Citroner från CrowdFarming - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Citroner från CrowdFarming

Jag har precis fått hem ett lass citroner som jag köpt via en organisation som heter CrowdFarming, där kunder köper ekologiska varor direkt från producenter i Europa. Superfina citroner! Flera har frågat om mer info och länkar.

En papplåda med gula citroner.

Citronerna som levereras är matta i skalet eftersom de inte behandlats med vax, dessutom är alla citronerna i olika storlekar.

 

Obs: Inlägget är från juli 2019

 

Under våren (2019) har jag sett annonser på Facebook för något som heter CrowdFarming. Jag blev nyfiken och har läst på vid flera tillfällen. Den 12 juni slog jag till och gjorde ett köp av en låda citroner, närmare bestämt 6 kilo. Igår levererades en fin pappkartong hem till dörren med de ljuvligaste citroner du kan tänka dig. I skrivande stund sitter jag och sippar på en smaskig hemgjord citronlemonad. Mums!

 

Köper andelar

Idén med CrowdFarming är att vi som konsumenter kan gå in som delägare (för lång eller kort period) i ett projekt. Det kan till exempel handla om att köpa en del i ett träd eller i ett djur, som producerar råvaror. Genom att köpa eller reservera en andel av till exempel en skörd, kan lantbrukaren/producenten estimera efterfrågan, bättre planera sitt arbete och förhoppningsvis undvika en massa överskott som går till spillo. Idén är genial tycker jag!

Jag har kikat på att köpa en del i ett apelsinträd, clementinträd samt i en fransk saltgruva. Projekten som man kan bli delaktig i har bara öppet begränsade tider. Vilka projekt som finns tillgängliga hittar du i länken nedan på CrowdFarmings hemsida.

 

Läs mer på CrowdFarming.com

 

Ett fåtal producenter erbjuder också kunder att köpa varor utan att köpa en andel. Eftersom jag inte visste riktigt hur det funkar och inte har haft kontakt med organisationen tidigare köpte jag en låda citroner på prov. Perfekt nu när det är dags för inläggningar i skördetid! Jag beställde min låda via sajten ovan den 12 juni och fick leveransen den 22 juli. Tycker det var perfekt och allt gick supersmidigt.

Eftersom citronerna är ekologiska och inte behandlade med olika bekämpningsmedel eller vax på skalet, tänker jag ta tillvara på rubbet. Alla skal stoppar jag i frysen och använder i marmelad eller annat. Ser så mycket fram emot det! Citroner går att frysa färska också, i till exempel skivor eller klyftor.

 

Direktlänk till enskilda boxar med citroner

 

En papplåda med citroner bredvid några sommarblommor.

Inget onödigt plast eller liknande runt de här citronerna. De kommer i en pappkartong och inte en enda är skrynklig, ful i skalet eller halvmöglig. Tusen gånger finare än de som köps i butik!

 

Pris och leverans

Priset anges i euro på sajten. Totalt, för citroner och frakt, betalade jag 323 svenska kronor. Lådan kom med lantbrevbäraren. Lyxigt va!

Nu väntar jag på svar från CrowdFarmings kundstjänst om hur det funkar med leveranser av till exempel apelsiner. En andel är minst 15 kilo, fördelat på tre boxar, och jag har inte kunnat lista ut om detta levereras vid ett och samma tillfälle, eller fördelat på flera. Det är liksom lite avgörande för om jag kan beställa eller inte. Kanske någon av er som läser har provat och har svar? Salt kan en ju lagra lite lättare, men vad jag kan utläsa av infon på sajten är förvaring av citrusfrukterna möjlig i 2-3 veckor, det ska mycket till för oss att äta 15 kilo på den tiden även om vi är en stor familj. Jag uppdaterar inlägget så snart jag fått svar.

Uppdatering 21 oktober 2019: Svar kom från CrowdFarmings kundtjänst ganska snabbt. När leveransen närmar sig kan jag som kund själv bestämma tillfällen för leverans, under en viss tid. Jag har adopterat ett apelsinträd

 

Är det bättre?

Flera frågade på Instagram om det är bättre att köpa citroner på det här viset än att köpa i matbutiken? Hm. Smakmässigt slår de här citronerna alla citroner jag köpt i butik här i Sverige, ekologiska och konventinellt odlade. Jag gillar också tanken på att slippa alla mellanhänder i själva köpe-kedjan och tycker det är perfekt att stötta smarta digitala system som kan förmedla kontakter mellan konsumenter och  producenter. Systemet är ju detsamma som när vi prenumererar på en grönsaksbox från lokal odlare här i Sverige. Att själv kunna köpa till exempel citrusfrukter eller nötter från odlingar som verkar schyssta (det går att läsa på och få insyn i varje producent som man stöttar via projekten på CrowdFarming) känns ju toppen, istället för att ta random vara i matbutiken.

Alla har nog sitt eget svar på frågan om bättre eller sämre, men för mig känns det kul att köpa vissa produkter på det här viset.
/Sara Bäckmo

23. juli 2019

30 svar till “Citroner från CrowdFarming”

 1. cattismagnusson skriver:

  Hej Sara!
  Kan du inte dela en bit av ett apelsinträd med dina kompisar i byaodlingen??
  Mvh Cattis

 2. granath.katarina skriver:

  Tack för tipset! Har också beställt och ser nu fram emot lemoncurd, limoncello, marmelad mm:)

 3. Marie skriver:

  Jag köpte en låda apelsiner fån dem för en tid sedan. Fantastiskt goda! Det var bara 1 låda och har för mig det var 10kg. Inga problem att klämma i sig för 2 personer under några veckor.

 4. Gabriella skriver:

  Så otroligt häftigt och smart! Har inte hört talas om detta utanför Sverige förut!
  Hur går det föresten med dina jordgubbar som du sådde från frö du beställt från amerika? De som du hoppades kanske skulle ge skörd redan första året? Du är bäst! Kram Bell!

 5. Nille oo skriver:

  Är det lagligt och ok enligt tullen?

 6. Anna Fohrman skriver:

  Hur transporteras de till Sverige?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det vet jag inte. Men jag brukar inte fråga det i matbutiken heller, dessvärre, så jag tänker att jag oavsett gör ett bra val genom att välja eko och köpa direkt av odlaren.

 7. Lars M. H. Ravneng skriver:

  Du kan ju testa att göra detta☺️ (Har inte testat själv) https://www.bbc.co.uk/food/recipes/how_to_make_preserved_01545

 8. Åse Christensen skriver:

  Beställde apelsiner från : Naranjas del Carmen och kunde välja storlek 5, 10, 15 kg.
  Jättegoda men det är inte säsong just nu.

 9. Annika skriver:

  Jag köpte en låda apelsiner i vintras. 10 kg. Inte en enda var/blev dålig och det var de godaste jag någonsin ätit. Mkt apelsin och tunt skäl men ändå lättskalade. Vi hade dem frostfritt på terrassen i sin kartong. Inga problem att hinna äta upp. Vi älskade dem. Nu blir jag sugen på att beställa citroner.

 10. Marie A Stackbom skriver:

  Hej!
  Jag köpte apelsiner i februari, fullkomligt underbara. Det blev en låda till i mars-
  Jag har lagt beställningar på granatäpplen, adopterat vinranka ( balsamico) och apelsinträd ( med leveransen utspridd över 3-4 månader - man bokar & betalar leverans när man bestämt vilka datum man vill ha sin frukt.) Citronerna i våras beställde jag 3 lådor över 3 olika leveranser. Fungerar klanderfritt.

 11. Låter som en fantastisk idé. Tack för tispet, nu vågar man prova!
  Ha en fin dag!
  //Berith

 12. Isabella skriver:

  Jag funderar över transporten. När våra stora matvarubutiker handlar grönsaker så köps de ju in centralt, alltså går fullastade godsvagnar med tåg eller lastbilar med tex citroner. I det här fallet vill man ju veta hur den ensamma citronlådan kommit från start till mål. Hoppas att de har en klimatsmart lösning för detta! I så fall är jag sugen att testa 🙂

 13. Annika skriver:

  Ang. transporten tänker jag såhär utan att vara särskilt insatt: Så länge inte kollit flyger borde det väl inte vara så jättestor grej med transporten? Det åker ju troligtvis tillsammans med andra kollin med en bil som skulle gått i alla fall?
  Och vad gäller matvaror brukar de väl säga att det är vår biltur till affären som ger det största utsläppet?

 14. Sofia skriver:

  Jag beställde apelsiner i vintras. Så himla goda! Och de höll bra. Som produkt var jag helnöjd, och dessutom kändes det bra att stötta småskaligt jordbruk. Tyvärr funkade inte trasporten särskilt smidigt till mig. Jag kunde inte välja att hämta direkt hos ombud, och jag var ju på jobbet när leveransen skedde. Detta resulterade i att apelsinerna kördes till min adress och tillbaka till nån central (ca 25 mil bort!!) innan de fick åka tillbaka och hamna hos närmsta postombud. Allt som allt tog det en gång ca 10 dagar från att apelsinerna kommit till Sverige till att jag hade lådan hos mig. Apelsinernas hållbarhetstid är 2-3 veckor... Plus att jag är ganska säker på att apelsinerna flögs in till Sverige (tittade på tiden mellan meddelande om att leveransen gått iväg och att den registrerats hos postnord i Sverige), och det kändes konstigt att jag som valt bort flyg för min egen del skulle flyga in apelsiner till Sverige när de annars kommer landvägen. Med andra ord kommer jag nog inte förnya prenumerationen tills att transporten blivit bättre, men kommer sakna mina fina apelsiner!

 15. jencaslin skriver:

  Hej,
  Vilken fin länk eller projekt du delar med dig, tack! Ska verkligen kolla för att beställa citroner, apelsiner och clementiner.
  Jag är halv katalan och halv svensk, så säg gärna till om du behöver hjälp med spanskan eller katalanskan, hjälper gärna till ?! Jenny

 16. Hej!
  Transport hit från odlarna > Våra tre (3)lådor med citroner har kommit landvägen, med troligen fullastad långtradare till DHL i Tyskland där de sedan genast transporterats till Postens central i Skåne och därefter direkt vidarebefordrats till vår närmsta postpaketcentral.
  Trackingnummer först via DHL och sedan via Posten så man kan följa PRECIS när lådan ska komma sedan man fått det svenska trackingnumret!

  Tid för lådan att anlända > Har tagit bara 10 dagar från beställning till leverans! Om man undrar över något har alltid någon på Crowdfunding svarat snällt och vänligt. Engelska är gemensamt språk men de har personal som även kan andra språk, åtminstone franska och tyska har jag sett.

  Lådan med apelsiner i våras gick lika snabbt - 10 dagar, och nu har vi adopterat ett apelsinträd från den odlaren (El Gordo):-) , samt ett mandelträd i Andalusia och ett valnötsträd i Ungern. De lådorna kommer till oss före jul på samma vis som citronerna, och så fin smak på färska mandlar och nötter finns inte annars att få tag i butik.
  Tips 1 > Om man tar bort skalen från de mandlar och nötter som inte redan är skalade hos odlaren, kan man frysa in kärnorna i täta påsar eller lådor och spara i flera år, även valnötskärnor! Jag har provat och de smakade fortfarande bra (efter 5 år) ur den bortglömda lilla lådan i botten på frysboxen!

  Tips 2 > Citroner och apelsiner kan pressas och saften sparas i frys, det fina skalet kan också användas till diverse godsaker (kanderade t ex) eller rivas ner med zest-järn att använda till kakor, krydda färskost med, t ex.

  Bra! >Tullen bråkar inte och momsen är betald redan eftersom vi bor i EU. Alla papper sköts smidigt av kansliet hos Crowdfunding.
  De försöker alltid rätta till eventuella fel, men vi har bara haft positiva erfarenheter!

  Ser att andra också provat flera gånger och det är roligt! 🙂

  Gillar man Bondens Marknad och Reko-ringar så blir man lycklig över att få stödja även andra eko&Krav-odlare! Och kvaliteten är värd priset på produkterna. Vi har bara provat apelsiner och citroner men ändå! Vi gillar det här!
  Glada hälsningar från Margareta D

 17. Sara Holmkvist skriver:

  Hejsan!
  Så otroligt kul och spännande idé! Jag har efter en del velande fram och tillbaka till slut bestämt mig och skickat iväg en beställning på en låda citroner och en låda mango. Ser verkligen fram emot att få dem! Tack så mycket för tipset och för lite recensioner av både dig och andra speciellt Margareta, det underlättade rejält för mig att besluta mig! 🙂 Blir vi nöjda kan i alla fall jag tänka mig att köpa annat också, bara ekonomin finns för det. Såg riktigt bra ut! Tack i alla fall!

 18. Susann Arnlund skriver:

  Hej!
  Jag fick mina citroner förra veckan, helt underbara!
  Jag kommer absolut beställa igen.

 19. fruhelenalarsson skriver:

  Jag har precis fått hem en låda citroner, jättegoda. Går det bara att klyfta dem och frysa in?

 20. […] Vissa saker är ju inte helt lätt att odla själv och få ett bra resultat. Citroner till exempel trivs ju inte riktigt bra i vårt klimat. Vi hittade ett spännande sätt att ordna detta så att man får bra och ekologiska direkt från trädet och fram till huset. Crowdfarming heter begreppet och då beställer man från en specifik odlare som på så sätt har sålt sin skörd innan den är färdig. Då slipper man extra transporter och en massa svinn utan citronerna går rakt ner från trädet i lådan och vidare per post. Vi köpte sex kilo denna gång och fick en låda med 56 fantastiska nyskördade citroner. Jag räknade ut att vi för citroner och frakt från södra Spanien fick betala ca sex kronor styck. Nu gäller det att använda citronerna som dock håller länge i svalare miljö. Ett utmärkt bordsvatten med en skiva citron och gärna kolsyrat vilket blir ett bra sätt att dricka mer vatten istället för sötade drycker. Sara Bäckmo som ju är en entusiast vad gäller egen odling har en länk där det går att läsa mer om Crowdfarming. https://sarabackmo.se/citroner-fran-crowdfarming/ […]

 21. […] Läs mer: Citroner från CrowdFarming […]

 22. Maria Nytell skriver:

  Tror det blir appelsiner i julklapp till kollektivet 🙂

 23. Britta Carlström skriver:

  Jag tänkte torka mina citrusfrukter, har fullt i frysarna. Det kan bli bra godis o dekoration till jul.

 24. Lena Johnsson skriver:

  Hej Sara!
  Inte läst genom alla svar du fått så jag delger min erfarenhet. Jag har adopterat mangoträd. Fick leverans vid två eller tre tillfällen. Har för mig det står vid varorna.

 25. Per Chenon skriver:

  Crowdfarming är en jättebra ide. Någon undrade om transporten...citrusfrukter transporteras i lastbil, fullpackade rakt upp genom Europa. Det fiffiga är att man utnyttjar den digitala tekniken som samlar ihop beställningar och leveranser på snabbast sätt.
  Jag stöttar gärna det här. Dessutom är smaken på citrusfrukterna helt fantastisk. Rakt från trädet, ner i lådan och på effektivast sätt hem till mig, inte via en massa melkanhänder. Mer sådant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *