Champinjoner i tunnelväxthuset - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Champinjoner i tunnelväxthuset

Den här samplanteringen kan tyckas vara väldigt oväntad, men det var precis vad jag hoppades på när jag odlade svamp i vintras och sedan strödde ut kompostmaterialet i tunneln. Nu skördar jag svamp och spenat - sida vid sida.

En hög med champinjoner ligger framför en bädd av spenat.

Min första skörd av champinjoner i tunnelväxthuset.

 

Det här är ju så roligt så jag nästan smäller av! I tunnelväxthuset - rakt ur jorden - kan jag nu skörda champinjoner! Vilken dröm. Mitt bland spenaten ploppar de upp, både vanliga champinjoner och skogschampinjoner. Det är på något sätt som en halvfärdig rätt redan på växtplatsen, bara att knipa lite vitlöksblast från krukan intill så är min lunch klar!

I vintras odlade jag champinjoner i låda inomhus. Skörden blev väldigt fin, men i vanlig ordning lyckas jag inte få till någon andra-skörd. Istället blev det en invasion av små flugor i lådan och så småningom tid att kasta ut eländet. Eftersom jag hör utländska odlare prata mycket om muschroom-compost tänkte jag såklart ta hand om materialet som svampen vuxit i och fantiserade också kring en eventuell skörd från tunnelväxthuset.

 

En vit champinjon omgiven av gröna spenatblad.

Ur marken, mitt bland spenaten, växer runda vackra champinjoner upp. De doftar ljuvligt!

 

En samling svampar ligger på en trädetalj.

En rejäl näve champinjoner får följa med till köket. Verkligen en delikatess som passar så fint tillsammans med vårens utbud av gröna blad.

 

Att odla svamp utomhus lär gå fint men innebär lite jobb och förberedelser, som jag inte haft tid med. Borra hål i stora stockar, som jag inte haft tid ed. På särskilda iordningsställda växtplatser, som jag inte haft tid med. I vintras tömde jag istället de stora lådorna från svampodlingen i bädden där den fina spenaten nu växer (som jag skriver om i artikeln Min stora spenatskörd). Materialet krafsades ner lite i ytan och jag vattnade en del med. Därefter såddes spenat.

Nu när spenatskörden går mot sitt slut och plantorna sticker upp i blom, ja då kommer svampen. Vamp, vamp, vamp, säger tvååringen exalterat och jag stämmer förstås in i hyllningen till de vita klumparna! Vi skördar svamp i skymningsljuset och skrattar gott.

Jag har inte en aning om hur länge svampmycelet klarar sig här i jorden men hoppas förstås att det ska vara inplanterat för alltid och att min bädd här i hörnet av tunneln ska leverera svamp nu och sen framöver. Just den här ytan ska användas till perenna växter; buskar, träd, konärtskocka, sparris och smultron, så det finns möjlighet för svampen att få bo här ganska ostört eftersom marken inte kommer att grävas.

 

En hög med champinjoner ligger framför spenatplantorna.

Eftersom det mesta i trädgården är grönt på våren känns det lyxigt att se de vita svamparna sida vid sida med spenaten.

 

Förstås vore det roligt att höra om någon som läser provat något liknande? Vad blev resultatet? Håll nu tummarna för åtminstone några svampar till att skörda. Det är roligt att skörda dem inomhus i kartongen - men det toppas alla gånger av att vika spenaten åt sidan och pilla upp en stor champinjon ur jorden här i tunneln!
/Sara Bäckmo

11. maj 2018