare. Nu när Storbritannien lämnat EU är det mycket svårt att köpa frö från England, liksom andra länder utanför EU. Men om du skulle råka på sorten i ett fröbyte eller i en webbutik i framtiden tycker jag att du ska köpa en påse och prova. En riktigt läcker broccoli!

 

Ett stort grönt toppskott av broccoli.

Vackert va! Tänk att det går att odla så här fina grönsaker hemma. Dessa plantor växte i en täckodling av ull och har stått under en specialfiberduk som skydd för fjäril och mal, under hela växtperioden.

 

Det är inte svårt att odla broccoli hemma. Det är en av de mest värdefulla kålsorterna. Uppskattad av alla i familjen, lätt att hitta användning för färsk, lätt att lagra i frysen. Också bladen är goda i matlagningen. Jag brukar använda dem till paj och soppa, precis som grönkål och svartkål.

 

Läs mer: Frågor och svar om broccoli

 

Prova gärna att så lite broccoli till våren. Eller redan nu på vintern. Det är en av alla kålsorter som funkar fint att så i vintersådd, om du vill spara lite plats inomhus. Vintersådd broccoli ger dock inte så tidig skörd som om du odlar några plantor i växthuset riktigt tidigt på våren.
/Sara Bäckmo

 

28. januari 2021