23. november 2014

Bryt ny mark genom att täcka

Så här har jag gjort flera nya bäddar i trädgården, helt utan att gräva.

Så här har jag gjort flera nya bäddar i trädgården, helt utan att gräva.

En av anledningarna till att det dröjde så innan jag gjorde slag i saken och förverkligade drömmen om en köksträdgård var att jag inte kunde lista ut hur jag skulle starta. Många undrar samma sak och hör av sig med frågor:

”Hej!
Min troliga kolonilott blir ett område som inte varit brukat på cirka fyra år. Hur gör jag smartast för att komma igång och få bort ogräset. Jag bor i Jämtland och vi har tjäle i backen nu. Hälsningar Christin”

Själv hade jag den stora fördelen av att ha en granne med grävmaskin som hjälpte mig att under två dagar skala bort det översta lagret av gräs, sly, hallonsnår och sten i marken det år jag slutligen kom till skott. Då kunde jag snabbt komma igång och förbereda bäddar efter att jag köpt många ton jord.

I ett koloniområde gissar jag att det är svårare att köra in grävmaskiner…

Mitt tips till dig som vill bryta ny mark, och har en yta att jobba med som är verkligt svår, är att täcka ovanifrån. På så sätt förmultnar gräs och ogräs och du behöver inte gräva.

Jag har flera områden i min trädgård där jag praktiserat och praktiserar det här och resultatet har blir fint. Det hela är mycket enkelt och går bra att göra även om marken är frusen.

Om du vill ha bäddar i ramar fixar du bygget först. Därefter täcker du marken med tidningar, kartong eller liknande. Täck ett lite större område än själva ramen så att det inte växer in ogräs i bädden.

Efter detta matar du på med allt möjligt organiskt material du kan komma över. Varva materialet så det blir kompostlikt. Det funkar också fint att till exempel enbart lägga på ett tjockt lager löv eller halm över tidningarna.

Låt sedan täcket ligga kvar under hela vintern. Är du rädd att täcket ska blåsa bort i höst- och vintervindarna kan du lägga över några gamla brädor, kompostgaller, en plåt eller något annat som håller materialet på plats. I min trädgård har det räckt att jag blött ner täckmaterialet då det är på plats, då tyngs det ner av vätan och stannar kvar.

Till våren då det är dags att börja odla kan du göra på flera sätt. Är bädden någorlunda liten kan du täcka hela området med jord, egen eller köpt på påse. Vill du snåla och inte täcka hela ytan kan du krafsa upp rännor i din bädd och fylla dem med jord, alternativt putta undan hålor i materialet som du fyller med jord. I jorden planterar eller sår du sedan dina växter.

Det är också möjligt att odla till exempel potatis direkt i täckmaterialet.

Min erfarenhet är att en sån här bädd kräver lite extra passning med vatten eftersom den är ganska luftig. Själv har jag kommit runt det genom att täcka odlingsytan omsorgsfullt. Täckmaterialet gör att fukten i jorden inte dunstar lika fort.

I min trädgård har jag just nu ett stort område nya perennland som jag förbereder på det här sättet. Jag har täckt rabatterna med tidningar och ensilage, ytan under är inte grävd eller vänd alls. Till våren planterar jag pumpor och/eller potatis i hålor med jord i täckmaterialet. Rotsystemen kommer hjälpa mig att bearbeta grässvålen under tidningarna, som förmultnar allteftersom. År två planerar jag att strö ut ett tunt lager jord över ytan och direktså ettåriga sommarblommor. År tre planterar jag ut perennerna. Ett långsiktigt projekt som kräver minimalt med arbete. Det sköter sig självt.

Som en bonus är det lätt att täcka marken mellan bäddarna med markväv och sedan halm, flis eller bark. Då har området jättefina gångar mellan bäddarna, istället för ett ogräshav!
/Sara Bäckmo

7 svar till “Bryt ny mark genom att täcka”

 1. […] För dig som blir intresserad av täckning finns här en mycket bra text att läsa genom tidningen Land. […]

 2. Christina skriver:

  Och om det dessutom finns mördarsniglar i området? Är det dumt att göra det här på hösten, så de får fler övervintringsställen?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Jag är alldeles för grön på det här med mördarsniglar för att säga något om det. En del menar att täckodling förvärrar situationen med sniglarna medan andra säger att det inte spelar någon roll när de väl är i trädgården. Jag har fått sniglar först i år men tänker fortsätta att täckodla och leta efter sätt att anpassa den för att kunna odla vidare så. Prova dig fram! Hälsningar Sara

 3. Barbro skriver:

  Frigående höns i odlingsområdet före sådd och efter skörd har tagit hand om snigelproblemet hos mig. Finns numera endast ett fåtal kvar. Tidigare var det fullständigt omöjligt med all slags odling trots daglig plockning av sniglar. Så glad att jag har höns nu:)

 4. cecilia lejon skriver:

  Jag lägger blöta tidningar, halm o jord på alla ytor som jag ska odla på nästa år, Pantersniglarna Älskar halmen, men de går inte på grödorna, hade fullt av pantrar i ytan bland potatisen upptäckte jag när jag tog upp den, men potatisen var det inget fel på. Jag odlar mest i upphöjda trälådor, samma modell där, inga sniglar i lådorna än så länge, jag t.om. pantrar i bikuporna, de äter inte honung, o bina känner sej inte hotade. Pantrar äter mördarsniglar o deras ägg...jag har inga mördarsniglar ännu, den sorgen får jag ta då.

 5. Katarina skriver:

  Hej. Jag har tidigare gjort bäddar på ditt sätt också Sara ,och gör ibland så än idag. Nu i år fick vi mer mark. Jättekul. Men vi har mest hånskratt.Det är ca 100kvm gammal vall. Ja och hemskt med rotogräs i som kvickrot oc en annan sort jag aldrig sett tidigare. Det är som kvickrot men mycket grövre, ungefär upp till lillfingertjockt . Vi har fått hjälp att harvat till ytan så de störta tovorna kom upp. Så undrar jag om du provat odla i en bädd med bara ogräs.??? Jag tänkte det blir så mycket av grästovor och rotogräs att jag inte ville/orkar inte köra bort det. Utan det måste ju bli jord det också någongång. Tänkte kanske att det skulle gå nästa år om ett litet området, som en stuka , fick fick ligga väl inpackad i i år iafall. Kanske man kunde odla i det då...??? Dör rotogräs på 1-2-3år? Då kan man kanske använda jorden igen? Vad tycker du Sara

 6. William R skriver:

  Hej Sara,

  Intressant med täckodling. Jag är en nybliven ekologisk jordbrukare. Jag är intresserad av att testa detta på lite större skala. Vad tror du händer om jag täcker en vall på ca 1 hektar med ensilage på hösten. Tror du då vallen blir bruten till våren? Obs, jag tror inte det är görbart att täcka marken först med tidningspapper eller liknande.

  Mvh
  William R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *