Stäng menyn

Den gröna svartkålen

Svartkål omskolad 28 mars.

En ljus vår väntar den svarta kålen, förhoppningsvis. Nu börjar jag längta efter skörd av kålblad. Sådd, utplantering och skörd är noga planerad.

För den som har lite plats och vill skörda mycket är svartkål (kallas också för palmkål eller grönkål) 'Nero di Toscana' ett utmärkt val. Den tar ganska lite plats jämfört med annan kål, fortsätter att växa under hela säsongen och ger därför skörd under lång tid.

Jag satte mina första frön för en månad sedan. Idag är de omplanterade i större krukor. De står inomhus ytterligare några veckor, helst under extraljus om det finns. I slutet av april planterar jag ut dem i landet (om våren inte bjudit på bakslag just då) och där får de stå under fiberduk för att växa till sig. I maj börjar jag skörda blad till sallader och i juni har de blivit lagom stora för att räcka till vår goda pastasås.

Just de här sex plantorna kommer jag inte att vara särskilt snäll mot. De kommer att få utstå både kyla och lite för hårdhänt behandling i form av skörd. Men det gör ingenting. Nu i slutet av mars sår jag nämligen en omgång till som planteras ut i juni. De plantorna får växa sig starka och fina under hela sommaren och står kvar i kållandet tills året är slut. Och ger skörd under hela den tiden. Med ganska enkla medel har jag med andra ord svartkål att skörda från maj-december.

Landet de ska stå i är förberett genom att det täcktes omsorgsfullt förra hösten. När det är dags att plantera makar jag undan täcket, gräver en grop och fyller den med prima kompostjord. Därefter planterar jag den välvattnade plantan i kompostjorden. Fortsätter sedan att täcka runt plantorna under säsongen. Då temperaturen blivit lite mildare ute ersätter jag fiberduken med ett nät och ser till att det är minimalt med glipor i detta. Kålfjärilar och kålmal ska hållas utanför.

Den senare sådden av just svartkål ska planteras i (vad jag hoppas blir) en flod av blå heliotrop, som kantas av kålrot.

Bilderna föreställer årets första sådd av svartkål och sedan samma sorts kål i oktober samt i maj 2013.

På OdlingsTV:s Youtube-kanal (länk här) kan du se hur min svartkål såg ut förra hösten.
Trevlig helg!
/Sara Bäckmo

28. mars 2014