29. december 2015

Den kalla våren och den stora skörden

Som en avslutning på det här året har jag gjort en sammanfattning och tillbakablick på det som varit. Det här har jag gjort under vinter och vår 2015.

I januari var det långa perioder av mildväder. Jag kunde fortfarande vara ute och jobba och ägnade en hel del tid åt att börja anlägga nya bäddar i köksträdgården. Från och med den här säsongen skulle alla bäddar var upphöjda för att förenkla arbetet. Bäddarna täcktes efterhand de blev grävda, i den mån det fanns täckmaterial. Säsongen förbereddes genom en mängd sådder inomhus, varav en del gick åt pipan när jag blev sjuk under flera veckors tid. I tunnelväxthuset pågick vinterodling i de många varmbänkarna.

 

Varmbänk i tunnelväxthuset.

I tunnelväxthuset gjordes varmbänkar för tidiga sådder och övervintring.

 

Köksträdgård i barmark.

Så fort det var mildväder grävde jag nya bäddar.

 

Februari dominerades av arbetet med varmbänken på friland. Den anlades första veckan i månaden när det symboliskt nog låg en del snö. Maria Fors Östberg fotograferade allt till boken Skillnadens Trädgård - ett ekologiskt trädgårdsskafferi, som jag skrev på så ofta jag kunde. I början av februari såddes de första kallbänkarna med bladgrönsaker och inomhussådderna fortsatte.

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46474" yos yod yot ]

 

 

Jord i en pallkrage, vinter.

En spenatsådd i kallbänken förbereds.

 

I mars var mildvädret åter och så fort jorden var möjlig att kratta sådde jag en stor bädd med mer spenat. Vi skördade morötter direkt i landet, de som såtts ett år tidigare och sedan lagrats i jorden. Den för hösten nyplanterade ligusterhäcken fick ge ifrån sig mängder av vintersticklingar som senare rotade sig fint och gav mängder av nya plantor till mer häck i trädgården. Varmbänken gav skörd av både blad och läckra rädisor och i tunnelväxthuset började de övervintrade sallatsplantorna bli stora nog för skörd de med. Och så köpte jag en lekstuga - att användas till hönshus.

 

Lila skinande rädisor i ett stort knippe.

Nyskördade rädisor ur varmbänken, mars.

 

En odlingsbädd bredvid staketet av skrotcyklar.

Varje tillfälle att så användes under mars. Här har jag sått palsternackor och sommarmorötter.

 

Våren var kall som attan och det var osäkert om jag skulle kunna få någon tidig potatis i jorden. Men det gick och redan tidigt i april kunde jag sätta fint rotade potatisplantor i täckodlingen. Alla gröna blad vi någonsin kunde äta fanns att skörda i både tunnelväxthus och varmbänk och det blev dags att rensa skafferi och frys inomhus för att ge plats åt nya skördar. Supergoda falafel av blandade bönor gjorde sällskap av underbara sallader på tallrikarna, samtidigt som förgrodda bondbönor började planteras ut på friland. Glasrabarber blev till läckra bakverk och barnen kunde äta sin favoritsås på nyskördad spenat.

 

Tidig rabarber och illgrön spenat på fat bredvid varandra.

Den kalla våren till trots kunde jag med enkla medel skörda både rabarber och spenat.

 

Sara skördar jordärtskockor.

När förrådet av potatis är på upphällningen äter vi gärna nyskördade jordärtskockor istället. Det fanns det gott om i april.

 

I maj skördade jag första kålhuvudet i tunnelväxthuset samtidigt som kålen på friland planteras ut. Vi var självförsörjande på alla grönsaker och minskade inköpskostnaderna av mat med drygt 4 000 kronor per månad. Sparrisen tittade upp och gav oss lyxigt innehåll i omeletterna, tillsammans med andra dyrgripar som ramslök och kajplök. Tunnelväxthuset formligen exploderade av grönt och jag ersätte skördade grönsaker med nysådda. Jag sådde och sådde och sådde. Och började odla i ett alldeles nytt tunnelväxthus.

 

En liten flicka bär en stor korg med gröna blad.

Den stora bädden med spenat skördades och Alba bär en korg med flera kilo blad för infrysning.

 

Köksträdgården sedd från ovan.

Köksträdgården ser inte så välfylld ut i maj, men frilandsodling tillsammans med tunnelväxthus gav oss allt grönt vi behövde.

 

Juni överraskade med att vara kallare än jag kunnat föreställa mig. Ändå var skördarna av de flesta grönsaker stora, men vi saknade de värmeälskande tomaterna, gurkorna och paprikorna. Jag hittade den första mördarsnigeln i trädgården och funderade mycket över hur jag ska hantera situationen. Bestämde mig för att fortsätta täckodla och samlade både inspiration och gräsklipp till det. Årets första kull kycklingar kläcktes och jag var stolt som en tupp över att också lyckats ha planterat ett blommande blått hav i en av bäddarna som ordnats för perenner. Jag fick blodad tand och gjorde stora planer för min blivande blomsterträdgård, följ den i kategorin här.

 

En odlingstunnel med grönsaker.

Tunneln som vinterodlats gav skörd sedan i maj och efter hand börjar grödorna bytas ut.

 

Perenner bommar i blått längs en gammal trädstam.

Jag älskar att se trädgården blommar och satter långa stunder på stenmuren och såg ut över mina nya perennrabatter.

 

Sedan fortskrider året, med sommar, höst och ny vinter. Det spar vi till imorgon.
Hela mitt odlingsår finns dokumenterat i videoklipp. Jag gör ett nytt varje vecka och publicerar både på bloggen och YouTube - titta där det passar dig bäst.
/Sara Bäckmo

 

3 svar till “Den kalla våren och den stora skörden”

 1. Anneli skriver:

  Underbara Sara!
  Verkligen kul att följa dig på ett rakt, avskalat men endå varmt och personligt sätt i din blogg och via dina videoklipp. Du är en stor inspirationskälla och ger mig många aha upplevelser och nyfikenhet att pröva själv i min köksträdgård om än i mindre skala. Så lite Skillnad(ens) finns det i Hortensias trädgård också 🙂
  Tack för det här trädgårdsåret Sara. Ser med spänning fram emot kommande år med den extra karamellen, din bok!

  /Anneli

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Anneli! Du är en av de som funnits med längst på min resa tror jag. Och jag tycker det är jätteroligt att få se Hortensias trädgård växa fram - du gör det så fint! God fortsättning! /Sara

 2. Camilla (nyfiqen) skriver:

  Jag vill också tacka dig så väldigt mycket för den enorma inspiration du gör. Även jag har en betydligt mycket mindre köksträdgård men har ändock som mål att testa gränser och minimera de köpta grönsakerna. Jag läser och läser och läser om dina blogginlägg och lär mig alltid något nytt varje gång. Även dina vidoeklipp har jag sett både en, två och tre gånger. Jag har gärna min trädgårdsbok intill mig och skriver upp små anteckningar, så jag kommer ihåg alla aha-upplevelser som klippen ger.

  Jag vill önska dig ett riktigt gott nytt 2016 och ser med spänning framemot fler inlägg, klipp och framförallt din bok i vår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *