Dela ditt favoritrecept och vinn en bok!
Vad passar väl bättre i årets främsta skördemånader att utlysa en recept-tävling?! Jag har bullat upp med en hög böcker att lotta ut bland er som överraskar mig med godaste recepten. Så här går tävlingen till!

I augusti och september dignar köksträdgården av skörd. Alla familjer har sina knep på hur grönsakerna bäst tas till vara och favoritrecept på både maträtter, sötsaker och diverse ihopkok. Nu lottar jag ut tio böcker bland er som vill vara med och dela era favoritrecept på Skillnadens! Förutom en bok får du också se ditt recept publicerat på sarabackmo.se med ett smashing foto av Maria Fors Östberg.
Så här går tävlingen till
Delta i tävlingen genom att kommentera det här inlägget på sarabackmo.se eller på Skillnadens Facebook. Dela ditt bästa recept på mat som du tillagar av trädgårdens skörd just nu. Det är kul, men inget måste, om så många som möjligt av ingredienserna går att hitta i trädgården och/eller är svenskproducerade. Du behöver inte bifoga någon bild till ditt recept. Ange vilken av mina böcker du önskar som pris om vi väljer ut just ditt recept till publicering. Böckerna du har att välja mellan är:
- Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi
- Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om
- Vinterodling - Att skörda när det är kallt
- Odla med barn i Skillnadens Trädgård
- Odlingskalender - 5 år i din trädgård
- Skillnadens favoriter - Femton fenomenala grönsaker att lyckas med
Redaktionen och jag väljer ut tio vinnare i den här tävlingen. Alla vinnare får sitt recept publicerade med bild (av fotograf Maria Fors Östberg) och text på sarabackmo.se under hösten, samt signerad bok.
Tävlingen pågår till och med 15 september 2020 och vinnarna presenteras under hösten här på sarabackmo.se och på Skillnadens Facebook. Genom att delta i tävlingen godkänner du att ditt recept publiceras på sarabackmo.se.
Denna tävling anordnas av sarabackmo.se och är inte på något vis knuten till Facebook eller Instagram.
Böcker och recept från Skillnadens
För dig som är nyfiken på mina böcker och kanske vill köpa till dig själv eller andra, så finns alla böckerna i min egen webbutik här på sajten. Alla böcker är signerade.
Böcker i Skillnadens webbutik
Här på sajten publicerar jag recept regelbundet, med mat från trädgården under hela året. Recepten är indelade i kategorier efter både typ av maträtt, årstider för skörd och ingrediens. Lätt att hitta eller söka efter förslag på mat oavsett säsong.
Recept i Skillnadens receptsamling
Hoppas du vill vara med och tävla! Ser fram emot att ta del av många kreativa förslag på mat från våra härliga trädgårdar. Lycka till!
/Sara Bäckmo
Zucchinisoppa - Enkel och supergod soppa som kan variera i det oändliga genom olika toppings ?
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
2 zucchini
Vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt och peppar
1 dl riven parmesan
Hacka lök och zucchini. Fräs lök och zucchini i en gryta. Tillsätt vatten och buljongtärning så att det täcker grönsakerna. Låt småputtra en stund. Mixa soppan slät, späd ev med lite vatten eller grädde för krämigare konsistens. Servera soppan med riven parmesan. Även gott att strö över brödkrutonger, räkor eller varför inte lite knaperstekt bacon. Ett gott bröd till gör måltiden komplett ???
Kul tävling!
Jag brukar göra detta som är supergott!
Paprika
Små tomater
Oregano, timjan
Lök
Fetaost
Olja, salt, peppar, örtsalt
Rösta paprikan på 175 grader i ugnen tills den börjar bli lite svart och skalet går att dra av. Dra bort så mycket av skalet du kan. Lägg paprikorna i botten av en ugnsfast form. Lägg på kvistar av timjan och oregano. Skär fetaosten i stavar och lägg ut ovanpå paprikorna. Dela de små tomaterna på hälften och lägg ut mellan fetaostbitarna. Strö över salt, peppar och hemmagjort örtsalt (Min favorit är ramslökssalt). Ringla över oljan och kör på 175 grader i ugnen tills allt är varmt.
Om jag vinner önskar jag mig Skillnadens Favoriter
Fyllda bifftomater.
Lika många tomater som du skall bjuda. Skär av ett lock i toppen, ställ på ett ugnsfast fat. Gröp ur innanmätet, mosa och blanda med lite ströbröd, finhackad vitlök o basilika och riven smakrik ost. Ev några droppar citron. Fyll tomaterna och lägg på locken. Ugn 200 grader ca 20 min. Förrätt eller tillbehör till kött eller fiskrätt.
Jag vill ha Odlingskalender
Hej!
Här är mitt favorit recept, som igentligen är två eftersom det inte finns syrad gurka att köpa.
Vinner jag önskar jag boken "Odlingskalender - 5 år i din trädgård"
Syrad gurka
Ingredienser: 1-2 liter vatten, 1 kg västeråsgurka, 1-2 lök (gul eller röd), 1 kolrabbi, dillkronor, 2 msk senapsfrön, 1 msk korianderfrön, pepparrot, ev. 0,5 dl vassle
15 g salt utan jod/liter färdig inläggning (volymen på glasburkarna)
Glasburkar med snäpplock, små glasburkar, blastlock från glassburk
Används som inlagd gurka fast godare och med nyttiga mjölksyrabakterier istället för socker och ättika. Ett måste i sommarens potatissallad. Löken och kolrabbin gör att mjölksyrabakterierna har mer mat och inläggningen jäser lättare som den ska.
Koka upp vatten som får svalna, blanda i saltet.
Se till att redskap och burkar är väl rengjorda. Borsta gurkorna, man kan ha dem hela eller i skivor det är en smaksak. Hela gurkor måste pickas med gaffel. Skala och dela kålrabbi och lök i lika stora bitar som gurkskivorna.
Varva kryddor och grönsaker i glasburkarna, fyll inte ändå upp. Häll ev. på vassle och fyll burken med saltvatten så att grönsakerna täcks.
Jag brukar klippa till en bit från ett plastlock från en glassförpackning. Plastbiten trycks ner i glasburken så att grönsakerna hålls under ytan, stoppa sedan ner en liten glasburk eller liknande som håller plastbiten på plats. Ställ i rumstemperatur 1-2 dygn tills det börjar jäsa och det bildas tryck i burken. Ställ sedan burken i ca 15 grader i 2-3 veckor och sedan kylskåpskalt.
Potatissallad med syrad gurka
Färskpotatis
Syrad gurka ev. med spad
Äpple
Rädisor
Piplök
Örtsalt (gärna med dill och fänkål)
Kallpressad rapsolja
Koka potatis, låt svalna så den är jummen. Hacka grönsaker och äpple och blanda med potatisen som ochså delas i lagoma bitar. Smaka av och tillsätt ev. lite gurkspad om det behövs mer syra. Avnjuts med rökt kött eller lax. Garnera gärna med ätliga blommor som ringblommor eller gurkört. Det går att byta ut grönsakerna mot det som finns att tillgå, sparris eller fänkål brukar smaka bra.
Det godaste jag vet precis just nu är rädis-skidorna, picklade i 123-lag. Först blir man ledsen för att man inte hann skörda alla rädisor innan de gått i blom och blivit träiga. Sen blir man glad när skidorna kommer och man inser att de är godare och ger störra skörd än själva rädisan! Dubbel lycka!
Här kommer min favorit: Grönris, 5 stora portioner
En ovanlig rätt eftersom hela familjen gillar den trots att den innehåller mängder med grönt (och vet om det dessutom). Gör gärna större sats för veckans matlådor.
500 g gröna blad (t ex Nyzeländs spenat, mangold, grönkål och spenat)
500 g färs, gärna vildsvin
2 gula lökar
1 purjolök
5 klyftor vitlök
5 dl ris + vatten till kokning
2 msk olja eller smör
4 tsk örtsalt
Peppar, ev mer salt
Fräs finhackat grönt, lök och purjolök i fettet. Blanda i köttfärs och vitlök och låt fräsa mer. Rör i riset och fräs lite till. Slå på vatten enligt risförpackningen, låt koka upp. Smaksätt med örtsalt. Låt koka på svag värme under lock tills riset är mjukt och vattnet har kokat bort. Rör om då och då, rätten bränner lätt och du kan behöva slå på mer vatten än vad risförpackningen säger.
Smaka av med mer kryddor efter eget tycke.
Ketchup och blandade grönsaker är gott till.
Jag skulle gärna vinna din odlingskalender:)
Herr Gurkas syrliga soppa!
Här kommer ett recept som passar bra när gurkplantorna bågnar och man tröttnat på att lägga in gurka. Det roliga med receptet är att gurkan får ett helt annan smak när den bryns. Och eftersom soppan funkar fint att frysa in är den ett fiffigt sätt att använda sitt sommaröverskott av gurka till vintermat.
2 små gurkor eller 1 stor
10-15 tomatillos
1,5 dl hackad lök i valfri färg
1 blad av libbsticka
Chili i valfri mängd
5 dl kycklingbuljong
0,5 dl grädde
Olivolja
Salt
Peppar
Riv gurkan, pressa ur vattnet. Spara gurkspadet. Hacka lök och chili. Skär tomatillos i halvor. Bryn först lök och chili i olivolja i en het stekpanna, lägg sedan över i en kastrull.Bryn sedan den rivna gurkan, lite i taget så den får ordentligt med färg, lägg över i kastrullen. Bryn tomatilloshalvorna, lägg över i kastrullen. Vispa ur stekpannan med lite av buljongen för att få med alla goda smaker. Tillsätt gurkspad, buljong och libbsticka i kastrullen och låt koka någtra minuter. Mixa med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
Smaklig måltid!
Och så skulle man skriva en boktitet också: Vinterodling
Hej Sara! Detta är inget matrecept men en förutsättning för att vara i trädgården. Lavendelolja, mot myggbett och fästingar. Fyll en glasburk ( mindre storlek) med lavendelblommor, fyll upp med rapsolja så det täcker. Ställ in burken ,utan lock,i ugnen i 50 grader i fem timmar. Ta ut burken och sila. Fyll upp oljan på flaskor. Att använda runt hand och fotleder mot mygg och fästingar. ( om receptet kvalar in eller inte det bestämmer ni, ett tröstpris kanske, några fröer?)
Hejsan!
Om jag vinner så önskar jag Skillnadens skörd eller vintersolens.
Mitt recept är inte av odlat utan det där andra som finns i kanterna av min trädgård - kirskål. Detta hatade ogräs är en delikatess! Många tar de första späda vårbladen men detta handlar om den stora som finns nu. Smaken blir mycket starkare så här i sensommaren.
Cirka en liter kirskålsblad kokas tjugo minuter i saltat vatten. Ta bara såpass mycket vatten att det täcker bladen, de krymper snabbt i det kokande vattnet.
Ta upp och häll genom en sil.
Hacka bladen så de blir till riktigt små bitar.
Ta två till tre matskedar smör i stekpannan och bryn. Hög värme och rör i botten så det inte fastnar, några minuter tills alla bladen fått lite värme.
Häll i en deciliter vispgrädde och låt det koka ihop.
Smaka av. Krydda med salt och svart eller kryddpeppar. Kirskålen är ganska pepprig i sig själv.
Den här spenatliknande gröna sörjan är fantastiskt god som tillbehör till lax. Smakrik. Tycker man att det blir för stark smak så går det ju bra att blanda med spenat eller kanske mangold, men jag gillar det som det är.
Måtten är ungefärliga då jag egentligen aldrig haft något recept.
Kirskål är så underskattat och hatat Och passar kanske inte in i skillnadens, men många har det och det växer bra utan vare sig gödning eller vatten. Går liksom inte att misslyckas med ?
Vinterodling ska det naturligtvis vara
Vi gör just nu en blomkålscurrygryta ganska ofta. Vi fräser på blomkål, gul lök, paprika, squash, vitlök och lite chili. Därefter häller vi på matlagningsrädde eller creme fraiche, beroende på vad som finns hemma. Kryddar med salt, svartpeppar och curry efter tycke och smak, vi gillar rätt stark och smakrik mat.
Serveras tillsammans med hembakat naanbröd med smält vitlökssmör och flingsalt på.
Det här är en gryta som det kan åka ner lite allt möjligt i beroende på vad som finns att tillgå. Vi har även haft i brytbönor, broccoli, valnötter från en kompis träd och sockerärt med mumsigt resultat.
Jag önskar boken odla med barn om jag skulle vinna.
Enkel rödbetsrätt
Här kommer mitt bidrag med en mycket lättlagad och god vegetarisk rätt. Tricket med att få den här enkla rätten riktigt god är att inte överkoka rödbetorna. De ska fortfarande ge tuggmotstånd. 15-18 minuters total koktid brukar vara lagom med den här tjockleken på rödbetsskivorna. Vill man ha rätten helt vegansk kan man ersätta Creme fraiche med någon typ av växtbaserad fraiche-produkt,
Ingredienser för fyra portioner
4 medelstora rödbetor
15 cm purjolök, den vita delen
4 vitlöksklyftor
2 dl Creme Fraiche
1½ dl vatten
½ buljongtärning
2 msk olivolja
1 krm chiliflakes
1 tsk pressad citron
1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
Salt ( ca ½ tsk eller efter smak))
Topping
4 dl pumpakärnor eller solrosfrön som rostas med lite salt några minuter i torr stekpanna
Serveringsförslag
Kokt ris och en krispig sallad med en frisk dressing
Arbetsordning
1. Skölj purjon och skiva den
2. Skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt
3. Skala rödbetorna, klyv dem och skär sedan centimeterbreda skivor.
4. Låt vitlöken bli mjuk i oljan på svag värme.
5. Tillsätt rödbetorna, vatten, buljong, salt och kryddor
6. Koka ca 10 minuter.
7. Tillsätt purjon och koka ytterligare ca 5 minuter.
8. Rör ner Creme Fraiche och citronsaft och låt rätten bli varm .
9. Rosta pumpakärnorna och strössla över vid serveringen.
GREKISK PYTT-I-PANNA
En favorit för mig är grekisk pytt-i-panna. Lättlagat, enkelt att förbereda och tillaga när man har gäster, allergivänligt för de flesta och inte minst: grönsakerna är ”nybörjarvänliga” så redan första året som odlare kunde jag göra en hel rätt med enbart egna grönsaker. Första gången jag åt grekisk pytt var på en sykurs för några år sedan, då var marinaden gjord av soja, sambal oelek och ingefära vilket jag tycker är mer asiatiskt. När jag gjort den själv har jag därför rört ihop en marinad med smaker jag tycker är mer grekiska.
Jag är ingen som brukar mäta upp ingredienser, så jag hoppas att det går bra med lite ”freestyle-recept”.
PROTEIN: Bitar av quorn, kyckling eller fläskfilé, cirka 2x2 cm.
MARINAD: Blanda ihop zest och saft från 1 citron, några finhackade vitlöksklyftor, ett par matskedar honung, finhackad rosmarin, salt och svartpeppar. Använder jag qournfile brukar jag även tillsätta nån deciliter rapsolja eftersom de suger upp mycket vätska (olivolja vore kanske mer grekiskt men jag föredrar svensk raps). Låt qourn/kött marinera några timmar eller över natten. Tips: använd en skål med lock så slipper du använda engångsplastpåsar, en tallrik som lock funkar utmärkt.
GRÖNT: Hacka upp paprika, zucchini, aubergine och rödlök, stick hål på cocktailtomater så spricker de inte i ugnen. Ställ dessa grönsaker åt sidan. Skär potatis i bitar och lägg på en oljad plåt i ugnen, 200 grader ca 10-15 minuter. Ta ut plåten och tillsätt övriga grönsaker och qourn/kött, ställ in i ugnen ca 20 minuter till. Det gör inget om det är knökfullt på plåten! Efter halva tiden brukar jag ta ut hela plåten och hälla av vätska (spara som buljong, jättegott!) samt röra om ordentligt.
Tillagningstiden kan såklart variera beroende på hur stort man skurit och så, men jag tycker i alla fall det funkar bra att låta potatisen gå längre än övrigt.
Ta ut ur ugnen och toppa med smulad fetaost, kör i ugnen nån minut till så osten smälter lite.
Servera med tzatziki och ett gott bröd, tex grytbröd eller surdegsbröd. Sallad är också gott till men jag orkar inte alltid göra det när hela rätten är baserad på grönsaker…
Skulle jag vinna önskar jag i första hand ”Odlingskalender” och i andra hand ”Vinterodling” 🙂
Grillad zucchini med brieost.
Världens enklaste recept (bara två ingredienser) för er som drunknar i zucchini och som inte riktigt vet vad man kan göra med dem.
Jag brukar grilla dem i ugn eller på grillen. Fantastiskt gott tillbehör till grillat.
Dela zucchinin på mitten. Gröp ur "fröna" med en sked. Fyll skåran med skivor med Brieost. Skåran gör att inte Brieosten "rinner av" zucchinin. Lägg på grillen/ eller i ugn (225 grader i ca 15-20 minuter) tills Brieosten smält ner och fått färg och zucchinin blivit mjuk.
Så enkelt och Magiskt gott!
Här kommer mitt bidrag på mat att laga just nu???
Vet inte hur många gånger detta serverats de sista veckor & lika MUMSIGT varje gång??
Gnocchi m. vitlök & persilja:
(här kan man ju ändra efter säsong på vad man stoppar i & det tycker jag är det absolut BÄSTA med denna rätten)
Kokt kall pressad potatis ?(perfekt när det blivit potatis över)
Blanda i ägg ? (här från egna ?)
Vetemjöl tills lagom konsistens(de ska gå att rulla till prinskorvs storlek)
Vitlök ? efter tycke & smak (mycket enligt mig?)
Persilja
Salt & peppar
Rulla ut gnocchisarna. Lägg på en skärbräda & ta en gaffel & rulla över så att där blir mönster från gaffeln. Koka i lättsaltat vatten. När de flyter upp är dom klara.
Lyft upp med hålslev & låt rinna av på ett papper.
Stek dom sen i olja, tills de fått en härlig yta.
Servera med stekta/grillade tomater ? & aubergine ? . Ev en tsatsiki eller annan valfri kall sås.
Om jag skulle vinna lottar jag ut min vinst på mina sociala medier ( Insta: elaskokstradgard FB Elas köksträdgård) eftersom jag redan har alla böckerna ?
Härliga odlings hälsningar Mikaela ???
Här är mitt recept på bröd med Gurka.
Riv ca 1 liter gurka tillsätt 1 msk salt
Tillsätt 1 l varmt vatten
4 dl rågsikt
2 pkt torrjäst
1 l mjöl
Kör i assistenten
Tillsätt sirap
Ca 1 dl rapsolja
Kör detta tillsätt mer mjöl
Ca 1 l till så degen släpper från kanten
Låt jäsa ca 30 minuter
Knåda degen ta upp den på bakbordet
Skär degen i 4 delar knåda forma limpor
Skär sneda snitt på varje limpa
Låt jäsa i ca 30 min
Grädda ca 30 minuter i 275g
Blir goda saftiga limpor.
Man kan rulla frallor om man vill.
Glassliknande dessert:
Mosa 2 dl bär, t ex smultron eller hallon tillsammans med en halv dl socker eller florsocker. Blanda detta m 2 dl créme fraiche och häll upp i 2 tomma cremefraiche burkar och frys. Halvtina dem före servering. Ganska lagom till fyra personer till efterrätt
Mitt recept är en Squash-soppa:
500 gram squash
1 gul lök
1 dl finhackad persilja + lite till garnering.
1 tsk basilika
Salt, peppar och chilipulver
6 dl grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Smör
Gör så här: Skala squashen och skär i små bitar.
Finhacka löken och fräs den, persilja, basilika och squash i smör några minuter utan att bryna.
Tillsätt buljongen, koka upp i ca 10 minuter tills squashen är mjuk.
Sila buljongen och mixa resten.
Blanda buljong, creme fraiche och grädde med det mixade.
Låt sen soppan koka ett par minuter.
Smaksätt med salt, peppar och chilipulver efter behag. Garnera med hackad persilja.
Servera tex med Saras squashbröd i långpanna eller ett vitlöksbröd.
Kommer mitt bidrag med önskar jag Vinterodling - att skörda när det är kallt.
Sallad med ugnstorkad tomat
ca 25 bitar ugnstorkad tomat, se nedan
Strimlad chili efter smak
1 finstrimlad rödlök
1 paket avrunna svarta bönor
ca 250 gr tomater i mindre bitar
75-100 gram fetaost eller chevre i små bitar
strimlad sallad, ärtskott eller annat grönt
Blanda allt och servera med ett gott bröd.
Ugnstorkade tomater
Bäst resultat får man av tomater i storlek som en rejäl valnöt med skal men även lite större tomater går att använda om de delas i fyra delar. Lägg de skurna tomaterna med skalsidan nedåt på en ugnsplåt, salta lite och baka i ca 175 graders värme tills de ha krympt ihop och är delvis torra. Det tar ett par timmar och är alltså ganska energikrävande därför är det lämpligt att göra många på en gång och sedan frysa in i små burkar, de tar inte mycket plats när de är klara. Jag brukar bakar många när jag har gott om tomater, skulle de vara lite ojämnt mogna är det inte något problem. Jag brukar också passa på att baka en större sats när tomaterna är billiga i affären.
Gryta/pastasås med gråärter
Ca 5 dl passerade /kokta och finkrossade tomater
0-3 st vitlöksklyftor, hackade
2 st gula lökar av normalstorlek, eller nästan hellre fler små lökar t ex salladslök
Ca 500 g squash
Ca 300 g torkade gråärter
rapsolja till stekning
Salt, paprikapulver, svartpeppar, ev lite chili.
Ev ett litet blad llibbsticka
Gör så här:
Dag 1: Skölj, rensa och lägg de torra gråärterna i blöt.
Dag 2:
Koka gråärterna i nytt vatten tills de blir mjuka. Slå av vattnet.
Krossa dem lite slarvigt med en potatisstöt. Ställ åt sidan så länge.
Hacka vitlöksklyftorna.
Grovhacka löken eller dela salladslöken på mitten.
Ta bort kärnorna ur squashen och skär den i sockerbitsstora bitar.
Fräs lök och vitlök försiktigt utan att de tar färg. Lägg åt sidan.
Fräs squashen.
Tillsätt de passerade tomaterna samt den frästa löken och vitlöken. Krydda med paprikapulver, salt svartpeppar och ev lite chili och hackad libbsticka.
Låt puttra på svag värme i minst 20 minuter, så att smakerna gifter sig.
Tillsätt de slarvigt krossade gråärterna.
Låt puttra lite till.
Servera till nykokt tagliatelle och nyriven parmesanost, eller som en gryta med nybakat bröd och grönsallad.
Man kan givetvis ta andra baljväxter än just gråärt, men för mig var gråärternas nötaktiga och fylliga smak en riktig höjdare som lyfte denna enkla rätt. Därför vill jag heller inte krydda den alltför starkt.
Baconlindade mangoldstjälkar med osttäcke.
I min tyska konserveringshandbok läste jag att mangoldstjälkar efter konservering kan anrättas precis som sparris. Detta måste förstås provas, särskilt eftersom mangolden står jättelik i trädgårdsland och tunnel.
Min man bidrog med ett sparrisrecept från sin matlagningskurs.
Recept: Skär tjocka, förvällda mangoldstjälkar som nästan är färdigkokta, i fingerlånga bitar. Rulla in en eller ett par stjälkar i en baconremsa. Fäst med tandpetare rakt igenom. Fortsätt tills du har önskat antal rullar.
Stek rullarna runt om med smör i en stekpanna. När baconrullarna har fin färg på båda sidor, dra ut tandpetarna och lägg rullarna i en ugnsfast form. Toppa varje rulle med en skiva brieost.
In i 200c varm ugn tills osten smält.
Ät och njut som förrätt.@
Sensommarsallad
Min mor gjorde en dressing på senap, socker, ättika och grädde - jag kan se hur hon rörde ihop den i en djup tallrik. Kan inga mått utan prövar mig fram. Tror inte hon hade någon vinäger eller olja - då fanns bara Kronolja i vanliga affärer!
Skär grönkål och svartkål väldigt fint liksom lite lök/purjolök och blanda i dressingen.
Några lätt förvällda vaxbönor blir snyggt och gott hela eller i bitar!
Jag skulle säga att det enkla är det goda i många fall och här kommer en ganska snabb rätt som alla i vår familj älskar - och alla som vi bjudit på den ber om receptet. Ursprungligen kommer det från en gammelmoster och heter därför
Bettans favoritpasta (6 port)
4 pressade citroner (antalet varierar så klart beroende på storlek och saftighet)
1,25 dl olivolja (lagom mild)
ca 150 gr nyriven parmesan
en slurk honung
rejält med grovhackad basilika (minst motsvarande en köpekruka, gärna 2)
ca 350 gr grön tagiatelle
Ev lite strimlat citronskal
Lite svartpeppar
Koka pastan och låt den rinna av väl
Medans pastan kokar vispa citronsaften kraftigt med oljan (stavmixer är toppen), rör ner parmesanen och 2/3 av den grovhackade basilikan så att såsen blir tjock och krämig (även är är stavmixern en bra hjälp). Smaka av med honung.
Blanda såsen med pastan, se till att all pasta täcks. Rör ner den sista basilikan och strö över lite parmesan på toppen + om du vill strimlade citronskal för ögats njutning och en stänk svartpeppar.
Kan serveras med grillad / stekt kyckling eller vegetariskt alternativ med mild smak. Eller bara som det är.
och om jag vinner vill jag gärna ha Skillnadens Trädgård : Ett ekologiskt trädgårdsskafferi 🙂
Har inga mått utan man tar så mycket man vill och behöver.
Koka potatisen mjuk och stek den sedan i smör på grillen med lite salt tills den får en gyllene yta.
Stek sen sockerärtor, zucchini och persilja i lite smör och blanda med potatisen.
Gör ett ört smör med vitlök, perislja, gräslök och salt.
Stek tomater också på grillen.
Grilla torskrygg med lite olja, salt och peppar.
Allt utom fisk, smör, salt och peppar från trädgården.
Hela familjens favorit rätt?
Om jag vinner så önskar jag mig Odlingskalendern.
Tack för superbra inspiration ??
Mitt bästa recept, som lagas varje vecka i dubbel sats här hemma just nu när massor av squash, lök, potatis osv finns att skörda, är dessa squashbiffar med dilltzatziki. Självklart svenska produkter och alla grönsaker och färska kryddor hemodlade 🙂 Serveras med klyftpotatis eller ugnsbakade rotfrukter.
Squashbiffar 4 port
500 g squash
2 små rödlökar
2 dl riven ost
2 msk mynta, finhackad
2 msk persilja, finhackad
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
2 lätt uppvispade ägg
1 krm muskot
salt
svartpeppar
smör- och rapsolja
Dilltzatziki:
2 dl turkisk yoghurt
1/2 squash, riven och urkramad
1 vitlöksklyfta
lite salt
lite vitpeppar
1 skvätt vitvinsvinäger
1 skvätt olivolja
1/2 dl hackad dill
Hacka löken fint och riv squashen grovt på rivjärn. Krama ur saften ur lök och squash. Blanda alla ingredienser utom smör- och rapsoljan. Forma biffar och stek i smör- och rapsolja några minuter på varje sida så de får din färg. Rör ihop alla ingredienser till dilltzatzikin. Servera med klyftpotatis eller ugnsbakade rotfrukter.
Glömde en sak:
OM jag skulle ha turen att vinna väljer jag boken om Vinterodling, Skörda när det är kallt.
Gröna Pajen
Plocka späda toppar av nässlor,
spenat, och mangold. är det vår så använder jag kirskål.
Torkad trattkantarell eller annan svamp. En halv gul lök.
en klyfta vitlök.
Grönsaksbuljong. svartpeppar. lite sambal olek. soja.
2-3 ägg och oatly grädde.
Till pajdegen:
Smält 100 gr smör.
2 , 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt.
Förgrädda pajen ca tio minuter.
sen i med det grön och ägg-grädden. Grädda ca 30- 40 min.
Tillbehör en egen vitlöksdressing på oatlygrädde och majonäs en tsk citron vitlök salt och peppar.
mitt bidrag till tävlingen :
Smaksatt salt av olika sorter.
Mixa valfri smaksättare , ex, Chillifrukter eller fänkålsblast. Blanda purén med lika delar havssalt, och strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen, förvara i glasburk.
Enkelt, förlänger och förvarar godsaker.
/Maja
Herr Gurkas syrliga soppa!
Här kommer ett recept som passar bra när gurkplantorna bågnar och man tröttnat på att lägga in gurka. Det roliga med receptet är att gurkan får ett helt annan smak när den bryns. Och eftersom soppan funkar fint att frysa in är den ett fiffigt sätt att använda sitt sommaröverskott av gurka till vintermat.
2 små gurkor eller 1 stor
10-15 tomatillos
1,5 dl hackad lök i valfri färg
1 blad av libbsticka
Chili i valfri mängd
5 dl kycklingbuljong
0,5 dl grädde
Olivolja
Salt
Peppar
Riv gurkan, pressa ur vattnet. Spara gurkspadet. Hacka lök och chili. Skär tomatillos i halvor. Bryn först lök och chili i olivolja i en het stekpanna, lägg sedan över i en kastrull.Bryn sedan den rivna gurkan, lite i taget så den får ordentligt med färg, lägg över i kastrullen. Bryn tomatilloshalvorna, lägg över i kastrullen. Vispa ur stekpannan med lite av buljongen för att få med alla goda smaker. Tillsätt gurkspad, buljong och libbsticka i kastrullen och låt koka någtra minuter. Mixa med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
Smaklig måltid!
Om jag skulle vinna vill jag bli lycklig ägare till boken Vinterodling.
Grönris, 5 stora portioner
En ovanlig rätt eftersom hela familjen gillar den trots att den innehåller mängder med grönt. Gör gärna större sats för veckans matlådor.
500 g gröna blad (t ex Nyzeländs spenat, mangold, grönkål och spenat)
500 g färs, gärna vildsvin
2 gula lökar
1 purjolök
5 klyftor vitlök
5 dl ris + vatten till kokning
2 msk olja eller smör
4 tsk örtsalt
Peppar, ev mer salt
Fräs finhackat grönt, lök och purjolök i fettet. Blanda i köttfärs och vitlök och låt fräsa mer. Rör i riset och fräs lite till. Slå på vatten enligt risförpackningen, låt koka upp. Smaksätt med örtsalt. Låt koka på svag värme under lock tills riset är mjukt och vattnet har kokat bort. Rör om då och då, rätten bränner lätt och du kan behöva slå på mer vatten än vad risförpackningen säger.
Smaka av med mer kryddor efter eget tycke.
Ketchup och blandade grönsaker är gott till.
Om jag skulle vinna vill jag gärna ha odlingskalendern.
Här kommer ett recept på en okomplicerad rätt, som är så god i all sin enkelhet. Det är en soppa gjord på tomat, linser och morot. Jag har inga exakta mått på alla ingredienserna, utan man får smaka sig fram lite.
Recept för 2-4 personer:
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 liten gul lök
- ca 500g tomat
- ca 2dl torkade, röda linser
- 1-2 morätter
- ca 2dl vatten
- Grönsaksbuljong
- Nymald svartpeppar
- Eventuellt salt, färsk oregano eller lite tomatpuré (smaka dig fram!)
Börja med att hacka vitlök och gul lök fint. Dela tomaterna och hacka moroten i små delar (för att bli färdiga fortare). Fräs vitlök, lök, tomater och morötter i en tjockbottnad kastrull med lite olja i. Löken ska bli lite glansig och tomaterna ska släppa ifrån sig vätska. På med linser, vatten och buljongtärningar. Låt puttra ca 15-20min. Smaka av med kryddor, som svartpeppar och oregano. Smaka dig fram även här.
När både linser och morot mjuknat gillar jag att mixa soppan så att den blir slät. Extra gott blir det om man har ett fluffigt och mjukt vitlöksbröd till.
Denna tävlingen är verkligen superkul! Det är så roligt att läsa och få inspiration ifrån andra odlare.
Om jag skulle vinna så skulle jag vilja ha odlingskalendern. Jag har suktat efter den länge nu.
Tack för ett roligt initiativ med tävlingen!
Här kommer mitt bidrag!
Köttfärslimpa med zucchini och ärter samt kokt potatis.
500 g nöt eller blandfärs
1 ägg
1lök
1 mellanstor zucchini
1buljongtärning
Örtsalt
Ärtor
1 dl vatten
50 g smör
(Ströbröd)
Potatis
Riv löken och den skalade zucchinin
Blanda i en skål med ägg, örtsalt (peppar)
Tillsett sedan färsen och blanda väl (den ska vara lite lös så den blir saftig som tillagad)
Om den blir för blöt tillsätter jag lite ströbröd.
Lägg färsen i en ugnsform och forma till den som en limpa.
Lägg lite smör runt om och häll på ca 1 dl vatten + ärtor ( mycket ärtor är gott) och en söndersmulad buljongtärning
Grädda i ugnen på 200 g i ca 40 min
Koka potatis till.
Man kan även servera med inlagd gurka samt lingonsylt.
Smaklig måltid
Från min trädgård kommer : potatis, ärtor, zucchini, örterna i örtsaltet,löken, gurkan och (lingonsylt från skogen)
Barnen bara älskar denna rätt som jag gömt zucchini i som dom inte vet om 🙂
Om jag skulle vinna då önskar jag boken odla med barn.
Tack för all inspiration du ger mig ?
Jag har så många nya favoriterna år men det jag väljer är ett som många av våra gäster har uppskattat mycket i sommar.
Vitlöksdoftande morötter
Ca 25g smör, rums varmt
1 tsk vitlökssalt
En knippe persilja
12-15 mindre morötter (gallrade passar bra)
1. Hacka persiljan och blanda med vitlökssaltet och smöret.
2. Gnid in morötterna i smöret.
3. Grilla morötterna på lite grillfolie om de är små annars rätt på gallret.
Detta passar till det mesta. Vi har ätit det som tillbehör till både lax, kyckling och fläskfilé.
Om jag skulle vinna så skulle jag helst villa ha alla böckerna ? Men helst att odla med barn. Min dotter på 1,5år älskar att vara med i trädgården ?
Plommon- och rabarbersaft
Mycket plommon på träden och överbliven rabarber blir jättegod saft. Rabarbern friskar upp plommonsmaken!
Koka upp ungefär lika delar plommon och rabarber (i volym) med några deciliter vatten. Koka tills det kokat sönder (man kan hjälpa till med en potatisstöt) och sila av. Koka upp igen med 500 g socker per liter avrunnen saft. Dra av från plattan och tillsätt ett krm natriumbensoat, utblandat i lite av saften, per liter färdig saft. Häll upp på rena flaskor.
Om jag har turen att vinna så skulle jag vilja ha Skillnadens skörd
Hej!
Vilken rolig tävling och kul (och gott) att se alla andras bidrag!
Mitt bidrag till tävlingen är - Kålpudding med fänkål och vitkål. En rätt som jag älskar och lagar minst en gång varannan vecka. Brukar servera den med hemmagjord lingonsylt och inlagd gurka 🙂
Ingredienser för ca 4-5 portioner
1 medelstort vitkålshuvud
1 fänkål
ca 500 gram färs
1 lök eller önskad mängd purjolök
1 dl riven morot
persilja efter tycke och smak
1 1/2 tsk havssalt
svartpeppar efter tycke och smak
2 dl vätska – vatten, hemmagjord buljong eller kokosmjölk
Kokosolja, talg, ister eller ghee att steka i och smörja formen med
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva lök och fänkål i strimlor.
Hacka vitkål i lite grövre bitar.
Stek lök, rivna morötter och färs i en stekpanna. Krydda färsen med salt, peppar och persilja. Häll över vätskan och låt koka ihop.
Stek samtidigt vitkål och fänkål i omgångar i en annan stekpanna. Kålen ska bara bli lite mjuk och inte få så mycket färg.
Lägg halva mängden kål i en ugnsform.
Lägg färsröran över kålen och sedan ett lager med kål överst.
Grädda i ugnen ca 40 minuter.
Låt vila en stund innan servering.
Skulle jag vinna en bok önskar jag mig Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om
Äppelkakesoppa
Det här är en mysig hösträtt som små och stora i vår familj älskar. Det speciella med den är att man äter äppelkakan och soppan samtidigt: Alla har en (stor) bit kaka framför sig och en skål med soppa, sedan tar man en tugga kaka, några skedar soppa, en tugga kaka ... det blir en ovanlig men bra smakkombo. Den som vill kan ha små baconbitar i soppan.
Enkel äppelkaka:
Gör en deg ungefär som till kanelbullar (2 ½ dl mjölk, ½ paket jäst, 2 msk socker, 2 msk rapsolja, 7-8 dl mjöl, lite salt), låt jäsa i 40 minuter, kavla ut på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i 10 minuter till. Strö på massor med små äppelbitar (ca 5-6 skalade äpplen). Ringla över 1-2 dl gräddfil utspädd med mjölk eller grädde. Strö på socker och kanel. Grädda i 180°C ca en halvtimme.
Soppa:
1 gul lök, 1 chili, 1 liten bit rotselleri, 3 morötter, 1 bit purjolök (15 cm), 5 stora potatisar, 1 lagerblad, ½ buljongtärning, 3 msk tomatpuree.
Hacka eller skär allt i små bitar och fräs i den ordningen som det står. Vänta med att tillsätta potatisen. Låt fräsa i 10 minuter, tillsätt sedan potatis och resten av ingredienserna plus ca 1 liter vatten. Låt puttra tills allt är mjukt, ungefär 20 minuter. Fiska upp lagerbladet. Mixa sedan med mixerstav eller krossa bara med potatisstöt, beroende hur slät du vill ha soppan. Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt lite grädde, lite balsamico eller persilja.
Christina (ifall jag vinner önskar jag mig ”Odla med barn”)
Majrovagratäng
700 g majrova
1 tsk örtsalt
2 rejäla nypor persilja
2,5 dl matlagningsgrädde
evtl lite ströbröd
1,5 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva majrova tunn , blanda ner saltet och nästan all persulja och lägg i en gratängform. Häll över grädden. Ställ i mitten av ugnen och grädda 30 minuter.
Ta ut gratängen ur ugnen och höj värmen till 250 grader. Blanda resten av persiljan med osten och evtl. ströbröd. Strö blandningen över gratängen och gratinera i 6-8 minuter.
Även gott med kålrabbi eller rotselleri istället för majrova.
Om jag skulle vinna väljer jag odlingskalendern.
Jag gör en fantastisk grönkålssallad nästan året runt av grönkål som jag odlar i min trädgård. Receptet har jag utvecklat själv. Jag använder oftast fetaost och olivolja, men det går bra att experimentera med olika ostar och även svenska samt ta kallpressad rapsolja istället för oliv dito.
Grönkål, repad och finhackad
Rödlök, finhackad
Fetaost, smulad (eller annan liknande ost)
Rejält med pressad citron (eller vinäger om man inte har citron)
Olivolja (eller kallpressad rapsolja)
Svartpeppar, nymalen och grov
Rör om allt.
Strössla över rejält med rostade frön tex pumpa, solros, sesam, lin.
Salt behövs inte om osten är salt.
Servera till kött, lax, grönsaker eller vad du vill. Spar resterna till lunch nästa dag. Den blir bara godare!
Hei. Det er lett å plutselig finne en forvokst zuccini i hagen. Med denne oppskriften sier jeg ja takk. Om jeg vinner ønsker jeg odlingskalender.
Ingefærmarmelade
1kg zucchini-raspes grovt (med skallet på). Bland i gryte med 1kg sukker og la stå noen timer. Rasp så ca 5 cm fersk ingefærrot og bland i røren.
Kok opp og la koke ca 1 t -rør av og til i røren så det ikke setter seg fast i gryten. Når det tykner ha røren på små glass som er rene og varme. Ha på lokk. Veldig holdbar. Smaker nydelig på toast. Fin til venninne-gaver.
Här kommer mitt recept och jag önskar gärna ” Skillnadens Favoriter” om jag kommer med.
Min Gröna Ärtsoppa
2 stora gula lökar
2-3 buljongtärningar , (höns/grönsaks alt egen buljong)
6-7 dl vatten
1 kg gröna ärtor, färska el frysta
1-2 dl grädde
Rapsolja till stekning
en näve ärtskott
halverade tunna citronskivor till garnering
Gör en röra av en burk cremefraiche ,
smaksatt med antingen några tsk pressad citron/ hackad persilja/flingsalt ,
eller citron/ finklippt gräslök /flingsalt
alternativt smaksatt med 2-3 msk finriven pepparrot .
Hacka lök, fräs den mjuk i rapsoljan. Smula ner buljongtärningar , vatten och koka ihop. Tillsätt ärtorna och låt koka med 6-7 min. Blanda slutligen i grädde eller vad du har hemma. Koka upp, kör med mixersarna till en slät soppa.
Späd ev med ytterligare vätska.
Smaka av med lite pressad färsk citron , 1 krm svartpeppar, salt & vitpeppar.
Servera med en klick cremefraiche med valfri smaksättning.
Garnera med några kvistar ärtskott och en tunn skuren citronskiva i varje skål.
Till denna soppa smakar ett mörkare fröbröd extra gott, med några skivor väl lagrad Västerbotten , och lite rädisor ....eller några skivor fröknäckebröd.
Vitlöksbrödkrutonger höjer soppan liksom en skvätt vitt vin i, variera till vardag och fest.
Mitt bästa tips är att göra grönsaksbiffar! Jag tar lite av det som finns för stunden som squash, morot, vitkål, majs, örtkryddor, ev lök. Jag river grönsakerna/rotfrukterna i en skål, blandar med ett ägg, salt och peppar och ev lite havregryn för konsistens. För att piffa till det extra blandar jag i lite fetaost, kapris eller oliver eller lägger en skiva cheddar på när jag stekt klart.
Jag steker biffarna i smör och olja och serverar med potatis, kall sås och sallad. Det går också bra att steka biffarna i ugn eller lägga dem på grillen och servera dem som vegoburgare. Finns det ärtor och bondbönor kvar i trädgården så kokar jag dem och serverar till med lite smält smör på, barnens favorit!
Om jag vinner vill jag gärna ha boken Odla med barn. ?
Favoritrecept. Ett recept som följt med mig många år, allt sedan jag för länge sedan jobbade på skollovet! En sallad som kan varieras på många sätt, en riktigt god linssallad.
Kokta linser, röda eller gröna, gärna med lite kärna kvar. Över de varma linserna slår man en god favoritdressing gjord på rapsolja, lite senap, vinäger, salt, peppar och örtkryddor. Tillsätt finhackad rödlök, färsk och lite inlagd gurka, äpple och mycket finhackad dill. Kombinationen blir mycket god och salladen vinner på att stå i kylen något dygn, så gör en stor sats! Mängden av ingredienserna kan varieras men med bas av linser får man en matig sallad som passar till det mesta!
Jag jobbar hårt för att få maken att äta mer vegetariskt och då får vi mötas på vägen ibland. Den här squash- och korvpannan får tummen upp.
1 gul lök, liten bit av purjolök och 1 lagom stor squash skär och hackar jag i mindre bitar. Steker mjuka i olja i en stor stekpanna. Skär 3-4 normalstora tomater i mindre bitar och ner i pannan tillsammans med 200 g korvslantar, gärna chorizo eller annan kryddig korv. En eller två chili av sorten lombardo (endast 500 scouville) hackas i små bitar för att få lite mer spice. Låt puttra någon minut. Gör 4 gropar i röran och knäck ägg i hålen. Krydda med salt och svartpeppar. Låt puttra i 5-7 minuter så att äggen stelnar.
Om jag vinner så vill jag ha Skillnadens favoriter.
Mättande linsgryta
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1-2 Morötter
1-2 stjälkselleri kvistar
1 mellanstor zuchini
1 liten näve färsk basilika
500g krossade tomater
1dl röda linser (torkade)
Olivolja
Salt
Peppar
Fin hacka alla grönsaker utom basilika och fräs i olivolja i medium värme i ca 15 minuter. Tillsätt linser och krossade tomater. Låt puttra på svag värme i ca 40 min eller till allt är mjukt. Spä ev med vatten om det blir för torrt. Tillsätt kryddor och mixa allt med stavmixer. Kan göra helt slät eller med lite större bitar.
Vi äter den med quinoa och smulad fetaost. Men är oxå god till pasta, Zuchinibiffar med fetaost eller i en lasagne varvad med färska lasagne plattor , spenat, fetaost, Oliver & toppad med creme fraiche blandad med riven ost.
Önskar boken: Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om
Busenkelt, smakrikt och nyttigt
Busenkelt, smakrikt och nyttigt
Pappardelle m zucchini, vitlök, chili & parmesan
300 g pasta ex pappardelle
2 zucchini
2 rivna vitlöksklyftor
1 röd chili, runt skivad
0,5 dl god kravmärkt olivolja
70 g parmesan
Pinjenötter, torrostade
En halv citron
Svartpeppar och flingsalt
Koka pastan.
Hyvla zucchinin med potatisskalare.
Fräs vitlök och chili i olja. Vänd ner pasta, zucchini och riven parmesan. Strö över nötterna och smaka av med flingsalt.
Avsluta med att pressa lite citron över pastan och glr ett varv med pepparkvarnen.
Gratinerade grönsaker ifrån trädgården
Ugnstemp 225 grader, 15-20 minuter mitt i ugnen
2 frp. mozzarella á 125 gr
2 st. gula lökar, i skivor
2 st. vitlöksklyftor, i skivor
Ca 500 gr zucchini, i skivor
Ca 500 gr aubergine, i skivor
5 medelstora tomater, i skivor
Rapsolja/olivolja/smör
Salt, peppar
Färska kryddor såsom rosmarin, oregano, persilja
0,5 dl riven parmesan alt. annan stark ost
Ströbröd/mandelmjöl/sesamfrön
Fräs lök, zucchini samt aubergine i stekpanna 4-5 minuter var för sig, så att det inte blir en enda röra och att grödorna blir frästa och inte kokta. Varva alla grönsaker ihop med mozzarella i en ugnsfast smord form. Lägg dem gärna snyggt omlott lite på högkant så att grödornas olika färger framträder. Krydda sedan efter behov och smak, men gärna rikligt med persilja. Avsluta med att toppa gratängen med riven ost och lite ströbröd. Droppa på lite olja. Ställ in i ugnen och när osten har smält och fått en fin färg är den klar.
Servera ihop med pasta/ris/potatis/rotsaker eller ett gott bröd, varför inte Saras squashbröd?!
Om jag vinner önskar jag boken Skillnadens Favoriter.
Squashlasagne.
Skiva en squash på längden med osthyvel!
Salta och lägg på en handduk eller papper så vätskan kommer ut.
Gör en köttfärssås på ca 500 g köttfärs
Varva squashskivor med köttfärssås, lite grädde och riven ost.
Sluta med squash och riven ost.
Grädda i ca 200 gr till squashen är mjuk.
Servera med en god sallad.
Om jag vinner önskar jag Odlingskalendern
Jag har gjort stor lycka bland mina amerikanska vänner när jag bjudit på klappgröt till efterrätt. De är speciellt förtjusta i lingon. En av dem brukar regelbundet besöka IKEA i Philadelphia bara för att äta köttbullar med lingonsylt. Samma person följde med mig ut i lingonskogen och önskade då också se en älg, men pratade för mycket. Vi fick i alla fall med oss lingon och kantareller!
Rosa klappgröt, för 4 pers
0,5 l vatten, 0,5 l röd saft (lingon/vinbär/hallon), 1 dl mannagryn, 1–2 msk potatismjöl
Koka saften + vattnet.
Blanda ner mannagryn, småkoka i ca 5 min, (gör en redning av potatismjöl i lite vatten och blanda i om den inte är tillräckligt tjock).
Vispa den fluffig.
Servera med gräddmjölk eller vispad grädde.
Ugnsrostade jordärtskockor med persilje-pesto
Fick massor av jordärtskockor som stått kvar i pallkragen över vintern. Dessa skrubbar jag och delar och lägger i en ugnsform. Ringlar över rapsolja och flingsalt. In i ugnen i 200 ° i ca 20 minuter.
Servera med en pesto gjord på persilja, vitlök, solrosfrön, västerbottenost och rapsolja som mixas och spädes med olja till lagom konsistens. Krydda ev med lite salt.
Så himmelskt gott och enkelt!
Om jag vinner önskar jag Skillnadens skörd!
Hej!
Jag gillar att koka saft och inläggningar. Så har en sylt jag tycker är ett måste att göra. Den är med hallon och rödavinbär.
400 g rödavinbär
400 g hallon
400 g syltsocker
Koka upp rödavinbär i en kastrull, passa på att mosa de rödavinbären med en potatisstamp. Låt koka 15 minuter. Skumma sylten om det behövs.
Tillsätt syltsocker och hallon.Vänd runt försiktigt och låt koka 10 minuter. Smaka av under tiden så sylten känns lagom söt. Häll på rena burkar och lägg på lock eller kyl ner och frys in.
Vill man ha en liten twist kan man riva i apelsinskal i sylten.
Jag skulle gärna vinna
Skillnadens Trädgård-Ett ekologiskt trädgårdsskafferi
Mitt bidrag blir ett enkelt men gott mellanmål.
Bre smör på en knäckebrödskiva, lägg på lite skivad kallpotatis, finhackad grönkål, tunt skuren rödlök och krydda med ett gott örtsalt.
Om jag vinner vill jag gärna ha boken Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi.
Hej!
Mitt favoritrecept är på en bönsallad som görs med kokbönor en dressing och grönsaker som går att variera efter utbud! Godast att göra en dag innan:)
Receptet har min älskade mamma lärt mig!
Så här gör jag:
DRESSING: Häll i lika delar olivolja och vinäger i en glasburk. Ta i vitlök, salt och svartpeppar efter egen smak. Även en liten klick sötstark senap. Sätt på lock och skaka.
BÖNOR: Jag använder egen odlade torkbönor som jag förberett dagen innan. (Lagt i blöt och kokat) Men annars går det bra att köpa från affären. Häll upp bönorna i en skål.
GRÖNSAKER: Här använder man sig av dom grönsaker man har eller är sugen på att ha i. Något jag ofta har i är hackad rödlök och persilja tillsammans med morot skuren i smala strimlor. ?
Annars kan man ha tomater, hackad basilika och svartkål. ?
Eller en variant med kål till alla kålälskare!
Hackad blomkål, kålrabbi samt skala och hacka med broccolistocken under broccolihuvudet.?
Häll i grönsakerna i skålen tillsammans med bönorna och blanda i dressingen. Smaka upp om de behövs. Godast att göra en dag i förväg så att alla grönsaker och bönar kan gotta till sig i den goda dressingen. Gör gärna en rejäl skål när du gör detta, så har du en god sallad att tillgå när du ska äta. Spagetti med köttfärssås, gratäng, omelett osv.
Vinner jag önskar jag boken ”Skillnadens favoriter - femton fenomenala grönsaker att lyckas med”
Glad hälsning och lycka till! / Amanda
Friterade Zucchinibitar1.
Skiva Zucchinin i 6-7 mm tjocka skivor och "salta ur" dem i 10 min.
2. Blanda mjöl, chiliflakes, torkad timjan o salt.
3. Skölj o torka av Zucchiniskivorna och vänd dem sedan i tur o ordning i:
- mjöl o kryddblandningen
- det uppvispade ägget
- pankosmulorna
4. Frittera dem i olja till de fått lagom färg, tror det är bra med inte alltför hög värme så de fritteras i kanske 8-10 min.
Servera med fetaostkräm (blanda fetaost, creme fraiche och riven vitlök, smaka av med salt), potatispuré och en flaska Grand Nuit (Merlot, Ekologiskt, nr 71323) och du får en toppenmåltid!
Önskar odlingskalendern