Bukett från blomstermix - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bukett från blomstermix

Titta så fin! Det här är en bukett från sommarblommor i en frömix. Blandade blommor från ett sommarland, blev en färgglad bukett att glädjas åt.

En man i arbetsbyxor håller en färgstark bukett i blått, gult, vitt och lila.

En bukett blommor från Erika och Elias trädgård, september 2020. Foto: Sara Bäckmo.

 

Vilken otroligt härlig smällkaramell den här buketten blev! Jag bjöd hem mig själv till vännerna Erika och Elias i grannbyn i höstas. Mest för att ge bort ett fång fänkål, men blommorna hägrade lite också. I deras nya köksträdgård växte nämligen blommor som jag inte hade hemma och det kändes lite kul att få gå loss i landen och göra en bukett av det som fanns där. Det blev en bullig historia i väldigt svenska sommarfärger.

Nedan kan du se en video som vi spelade in när vi plockade blommorna och gjorde buketten. Inspelning och fotografering skedde i september 2020.

 

 

Skippade pepparroten

De stora bladen som sattes runt buketten alldeles i slutet, var pepparrot. När buketten var klar och jag kikat på den ett tag, ångrade jag mig och tog bort bladen. Buketten var mycket finare utan de vräkiga bladen! Skönt att veta att man kan både ta bort och lägga till saker i en bukett, den är kanske aldrig riktigt klar helt.

Som du ser i videon håller jag på och småpillar en del när jag gör buketten. Lägger dit stjälk, snurar, fixar till, lägger dit fler stjälkar, snurrar igen och så vidare. Funkar perfekt tycker jag, när jag vill göra en stor bukett där alla blommorna bildar nästan som ovandelen av en boll.

Sättet en sån här bukett görs på brukar kallas för spiralform. Du kan läsa mer om den i länken nedan.

 

Läs mer: Lär dig binda bukett i spiralform

 

Foto Sara Bäckmo

Foto Sara Bäckmo

Foto Sara Bäckmo

Foto Sara Bäckmo

 

Blomster-mix

Det finns många olika varianter av sommarblommor i mixade påsar. Olika hos olika leverantörer. Sorterna har ofta olika namn och är sammansatta av blommor med olika syften. En del ska locka pollinatörer, andra vara extra bra för jorden eller fylla trädgården med blommor som avlöser varandra ända fram till frost.

Blomstermix behöver bara strösslas ut över landet och myllas ner i jorden. Ofta räcker fröerna till ett ganska stort område. Alla sorter blommar inte exakt samtidigt. En del har blomning som kan bli ganska kort, eftersom blommorna utvecklar frö om de inte knipsas av precis då de blommat över.

Flera sorters blomstermix har blommor som kan sås på vintern, genom vintersådd. Men säkrast är att så på våren, eftersom vissa sorter antagligen gror bäst i uppvärmd jord.

 

KNOPP AV SOLROS

Det finns flera delar av rosenskära som är vackra i olika sammanhang. I grönsakslandet gillar jag i huvudsak blommorna, men också det dill-lika bladverket och de gulliga knopparna är fina i buketter.

 

 

Här syns den fina, nästan lite taggiga, knoppen av solros. Foto: Sara Bäckmo.

En man håller en bukett i händerna.

De vita blommorna i buketten är en perenn som heter pärleternell. Lite papperslik i blombladen och superfin i buketter. Foto: Sara Bäckmo.

En bukett framför en svart ladugårdsdörr.

De gröna bladen i buketten är toppskott av jordärtskocka. Foto: Sara Bäckmo.

En man håller en bukett framför sig.

Visst blir man sugen att odla blommor i de här färgerna i sommar! Somrigt, svenskt och glatt. Foto: Sara Bäckmo.

 

Blommor i buketten

Helt ärligt känner jag inte igen riktigt alla blommor i den här buketten. Den lila toppiga växten är ett ogräs, som jag inte har en susning om vad den heter. Men övriga blommor är lättare att säga namnet på.

 

  • kranskrage
  • pärleternell
  • blåklint
  • solros
  • vallmo (frökapsel)
  • klätt

Känns härligt att se de här bilderna nu på vintern. Då kan vi drömma oss bort till sommaren. Och glöm inte att det finns en hel massa olika blomstermix från olika fröleverantörer att satsa på. Toppen till land där du inte vet var du ska odla. Ger massor av blommor i olika färger!

 

Text & foto: Sara Bäckmo

 

23. januari 2021