12. maj 2016

Den lilla sparrisskörden

Innan sparrisplantorna börjar skjuta skott i raketfart tittar de upp lite hipp som happ, ett här och ett där. Också den lilla skörden kommer till användning i vårt kök.

Hur stor jag än tänkt mig min sparrisplantering är alla plantor små och ger liten skörd i början. När plantorna blivit några år och kan börja skördas är det enstaka spröt per planta som gäller, inte alls de där stora korgarna fulla som jag drömmer om. Likaså är det då plantorna vaknar efter vintervilan. Inte är det då stora lass att skörda på en gång. Nån stängel här och var innan alla plantor satt fart och formligen sprutar upp skörd ur jorden.

När vi köper sparris i butik får vi ett snyggt knippe med lagom mängd sparris att använda till en rätt av något slag. Säkert är de flesta recept som innehåller sparris anpassade efter den mängd som finns i ett köpt knippe.

Men de där enstaka spröten som tittar upp nu i början av säsongen, innan skörden sätter fart på allvar, hur använder vi dem?

 

Fin färsk
De allra, allra första spröten brukar vi koka, bara för att vi tycker det är så sjuk gott. Ett per person i lite för salt vatten, sådär så att sparrisen blir som en salt godis som smälter i munnen. Bara 1-2 minuter i sjudande vatten räcker för att sparrisen ska bli perfekt.

Resten av spröten som vintertrötta tittar upp en och en innan allt exploderar skördar jag då de blivit cirka 15 cm höga, genom att bryta av dem där skotten är lagom spröda. Och sen äter vi dem färska. Antingen rakt upp å ner som de är, eller tunt skivade i sallad. Rå sparris smakar inte som kokt, den är fräschare i smak på nåt sätt. Frisk. God. Dessutom har jag läst att rå sparris ska vara nyttigare än kokt eftersom fina näringsämnen då finns kvar i grönsaken utan att ha läckt ut i kokvattnet.

 

Stor variation
Det varierar mycket i både utseende och smak mellan olika sorters sparris. Därför är det kul att ha några olika sorter i trädgården. Jag har till exempel Gijnlim, Rambo, Sweet Purple, Burgundine och Fortems. Olika sorter blir också färdiga för skörd vid olika tidpunkter. Bilden överst visar sorten Gijnlim som är en tidig sparris. Det är tydligt i min köksträdgård där den tittar upp först av alla.

Sweet Purple är en starkt lila sparris med ganska smala stänglar, som lär innehålla mer socker och mindre fibrer än sina gröna sparriskompisar och därför vara extra fin att äta just rå. Dessutom innehåller den mycket antioxidanter. I min plantering är de här plantorna fortfarande för unga att skörda mycket av, men då och då knycker jag en stängel och knaprar på - och vilken läcker smak de har! De gånger jag skivat ner de lila stänglarna i sallader har det gett både fin smak och fin färgglick till maten.

Så, sparris är inte bara för tillagning. Våga dig på att äta färsk!

Jag har skrivit flera inlägg tidigare om sparris, till exempel om hur jag frösår och planterar. Läs gärna om du är nyfiken: Så sparris från frö och Plantering av frösådd sparris avklarad.
/Sara Bäckmo

 

7 svar till “Den lilla sparrisskörden”

 1. Benni skriver:

  Asparges (sparris) er bare så godt. Gravet laks, dillstuede poteter og knasende sprø asparges.....mmmm.
  Da jeg begynte å ta vekk min grasplen i hagen og begynte å dyrke grønsaker - det første jeg plantet var aparges - den beste grønsak ever.
  Jeg sådde frøplanter selv, og kjøpt noen 1-åringer og 2-åige planter for å komme fort i gang.
  I år er ikke plantene kommet opp (Mary Whasington). Bare 3 planter av sorten Precoce D' Argentuil er kommet.
  Jeg er så ulykkelig. I år var første sesong jeg kunne smake på noen få asparges. De må være frosset i den kalde vinteren. Jeg ser hver dag i åkeren, men nei...
  Når kom dine asparges opp?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Min sparris började titta upp första dagarna i maj, vilket gladde mig oerhört. I år tror jag att flera plantor kvaddats av sorkar/mullvadar dessvärre, så jag behöver komplettera. Men om man odlar flera olika sorter får man också vara beredd på att de tittar upp olika tidigt/sent. Sorten Rambo har precis börjat växa, medan den lila sorten Sweet Purple har vuxit i flera veckor. /Sara

 2. I vår förra trädgård hade vi sparris. Saknar ihjäl mig... I år kommer jag sätta sparris i den här trädgården också men det är ju några år tills vi får äta rå, den man köper på affären duger ju inte till att äras rå... Fast den mesta sparrisen vi skördade hamnade direkt på grillen. Så gott med sparris som går direkt från trädgårdslandet till grillen. Vi år den sen med olja och flingsalt och för dem som gillade det med parmesanflagor.

 3. Kitty skriver:

  Vilket blickfång med sparris! Det är så vackert med mångfald. Under örtkursen jag höll på mitt jobb igår fick vi njuta av härliga smårgåsar som blev levererat av en gourmetkock i stan. Nybakt chiabatta, carpachio av rökt nötbringa, nässelaioli, tunnt skivade grönsaker (bl.a. sparris och blomkål), gröna salladsskott, marinerad lök... oj oj vilken macka! Har aldrig smakat sån spröd och god sparris! Nu vill jag också odla sparris! Men hus ska jag orka vänta några år på skörd?!

  Har säkert tackat dig förr, men vill göra det igen. Jag har snart skördeklara rädisor och spenatbladen börjar också ha lite storlek. Dill, morot och sallad är också fint pågång! Utan inspiration av dig hade jag aldrig vågat testa vintersådd här uppe i Finska österbotten! Jag brukar annars så mina grönsaker i slutet av maj-mitten av juni...

  /Kitty

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla, vad du är fin som skriver och berättar. Det gör mig superglad att du kan skörda så tidigt. Hoppas det smakar gott =) /Sara

 4. Gunilla Thörnwall Bergendahl skriver:

  Jag köpte ganska stora sparrrisrötter förra året och kunde skörda några få stänglar redan då. I år syntes den första stängeln redan sista veckan i april. Då gjorde jag ett provisorikt odlingstält åt dem med några bågar och byggplast och 1 maj skördade jag de första. Nu bara sprutar de upp i den varma och fuktiga miljön under plasten och de är skyddade mot rådjuren.

 5. Gunhild skriver:

  Hej , jag har sådd sparris i år och köpt plantor. Hur bred ska bädden vara när man planterar? Tänkte setta ner dom i en bedd som er ungefär 1 meter bred. Får jag plats til två rader? Om dom sätts förbandt (sikksakk)?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *