Byta jord i växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Byta jord i växthus

Måste man byta jord i växthus? Det bästa är att odla den jord du har på bästa sätt så du inte behöver byta jord. Håll jorden frisk!

Interiör från tunnelväxthus på våren.

Mitt tunnelväxthus består av stora jordbäddar. Jag har aldrig bytt jord sedan växthuset sattes upp 2015.

 

I var och varannan trädgård står det ett eller flera växthus. En underbar resurs för att förlänga växtsäsongen och haffa möjligheten att odla grönsaker som normalt sett inte ger lika stor skörd utomhus på friland. Själv har jag tre växthus och njuter av att odla grönsaker, frukt och bär i dem. Men, hur är det med jorden? Måste man byta jord i växthus för att det ska växa bra?

 

Läs mer: Måste man byta jord i pallkragar?

 

Förvånande ofta hör jag odlare som varje år gräver ur all jord i växthuset och ersätter med ny. Odlingsbäddar, pallkragar och krukor får nytt innehåll. Vilket jobb att gräva ur och forsla bort! Och sen att frakta fram ny jord och fylla upp med. Dessutom blir det dyrt.

Nej, om du frågar mig tycker jag att jordbyte är en allra sista åtgärd i de fall något riktigt krångligt drabbat odlingen. De flesta som odlar har kvar sin jord i växthuset från år till år och satsar på att vårda den istället för att byta ut.

 

Läs mer: Tio fakta om tunnelväxthus

 

Odlingsbädd med spade i mellan grönsakerna.

När en växtplats tömts på grönsaker är det dags att gödsla innan nästa växt planteras. Här växer (från höger) blåklint, kinesisk salladskål, broccoli, sallat och röd trädgårdsmålla. 

 

Förbättra jorden

I första hand ska du satsa på att förbättra den jord du har, så att den är frisk och levererar bra. Jag odlar i rejäla jordbäddar i mitt större tunnelväxthus. Och jag har inte bytt jord en enda gång sedan tunneln sattes upp 2015. Istället ger jag något smarrigt till jorden varje gång jag byter gröda.

Att förbättra jorden innebär att du tillför något som gör jorden starkare, mer näringsrik och gärna mullrik. Mull i jorden förbättrar dess förmåga att hålla kvar fukt och näring. Viktigt! Jorden kan förbättras genom att du gräver ner kompost, gödsel eller växtdelar. Du kan också lägga dessa material ovanpå jorden och låta maskar och småkryp blanda ner materialet i jorden. Gräsklipp är också bra att använda som täcke ovanpå jorden.

När du tillför jorden material av olika slag ger du mikroorganismerna mat. Ett rikt mikroliv i jorden sörjer för bra jordkvalitet. De goda mikroorganismerna kan kontrollera de som är mindre bra, så att det inte blir lika stor risk för sjukdomar i jorden.

 

Läs mer: Fakta om bokashi

 

I mina bäddar börjar nu vårens första grönsaker skördas och ryckas bort. De har gjort sitt. Innan jag planterar sommarens grönsaker förbättrar jag jorden. Jag gräver till exempel ner bokashi-kompost och hästgödsel, eller lägger gräsklipp, ensilage, växtdelar och löv på jorden som täckmaterial. Detta bryts ner till ny jord.

När du odlar är det bra att hela tiden tänka att du vid skörd lyfter bort något ur jorden. En del massa försvinner från odlingsplatsen, du har kanske någon gång tänkt på att det verkar som om jorden sjunker undan. Dessutom försvinner ju energi ur jorden genom att den används av växterna. Så du behöver ge någonting tillbaka som kompensation. Du får något av jorden - och skänker något som tack.

 

Bädd med jord i tunnelväxthuset.

På den här platsen har jag haft två stukor under vintern, därför växer inget just nu. Stukorna har fyllts med löv - det älskar maskarna - och ovanpå lägger jag ett lager brunnen hästgödsel.

 

Om det blir kris

I en grönsaksodling kan det hända att jorden efter hård belastning blir dålig. Det kan hända om du odlat samma gröda på platsen år ut och år in. Då förökas skadegörare i jorden, det kan handla om svampar och och insekter. De flesta växter ska byta plats varje år för att inte jorden ska drabbas av olika sjukdomar. Det är därför vi använder oss av växtföljd, där vi flyttar grödor varje år. Vissa jordburna sjukdomar är nämligen kopplade till vissa grönsaker och om själva värd-växten försvinner kan inte angreppet fortgå.

 

Läs mer: Växtföljd i köksträdgården

 

I ett växthus måste du vara lika noga med att flytta omkring saker och helt enkelt växla plats. De flesta grönsaker är känsliga och ska inte odlas på samma plats år efter år. Här får du tänka ut ett bra system för att byta växtplats, vilket kan vara knivigt om du bara har ett litet växthus. Jag har tre växthus och har mycket lättare för att flytta omkring. Tänk också på att krukor är en bra räddning då platsen inte räcker. Om du inte ska odla gurkor i en viss bädd ett år - odla dem i krukor för att låta jorden vila ett år eller två.

Om det du odlar gång efter annan ser ut att må dåligt, kan du börja leta efter tecken på olika sjukdomar. Titta efter fläckar på bladen, missbildade rötter, dålig fruktsättning etc. Men tänk för sjutton på att det finns en hel massa orsaker till att en växt växer dåligt. En enstaka säsong med taskig tillväxt är inte är en signal om att du ska byta jord! Problemen ska vara återkommande, utan att hävas trots att du flitigt förbättrar jorden och sköter växterna på rätt sätt.

 

Läs mer: Gör ny  jord till pallkragar

 

Närbild på grönsaker och jord.

Tänk på jorden som en levande organism. Du behöver hela tiden ge den mat som håller den på gott humör. Så fort en jordplätt blivit ledig kan du gödsla lite, inför att nya grödor sätts i jorden. Här växer broccoli och sallat i mitt växthus.

 

Om du är ny odlare är det lätt att underskatta hur mycket gödsel/näring jorden faktiskt behöver för att växa fram bra grönsaker. Lär dig att gödsla nog mycket och känna igen hur växter ser ut när de drabbas av näringsbrist. I första hand är det detta du bör försöka kolla om du tycker växterna växer dåligt. Gödsla! Men avvakta med att byta ut jorden tills du är absolut säker på att inget annat hjälper.
/Sara Bäckmo

15. maj 2021

5 svar till “Byta jord i växthus”

 1. Anna skriver:

  Tack för lärorikt inlägg! Har precis skaffat mig ett tunnelväxthus och har funderat mycket på detta med jorden. Men nu vet jag! Samma koncept ”inne” som ”ute”. 😊

 2. Sofia skriver:

  Tack för bra inlägg, förr bytte jag ut jorden i mina odlingskärl på altanen, men nu behåller jag och förbättrar, tack vare inspiration från Skillnadens. Ibland är jag osäker på vilken tillsats som ger vad. Så ett förslag på framtida inlägg kan vara en jordförbättringstabell! Tex-problem med... Tillsätt mer....
  Mvh Sofia

 3. Ingrid skriver:

  Tack för fint inlägg, har vi gjort fel? I mitt växthus ligger det markduk i bäddarna och under det ett lager grus. Själva platsen är nyanländ och har generellt väldigt lite matjord annat än i bäddarna. Funkar det att förflutna bokashi ändå eller behöver vi satsa på annan jordförbättring?

 4. Maj Andreasson skriver:

  Hej!
  Jag har slutna bäddar i växthuset, betongbotten.
  Hur gör jag med jorden där? Gräver ur och in med ny jord eller tillsätter gödning nu eller i vår?

  Mintradgardpåudden

 5. Monica Mansén skriver:

  Hej!
  Jag undrar hur jag skall göra: Jag odlar tomat och gurka i stora självvattnande krukor i mitt växthus. Nu i har jag fått gråmögel på tomaterna och spinn på gurkorna. Måste jag helt byta jord i mina krukor till nästa år? Eller räcker det att jag låter jorden torka i krukorna, och sedan förbättrar jorden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *