08. mars 2014

Dags att förgro potatis

Potatisarna förgror.

Sexton potatisar ligger nu på fuktig torv för att få rotsystem innan utplantering första april. 

Dessa kommer att bo i en skyddad låda på varm plats i köksträdgården. Redan nu har jag täckt lådan med plast för att värma jorden lite. Jag planterar potatisarna och täcker sedan ordentligt med löv samt fiberväv. Allt eftersom groddarna tittar upp täcker jag med mer material för att skydda knölarna. På detta sätt har jag nästan garanterat potatisar, om än små, till midsommar.

I år blev första potatisen en sort som heter Arrow. Har inte provat den förut, men fått tips om att den ska vara bättre än Rocket som jag odlat tidigare. Som första skörd får det i princip vara vilken potatis som helst, bara det blir knölar till sillen!

Vid lämplig tid under april sätter jag både sommar- och höstpotatis. Då sommarpotatisen blivit skördad i juli-augusti sätter jag nya rader med sommarpotatis. Dessa skördas som färskpotatis, ej för lagring, under hösten. Höstpotatisen ligger kvar i landet så länge som möjligt, praktiskt att förvara på plats. Som ett trädgårdsskafferi!

I år provar jag också att sätta vinterpotatis på höjden i pallkragar. Ett lager potatis läggs i en pallkrage och det fylls på med jord och täckmaterial. Då blasten växer upp lägger jag på några potatisar till och täcker med mer jord och täckmaterial samt en pallkrage till

. Detta upprepas ännu en gång. På så sätt lär skörden bli stor eftersom nya knölar bildas då stammarna täcks med jord. Har än så länge bara läst om den här metoden. Det finns något som kallas för potatistorn som funkar ungefär på samma sätt. Tror det skulle kunna vara något för min köksträdgård. Platsen för experimentet har dock barnen försett med rikligt av gula ärtor såg jag idag. Men det kanske är en bra kombination?

Den potatis som sätts under sommaren köper jag redan nu under våren och har liggandes svalt och mörkt. Kräver alltså lite planering.

Jag köper det mesta av sättpotatisen från Larsviken. Följande sorter har jag valt i år:
Arrow - tidig sort
Orla - tidig sort
Amandine - sommarpotatis (min favorit)
Toscana - höstpotatis
Asparges - höst/vinterpotatis
Mandelpotatis - höst/vinterpotatis
Salad Blue - höst/vinterpotatis

/Sara Bäckmo

2 svar till “Dags att förgro potatis”

 1. Hej Sara!

  Okej så det är dags med potatis om man vill ha det till midsommar menar du? Måste pröva, jag tänker det varje år, men kommer mig aldrig för i tid. Men kanske det är dags nu då *spark där bak*.

  Mina favorit är också Amandine. Förra året åt vi massor med Amandine, vilket kändes oerhört lyxigt. Gärna med hemgjort timjansmör med mycket havssalt i. Mums!

  Ha en skön söndag!

 2. Hittade just till din blogg för första gången, men det kommer med all säkerhet att bli fler besök. Du är så grundlig och går in för dina projekt med skäl och hjärta, dammar av gammal odlingskonst som nästan fallit i glömska på sina håll och provar samtidigt nya metoder.
  Potatistorn tycker jag låter väldigt spännande! Det är verkligen nåt för oss som har sniglar och därmed har övergått till pallkragar, lådor och compact growing och stadsodlare med för den delen.

  Ha det bra
  /Anette

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *