Byggbeskrivning: Bygg din egen trädgårdskompost - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Byggbeskrivning: Bygg din egen trädgårdskompost

Här kan du läsa hur du bygger din egen kompost med två fack. Bygget är enkelt och du klarar det själv. Kom ihåg att en sned kompost också är en kompost. Sätt igång och bygg!

Hur man bygger träkompost

Så här ser min nya kompost ut. Rejäl, men superenkel. Här kommer jag att kunna göra jord av trädgårdsskräp i många år framöver. Foto: Ida Sjöö.

 

Jag har äntligen gjort slag i sak och byggt mig en rejäl trädgårdskompost i min lilla trädgård på berget. När den nya odlingen nu är inne på sin tredje säsong här blir det så mycket växtmaterial under året att jag inte klarar att ta hand om allt på enkelt sätt, utan att ha en kompost. Nu kan jag förvandla trädgårdsskräp till jord i komposten och samtidigt använda passande material i täckodlingen. En mycket bra och arbetsvänlig kombo.

Komposten är byggd enligt samma princip som min enkla kompost hemma på Skillnadens, fast med virke som just inte är spillbitar. Om du vill hämta inspiration från min spillvirkeskompost kan du kika i länken nedan.

 

Läs mer: Kompost av spillvirke med två fack

 

Nya komposten på berget

Komposten står stadigt på marken, som är täckt av flis just här. Bredvid står en doftschersmin, som antagligen kommer att gå bananas nu när massor av näring från komposten kommer den tillgodo. Foto: Ida Sjöö.

 

Om att bygga

Jag älskar att bygga! Det har jag gjort ända sedan jag var liten. Jag har lärt mig att bygga av min pappa, genom att testa, våga fråga och framför allt genom att inte ständigt låta andra göra saker åt mig. I min familj är det jag som bygger och köper verktyg, min man delar inte intresset. Det är väldigt praktiskt, jag får härja fritt. Det mesta blir bra, men ibland inte. Så är det ju också när män bygger.

Många som läser Skillnadens är kvinnor och en del uttrycker sin egen längtan efter att bygga, åtminstone att prova. Men så vågar man inte, kanske inte får använda partnerns verktyg, för höra att det blir fult, att man inte kan och så vidare. Här vill jag verkligen uppmuntra dig till att stå på dig! Be vederbörande att stötta dig i din dröm. Det är hysteriskt roligt att bygga. Jag blir så stolt när jag genomfört ett projekt, stort som smått. Och jag älskar att jag är en förebild för mina barn i detta. Vågar jag så vågar de. Och vågar jag så vågar du. Skaffa en såg och sätt igång.

Jag har gjort fler blogginlägg om saker jag byggt. Kika gärna i länkarna nedan för mer inspiration.

 

Odlingslådor av kraftigt virke
Enkel portal till trädgården
Växthus av fönster del 1
Växthus av fönster del 2
Kompost av spillvirke med två fack

 

Sara komposterar i nya komposten

Det är otroligt tillfredställande att bygga själv och sedan använda det jag skapat. Det behöver inte bli perfekt, många skavanker syns inte. Eller, ser du nån? Foto: Ida Sjöö.

 

Om komposten

Den här komposten har byggts i en storlek som får plats just här. Din kompost kan byggas både större och mindre, utifrån dina förutsättningar. Lägg till eller dra ifrån några centimeter på bredd, höjd eller längd. Men kom ihåg att processen i komposten blir bäst om rejält med material kan fyllas upp i bingarna, det blir sämre resultat med mindre volym.

Mått färdig kompost
Längd: 200 cm
Bredd: 90 cm
Höjd: 90 cm

 

Virket som används är vanliga bräder och nåt som liknar stolpar. Inget är tryckimpregnerat. Måtten på virket är enligt nedan, cirka.

Mått bräda
Bredd: 17,5 cm
Tjocklek: 2,5 cm

Mått stolpe
Bredd: 7,5 cm
Tjocklek: 4,5 cm

 

Du behöver

  • 6 st stolpar till hörn och mittsektion - 90 cm långa
  • 13 st brädor till sidor och mittsektion - 90 cm långa
  • 9 st brädor till bakstycke och front - 200 cm långa
  • spik
  • hammare
  • såg
  • vattenpass
  • penna
  • tumstock

 

Komposten byggs med två bingar. Mellan bingarna sitter en mittsektion av brädor, glest sammanfogade mer likt ett staket än en vägg. Den ena bingen (den högra i mitt fall) fylls först med färskt trädgårdsmaterial. När den bingen är helt full efter en tid, vänds materialet ner i den andra (den vänstra i mitt fall). Nästa gång bingen med färskt material är full och ska vändas, måste först bingen med komposterat eller halvkomposterat material tömmas. Komposteringen har då gett färdig kompostjord eller halvförmultnad kompost att använda i odlingen. Bägge delar är lika bra. Jag ska återkomma senare med en guide för hur du använder en sån här kompost på bra sätt.

Frontens översta två brädor på komposten är avtagbara, för att underlätta när komposten vänds.

Jag har spikat ihop min kompost, men det går lika bra att skruva.

 

Bygg din egen kompost i trä

Det går utmärkt att banka ihop komposten med hammare och spik, men om du föredrar att skruva är det lätt med. Se till att varje bräda har minst två spikar i var ände, för att komposten ska hänga ihop bra och brädorna inte hamna på sniskan. Foto: Ida Sjöö.

 

Gör så här

Såga till alla delar som behövs till komposten. Det går snabbast med en kap-såg, men det går också bra med en vanlig fogsvans.

Jämna till marken så den är plan. Spika ihop en enkelram med två långa brädor och två korta. Kolla med ett vattenpass att ramen står någorlunda rakt och justera underlaget om det behövs. Du behöver inte passa ihop allt perfekt eller jobba ihjäl dig för exakt räta vinklar. En skev kompost är också en kompost.

Fäst varsin stolpe i hörnen genom att spika fast bräderna på stolparna.

Spika på ett varv brädor till runt om hela komposten. Kolla gärna med vattenpasset så att stolparna inte är för sneda. Fortsätt sedan spika på brädor på sidor och bakstycke tills det är totalt fem brädor på höjden. Framstycket består av två brädor än så länge.

 

Se mer: Vänder min nya kompost med två fack - del 1

 

Nya komposten på berget

Sidorna på komposten består av fem kortare brädor som spikas över varandra på stolparna. Två spikar i var ände. Foto: Ida Sjöö.

Nya komposten börjar fyllas upp

Mittsektionen består av endast tre kortare brädor och stora glipor. Här kan kompostens insekter och småkryp förflytta sig mellan bingarna. Foto: Ida Sjöö.

 

Lägg två kvarvarande stolpar på marken och spika fast tre korta brädor på dessa så de bildar ett mittstycke, två spikar i varje ände på brädorna så att inte stycket blir vingligt.

Passa in mittstycket mitt på komposten och spika fast.

Spika eller skruva fast de två övriga brädorna på fronten, men var noga med att inte spika i hela spiken. Du ska kunna dra ur den hjälpligt när du behöver montera av fronten för att enklare tömma komposten.

Fronten kan fästas på många olika sätt, du hittar en finurlig lösning som passar dig. Detta funkar fint för mig.

 

Se mer: Vänder min nya kompost med två fack - del 2

 

Bygga egen kompost i trä

De två översta brädorna i fronten är fästade med spik som bara slagits i halvvägs. Det är lätt att lirka bort brädorna när komposten ska tömmas. Spiken kan ersättas med skruv. Foto: Ida Sjöö.

Göra egen kompost i trä

Varje binge rymmer knappt en kubikmeter trädgårdskompost. I den högra läggs färskt material, medan den vänstra står tom tills vidare. Foto: Ida Sjöö.

 

Några saker att tänka på

Använd inte impregnerat virke till din kompost. Välj hellre lite kraftigare virke som håller en tid. Du kan också behandla komposten på olika sätt för att öka hållbarheten. Men det är bara marginellt. Jag har en kompostlåda i min trädgård som byggdes av alldeles vanliga klena foderbrädor för tio år sedan. Först nu har den gett med sig. Den här komposten kommer att stå pall för mycket och när den gjort sitt bygger jag en ny. Impregnerat virke kan släppa ifrån sig icke önskade ämnen till kompostjorden, även om dagens impregneringsmedel är betydligt snällare än dåtidens.

Undvik att bygga mittsektionen lika hög som komposten. Du ska kunna lassa kompostmaterialet lätt mellan bingarna och det kan bli tungt då du behöver lyfta fullproppad grep över en hög barriär.

Ställ komposten rakt på marken, så att kompostinnehållet har kontakt med backen. Om du vill kan du ställa stolparna på stenar eller liknande för att undvika rötskador, men lägg ingen sten, markduk eller packat grus under komposten. Kompostprocessen funkar bäst när materialet har kontakt med marken.

En trädgårdskompost behöver fukt för att kompostprocessen ska fungera bra. Det är praktiskt att lägga några brädor över komposten för att skapa en yta att använda till omplantering eller förvaring. Men se till att regn och snö kan rinna ner i komposten, undvik att täppa till.

Om du vill måla eller behandla komposten ska du endast använda färg som är kompatibelt med ätbart. Måla inte med traditionell rödfärg inuti komposten till exempel, den ska inte användas tillsammans med jord som ätbart ska odlas i. Gör lite research innan du väljer färg eller behandling.

 

Läs mer: Odla kål på komposten

 

Kompostmaterial

Komposten börjar fyllas med trädgårdsmaterial. En del ganska grova stjälkar och rotsystem samsas med mer finfördelat material. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu är det hög tid att börja använda komposten. Vilken lycka! Massor av material ligger och väntar i högar i trädgården på att transporteras dit när odling rensas upp efter säsongen. Det här kommer att bli ett nav i den lilla trädgården, lika viktig som avstjälpningsplats som för att tillverka ny jord av skräp.

En kompost kan du bygga när som helst på året. Det finns alltid material som passar att drämma ner i den.

Hoppas du känner dig inspirerad och fått veta det du behöver för att sätta igång med ditt bygge. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

29. september 2021