Dags att göra äppelmos

Från sensommaren och långt in på vintern gör jag mos av egna och andras äpplen. Perfekt till fil, gröt och mellanmål till små bebisar. Här är flera varianter av enkelt mos att göra.

Äppelmos i isbitsfack till frysen.

 

Varje år gör jag kopiösa mängder äppelmos. Våra barn äter mycket och det är lätt att själv fixa årsbehovet av äppelmos, det krävs bara lite planering.

 

Äppelmos och saft

Äpplena skärs i bitar och kokas i saftmajan först. Som smaksättning använder jag gärna kanel, citronskal eller vaniljstång. Efter att en del av saften separerats passeras resterna från saftkoket i min hushållsassistent (En Ankarsrum, Electrolux). Mos utan socker fryser jag in så mycket jag kan och kokar sedan sötat mos av resten.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Enbart äppelmos

Äpplena skärs i bitar och läggs med skal och kärnhus kvar i en stor kastrull tillsammans med en bottenskyla vatten. Allt får koka tills det blivit mosigt. Vid minsta risk att äppelmoset bränner fast fyller jag på lite mer vatten. När äpplena är mjuka kör jag (eller mest barnen faktiskt) blandningen genom hushållsassistentens passersats. Är det en liten omgång klämmer jag moset genom en finmaskig hushålls-sil - det funkar lika bra.

Nedan kan du se hur passertillsatsen ser ut, fast då i en video där jag passerar nypon.

 

Lättare med flera kok


Eftersom jag kokar mycket och ofta har alla barnen hemma när det görs försöker jag att sprida ut kokningarna under hösten och vintern. Det är lättare att göra något fler mindre kok än några få monsterstora. Bra sena äppelsorter håller sig lätt till februari då jag kan koka en störrer omgång som säkrar behovet fram till sommaren.

Passerat och osötat mos är något alla våra bebisar älskat! Lätt att frysa i till exempel isbitsfack och sedan lägga i påse, eller i klickar rakt på en bricka med bakplåtspapper. En liten kub som får tina och sedan värms tillsammans med en klick smör blir ett jätteläckert mellanmål till liten. Då jag börjat jobba ganska tidigt, men fortfarande ammat, har min man blandat mos med utpumpad bröstmjölk och lite smör till barnets mellanmål eller efterrätt. Mycket populärt!

Läs gärna Lindas kommentar nedan om ett ännu enklare sätt att göra mos på. Har inte provat det själv - än, men det låter onekligen toppen.
/Sara Bäckmo

07. oktober 2014

13 svar till “Dags att göra äppelmos”

 1. Linda skriver:

  Du är fantastisk Sara! Blir så inspirerad av dig!
  Jag har alltid gjort eget äppelmos till mina barn med och gillar när det är enkelt att göra och ändå blir fantastiskt gott.
  Jag lägger orensade äpplen på en ugnsplåt och kör dem på 200gr tills de blir bruna i skalet/bubblar. Efter det pressar jag hela äpplen i potatispressen, på så sätt blir jag av med kärnhus och skal utan pill och får bara fint äppelmos kvar. Det kan antingen mixas eller behållas lite "grovkornigt" som det är. Man kan också efterkoka moset med kanel el liknande om man vill men är absolut inget måste. Det fina är att moset blir sött av att göras i ugn och får perfekt konsistens från början så inget socker eller vatten behöver tillsättas. 100% äpple!
  Det håller ett par veckor i kylen, fryser in det som blir över.
  Tack för en läsvärd och väldigt fin blogg som jag läser dagligen!

 2. MammaK skriver:

  Vilket smart sätt, det måste provas!

 3. Carina skriver:

  Ja ugnen ska jag prova, tack!
  Jag mixar allt med skal o kärnhus och sen passerar i sil, till oss vuxna barn, får man lite mer fibrer??.

 4. Monica skriver:

  Så smart att lägga äpplena i ugnen. Det ska jag minsann göra. I år blir det många äpplen att ta hand om. Man kan ju prova olika varianter. Kul. 🙂

 5. Catharina Holmdahl skriver:

  Har flera äppelträd i mitt nya hus och är så glad förra året innan jag visste säkert hur jag skulle förvara dom så gjorde jag så att jag satte ner en ansenlig mängd i jordkällaren och en del tog jag bort kärnhus på och klyftade med skal å frös och det funkar utmärkt sen tar jag upp el fram de äpplen jag gör mos av ( jag gör eftersom då det går så fort) sätter lite vatten i botten på pannan sen kokar jag tills allt är mjuk då tar jag fram mixerstaven och kör allt slätt och sen ner med den mängd socker jag vill ha i mitt fall kanske 1,5-2 dl till 10 äpplen av normalstorlek kokar upp och sen är det klart. nu vet jag ju att jag kan spara betydligt mer i jordkällarn så i vinter kommer jag ha hela mitt behov täckt är då himla kul och mkt godare än köpes

 6. Klara Granberg skriver:

  Jag har ett annat superenkelt mosrecept utan socker.
  Riv äpplena på grova sidan av rivjärnet eller liknande grovlek i maskin, proppa glasburkar fulla med rivet, det ska vara proppat! Skruva på locken. Sätt ner burkarna i en hög kastrull så att du kan fylla vatten ända upp till kanten på glasburkarna. Lägg en handduk eller disktrasa i botten på kastrullen. Koka upp vattnet och låt det sjuda ca 20 min. Sen kan du fiska upp burkarna och låta dem svalna. Oöppnade burkar håller moset i flera månader, ibland ända upp till ett år! Öppnad burk bör ätas inom några dagar/en vecka.
  Det blir ett lagom sött och gott mos som håller superlänge utan konserveringsmedel eller socker!

 7. Anki Ljungblom skriver:

  Haha! MammaK, jag gjorde äpplen i långpanna. Äpplena exploderade och hela ugnen blev fullt medäppelmos. Men gott blev det ?

 8. Agneta skriver:

  Jag klyftor äpplena lägger på bakplåtspapper i långpannan med bakplåtspapper över, sätter in i ugnen i 200 gr i ca 30 min. eller tills dom är riktigt mjuka. Sen passerar jag det i en gammmaldags passervagga, det går lättare o fortare än med asssistentens passertillsats. Koka med socker för hållbarheten eller frysa, det gör man som man själv vill.??

 9. Liselotte Gustafsson skriver:

  Jag kör de färska äpplena i min Vitamix till ett fint mos. Delar beroende på storlek memed kärnhus och skal! Toppen enkelt och snabbt? Åker sen in i frysen./Lotta

 10. Hanna skriver:

  Mixa ett färskt äpple men (eller flera) tillsammans med torkad aprikos så får man ett gott snabbmos att använda!

 11. […] En hel del äppelmos är också infrusen. På skillnadens trädgård hittade jag bra tips. […]

 12. […] Receptet är från skillnadens trädgård . […]

 13. Lena Härd skriver:

  Vi kokar äpplena hela I en stor kastrull med vatten. När de är mjuka kör vi dem i passertillsatsen till hushållsassistenten. Blandar moset med socker o kokar det nån minut. Blandar eventuellt i konserveringsmedel. Häller upp på varma burkar o toppar med lingonsylt som extra skydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *